A SEO eredményességének alapja: a kulcsszókutatás.

A SEO eredményességének alapja: a kulcsszókutatás.

A SEO eredményességének alapja: a kulcsszókutatás

Nem az a lényeg, hogy mindenképpen első legyél egy bizonyos kulcsszóra. Ezt engedd el! A lényeg az, hogy mire, mikre vagy jó helyen a találati listában. 
A SEO eredményességének alapja: a kulcsszókutatás. Vannak „SEO szakemberek”, marketingesek, cégtulajdonosok, akik görcsösen ragaszkodnak egy-egy Vertikális SEO kifejezéshez, csak arra összpontosítanak, hogy elsők legyenek arra a kifejezésre. Ugyanakkor lehet, sokkal kevesebb befektetéssel sokkal fontosabb kulcsszavakra, kifejezésekre tudnának jó helyen jönni a Google találati listáján. Olyanokra, melyek sokkal több konverziót eredményeznének. 

A kulcsszavak meghatározása nem szabad érzésre, találomra történjen. A kulcsszókutatás egy sikeres keresőoptimalizálási stratégia alapja, ezért részletesen kell beszélnünk arról, hogyan is működik ez. 
 

De mi is az a SEO célú kulcsszókutatás?

A kulcsszókutatás az a folyamat, amely során kideríted, hogy ideális ügyfeleid milyen szavakkal és kifejezésekkel keresnek az általad kínált termékekre és szolgáltatásokra. Ez nem újdonság a keresőoptimalizálásban, az AI és a gépi tanulás rohamos fejlődésének köszönhetően azonban a kulcsszókutatás folyamata is sokkal dinamikusabbá vált, és több figyelem került a keresőszándékra is.

A kulcsszókutatás során szerzett információk az online marketing több területén is alkalmazhatók:
  • A tartalomstratégia összeállításához
  • A buyer personák kialakításához
  • Egyéb marketingstratégiák (pl. hirdetések) tökéletesítéséhez

A kulcsszókutatás segít megérteni, hogy mire vágyik célközönséged. Ha pedig tudod, hogy mit akarnak ideális ügyfeleid, akkor sokkal hatékonyabban megcélozhatod őket ezeken a kulcsszavakon keresztül.

A kulcsszókutatás definícióját részletesen itt találod!  

Szóval hogyan zajlik a kulcsszókutatás?
 

A kulcsszókutatás lépései

1. Írd össze a cégeddel kapcsolatos témákat


Egy ilyen lista összeállításához először is tudnod kell a választ néhány fontos kérdésre:
  • Mi céged identitása?
  • Mit csináltok?
  • Miben más a ti terméketek/szolgáltatásotok, mint a versenytársaké?

Ezen kérdések megválaszolásával megfogalmazhatod céged USP-jét, azaz egyedi terméktulajdonságát. Ez nem csak a SEO-ban, hanem marketinged valamennyi területén fontos információ lesz számodra.

Ha megvan az USP (azaz, hogy mi teszi egyedivé céged kínálatát), akkor elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy milyen témák relevánsak számodra. Ezek lehetnek olyan konkrétumok, mint az általad eladott termékek, vagy olyan általánosak is, mint az azokhoz kapcsolódó munkafolyamatok, vagy a problémák, melyre terméked, szolgáltatásod megoldást nyújt. 

Egy fogászat számára nem csupán a fogorvos Budapest, de például a „fogfájás okai” és a „hogyan lehet fehérebb fogam” is releváns témáknak számítanak.

A legfontosabb az, hogy ideális ügyfeleid fejével gondolkodj. A fogfájás okai iránt érdeklődő felhasználókat minden bizonnyal gyötri a fogfájás, és ezt kereséseik is egyértelműen tükrözik majd.
 

2. Készíts egy listát a választott témák alapján

Ha megvannak a témák, akkor a következő lépés kideríteni, hogy konkrétan milyen kifejezésekkel keresnek rá a felhasználók ezekre. Ezek a kifejezések lesznek a kulcsszavaid.
A kulcsszókutatás ezen fázisa az ötletelésről szól. Itt is ügyfeleid helyébe kell képzelned magad és elgondolkodni rajta, hogy milyen kifejezéseket, kulcsszókat írhatnak be a Google-ba, amikor fogorvost keresnek az interneten. Ilyenek például a „fogászat Budán” vagy a „lézeres fogtömés”.
 

3. Gondolkodj el a kapcsolódó kifejezéseken is

Ideje kicsit kreatívkodni. Nézd át az eddig összeírt kulcsszókat és gondolkodj el rajta, hogy milyen kifejezések kapcsolódnak hozzájuk, amiket ideális ügyfeleid a kereséseikhez használhatnak. Ez különösen akkor hasznos, ha már nem tudsz több témához közvetlenül kapcsolódó kulcsszót kitalálni.

A Google sokat segíthet ebben. Keress rá egyre az eddig összeírt kulcsszók közül, majd görgess lejjebb a „Kapcsolódó keresések” részhez. Itt – nem meglepő módon – olyan kifejezéseket találsz majd, amik szorosan kapcsolódnak az általad beírt kulcsszóhoz. A Google valódi keresések alapján állítja össze ezeket a javaslatokat, ezért megéri feljegyezni közülük néhányat.

A Google mellett megannyi AI kulcsszókutató eszközt is igénybe vehetsz. A jobb opciók nem csupán a közvetlen relevanciát veszik figyelembe, hanem az aktuális, feltörekvő trendeket és a szemantikus kapcsolatokat is.

Az ilyen AI kulcsszókutatók továbbá azt is segítenek megítélni, hogy egy-egy kifejezés mennyire lehet hatékony. Az AI algoritmusok képesek a keresési arányok és a SEO versenymezőny elemzésére is, illetve akár egyes kulcsszók sikereit is felbecsülhetik a különböző piaci szegmensekben.
 

4. Válogass a „head” azaz a „short tail” és a „long-tail” kulcsszók közül is

Leegyszerűsítve, a „head” azaz a „short tail” a kevesebb, és a „long-tail” a több szóból álló kulcsszavakra utalnak. A „head” kulcsszók általában egy-két, míg a long-tail általában három vagy több szavas kifejezések.

A „fogorvos” egy head kulcsszó. A head kulcsszók általában egy szélesebb témakört foglalnak magukba, és meglehetősen általánosak a célzásuk precizitását tekintve. Ebből adódóan nehezebb jól rangsorolni rájuk, hiszen nagyon sok találat jelenik meg, ha valaki beírja őket a keresőkbe.

Továbbá nagyon nehéz optimalizálni rájuk, hiszen honnan tudod, hogy mit szeretne találni az, aki szimplán a „fogorvoas” szóra keres rá?

Ezzel szemben a hosszabb, azaz long-tail kulcsszók sokkal konkrétabban célzottak. Ilyen például a „lézeres fogtömés Budapesten”, amiből sokkal könnyebben leszűrhető, hogy mit szeretne elérni vele a kereső. Erre mondjuk azt, hogy határozott Keresési szándék áll a kulcsszó mögött, és a legtöbb long-tail kifejezésre ez jellemző. Az egyetlen hátrányuk, hogy kevesebben is keresnek rájuk, de ez a szerényebb forgalom könnyebben is konvertálható.

A head kulcsszók tehát segítenek több felhasználót elérni, ami márkádat népszerűsíti, míg a long-tail kifejezések a konvertáló látogatókat bevonzásáért felelnek. Kulcsszókutatásod során mindkét típusra szükséged lesz.
 

5. Használd a Google eszközeit listád szűkítésére

Ha már van egy jókora kulcsszólistád, akkor el kell kezdened leszűkíteni azt az igazán hasznos kifejezésekre. Szerencsére a Google bizonyos eszközei hasznos adatokat kínálnak arról, hogy mely kulcsszavak milyen népszerűek a felhasználók között. Ezen adatok birtokában sokkal tudatosabb döntéseket hozhatsz arról, hogy melyeket használod majd fel SEO stratégiádban.

Elsőként nyisd meg a google ads Kulcsszótervezőjét, amiben megvizsgálhatod kifejezéseid keresési arányát, várható forgalmát, illetve, hogy mekkora verseny jellemző rájuk. Ezek az adatok csupán becslések, de közvetlenül a Google-tól származnak.

Egy másik hasznos eszköz a Google Trends, ahol visszamenőleg is megtekintheted a tetszőleges kulcsszók népszerűségét. Ez segít megállapítani, hogy egyes kifejezések iránt többen érdeklődnek-e az év bizonyos időszakaiban.

Persze más ingyenes és fizetős eszközöket is bevethetsz a lista szűkítésére. A cél az, hogy végül olyan kulcsszavakat használj, amelyekkel elegendő felhasználót érhetsz el, de a konverziókra is jó esélyt kínálnak.
 

A kulcsszókutatás összefoglalva 

Az SEO célú kulcsszókutatás egy folyamat, amelynek célja a keresőmotorokban való jobb rangsorolás elérése olyan kulcsszavakon keresztül, amelyekre a célcsoport aktívan keres a weben. A következő lépéseket tartalmazza:
 

Célcsoport meghatározása:

Az első lépés a célközönség meghatározása. Ki azok, akiket célba szeretnél érni? Milyen problémáik vannak? Milyen kulcsszavakat használnának, amikor ezekkel a problémákkal kapcsolatban keresnek?
 

Kulcsszavak összegyűjtése:

Gyűjts össze egy listát potenciális kulcsszavakról, amelyek relevánsak lehetnek a célközönséged számára. Ez lehet a termékek neve, problémák leírása, általános témák stb.
 

Kulcsszóelemzés:

Használj kulcsszókutatási eszközöket, például a Google Kulcsszótervezőt vagy a SEMrush-t, hogy megvizsgáld, hogy ezek a kulcsszavak mennyire népszerűek, milyen versenyhelyzetben vannak, és hogy milyen havi keresési mennyiségűek.
 

Versenytársak elemzése:

Nézd meg, hogy a versenytársaid milyen kulcsszavakat használnak a weboldalukon. Ezek lehetnek olyan kulcsszavak, amelyekkel te is versenybe szállhatsz.
 

Kulcsszavak kiválasztása:

Válassz ki olyan kulcsszavakat, amelyeknek van elegendő keresési forgalma, de nem túl nagy a versenyhelyzet. Emellett olyan kulcsszavakat is válassz, amelyek relevánsak a tartalmad szempontjából, és amelyek valószínűleg a célközönséged által használt kifejezések.
 

Tartalom létrehozása:

Készíts tartalmat, amely optimalizálva van ezekre a kulcsszavakra. Ez lehet blogbejegyzés, termékleírás, weboldal tartalom stb.
 

Követés és optimalizálás:

Kövesd nyomon a kulcsszavak teljesítményét az organikus keresési eredményekben. Ha szükséges, optimalizáld a tartalmat vagy finomítsd a kulcsszóstratégiát a jobb eredmények elérése érdekében.

A SEO célú kulcsszókutatás folyamatos tevékenység, amelynek során figyelemmel kell kísérni a piaci változásokat, a kulcsszavak népszerűségét és a versenytársak mozgását.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok