SEO tanácsadás; seo tanácsadás; SEO tanácsadó; SEO ügynökség; keresőoptimalizálás; SEO tippek; SEO segítség

SEO tanácsadás

SEO tanácsadás: mi az és szüksége van a vállalkozásodnak rá?

Novák Anna Szerző:
Novák Anna
A SEO tanácsadás segít a vállalkozásoknak növelni weboldaluk láthatóságát a keresőmotorokban, mint például a Google. Ebben a cikkben bemutatom, milyen feladatokra számíthatunk az SEO tanácsadóktól, megvizsgálom, mikor és miért lehet szükség egy ilyen szakemberre a vállalkozásnál, valamint bemutatom a legfontosabb kérdéseket, amelyeket érdemes feltenni, mielőtt döntést hoznánk a SEO tanácsadás mellett.
SEO tanácsadás

Mire jó a SEO tanácsadás?


Az SEO tanácsadás olyan szolgáltatás, amelynek célja a webhely online láthatóságának javítása a keresőmotorokban. Ennek számos módja van, és az SEO tanácsadók számos fontos feladatot végeznek el a webhely optimalizálása érdekében. Itt van néhány példa a SEO tanácsadás fontos szolgáltatásaira:

•    kulcsszókutatás – Találd meg, amit ügyfeleid keresnek. 
•    linképítés – Szerezz hivatkozásokat más webhelyekről, így magasabb rangsorolást kaphatsz.
•    SEO jelentések – Friss információkkal szolgálnak arról, hogy milyen jól teljesít a weboldalad a keresőkben, és segítenek abban, hogy fejleszthesd a keresőoptimalizálási taktikáidat.
•    Oldalon belüli SEO – Javítsa webhelyedet belsőleg, hogy jobb helyezést érjen el.
•    Technikai SEO – Kerüld el a technikai problémákat, hogy webhelyed jó működésű legyen.
•    Helyi SEO – Lehetővé teszi a helyi kulcsszavak rangsorolását.

SEO tanácsadása: erre van szükséged?

Ahhoz, hogy megválaszoljuk a kérdést, fontolóra kell vennünk, hogy az alábbi helyzetek érvényesek-e a weboldaladra. Minél több lehetséges helyzetet válaszolod meg igennel, annál nagyobb az esélye, hogy szükséged lesz egy SEO tanácsadás keretein belül segítségére a problémák megoldásához.

Az organikus forgalmad csökkent (és nem tudod, miért)

Ha a Google-rangsorod hirtelen nagyot esik vissza, az organikus látogatóid száma pedig csökken, az komoly problémát jelenthet a vállalkozásod számára. Ahhoz, hogy megértsd, mi lehet a probléma, jó ötlet a Google Search Console (GSC) használata. Menj a GSC "Teljesítmény" részére, és állítsd be a dátumot az elmúlt 12 hónapra. Így jobban átlátod a helyzetet és megtudhatod, mi okozhatta a problémát.

Weboldaladon technikai problémák vannak (és nem tudod, mi okozza ezeket)

A webhely technikai állapotának karbantartása kulcsfontosságú az SEO szempontjából. Ha súlyos problémák merülnek fel, az gyakran jelentős látogatottságcsökkenéshez vezethet. 
Ha ellenőrizni szeretnéd webhelyedet, egy jó kiindulópont lehet az Ahrefs Webmaster Tools ingyenes audit futtatása. Az audit után egy pontszámot kapsz, ami mutatja, hogy webhelyed műszaki állapota milyen.

Versenytársaid nagyobb keresési forgalmat érnek el, mint te

Ha versenytársaid jobban teljesítenek az interneten, akkor valószínűleg te is több organikus keresési forgalmat érhetnél el – a SEO tanácsadás segítségével.

Magasabb helyezést szeretnél elérni a vállalkozásod számára fontos kulcsszavak tekintetében

Ha már kicsit is érted, hogy mi az SEO, akkor tudod, mennyire fontosak bizonyos kulcsszavak a vállalkozásod számára.

Több kulcsszókereső ingyenes változatával könnyen ellenőrizheted, hogy az ezekre a kulcsszavakra vonatkozóan hol állsz. Ha a kulcsszavaid nem szerepelnek jól, akkor érdemes lehet elgondolkodnod egy SEO tanácsadás keretein belül való együttműködésen.

Hét kérdés, amelyet fel kell tenni, ha SEO tanácsadáson gondolkozol

Ha a fenti kérdések bármelyikére igennel válaszolsz, akkor valószínűleg a SEO tanácsadás lesz a gyógyír a problémáidra. 

Mivel sok olyan keresőoptimalizálási szakember létezik, akik nem mindig járnak tisztességes úton, és a költségek is fontosak, érdemes alaposan átgondolnod, mielőtt eldöntöd, hogy melyik SEO tanácsadóval dolgozol együtt. Általában a helyes út a megfelelő kérdések feltevése, hogy jól informálódhass.

1. Mennyibe kerül a SEO tanácsadás?

Nem számít, mennyire jó egy SEO tanácsadó, ha a költségeik a keretedet túllépik, akkor nem lesznek megfizethetőek. Ezért érdemes először megkérdezni ezekről a költségekről.
A legtöbb SEO tanácsadó havi díjat számít fel (71,43%), de sokan kínálnak projektenkénti árat is (55,10%). Az óradíjas fizetés is előfordul (34,69%), de ha valaki jelentősen eltér ezektől az áraktól, érdemes rákérdezni a tapasztalataira.

2. Mi a szakterülete a SEO tanácsadónak?


Mivel az SEO számos különböző területet lefed, nem lehet mindenben szakértő. Ezért érdemes megkérdezni egy SEO tanácsadótól, hogy mely iparágakban szakosodtak, hogy megérthessük, hol a specialitásuk.
Például, ha valaki 10 éves e-kereskedelmi tapasztalattal rendelkezik, akkor jó választás lehet egy e-kereskedelmi vállalkozás számára, de lehet, hogy nem ideális egy SaaS vállalkozásnak. Amikor SEO tanácsadót választasz, érdemes olyat találni, aki már dolgozott az adott iparágban vagy hasonló vállalkozásokkal.

3. Milyen eredményeket értek el a SEO tanácsadás segítségével?

A legtöbb SEO tanácsadó felsorol néhány ügyfelet a webhelyén. Ezt az információt azonban nem mindig kísérik ajánlások vagy esettanulmányok, amelyek tükrözik a SEO teljesítményét. Ha hiányzik ez az információ, érdemes megkérdezni őket.

4. Garantálja a SEO eredményeket a SEO tanácsadás?


Ha egy SEO tanácsadó olyan garanciákat ad, mint az első oldali rangsorolás biztosítása kulcsszavakra, jobb, ha óvatosan közelítesz hozzájuk.
Az igazság az, hogy bárki legyen is jó az SEO-ban, nem tud "eredményt garantálni". Túl sok változó és faktor befolyásolja a rangsorolást. A valóság az, hogy a Google rendszeres algoritmusfrissítései miatt még a legtapasztaltabb SEO szakemberek sem tudják pontosan megjósolni, mire számíthatnak a SEO területén.

5. Milyen SEO eszközöket használ a SEO tanácsadó?

Google Search Console (GSC)
Google Analytics (GA)
Google Looker Studio (GLS)


Ha egy tanácsadó nem említi ezen eszközök egyikét legalább, az egy red flag lehet. Mivel a SEO az eszközökre is összpontosít, elvárhatjuk, hogy SEO tanácsadás során a tanácsadó megértse az említett eszközök többségét.

6. Hogyan viszonyul a Google irányelveihez?


Nincs egyetlen helyes válasz erre a kérdésre. Az extrém megközelítéseket (minden vagy semmi) óvatosan kell kezelni.

Néhány SEO tanácsadó sikeresen alkalmazza a Google irányelveit, és jó eredményeket ér el. Azonban ezek a módszerek általában rövid távúak, és nem ideálisak azoknak, akik hosszú távon szeretnék fejleszteni vállalkozásukat.

A Google irányelvek megszegése nagy kockázatot hordoz. A legjobb esetben algoritmikus büntetés lehet, a legrosszabb esetben pedig manuális büntetést kaphat a webhely. Az út kiválasztása a kockázati hajlandóságtól függ, de általában javasoljuk, hogy keress olyan SEO tanácsadót, aki nem próbálja megszegni a Google irányelveit.

A SEO tanácsadás hasznos a legtöbb vállalkozásnak

A SEO tanácsadás valóban hasznos lehet a legtöbb vállalkozás számára, de fontos tudni, hogy nem mindenki jó tanácsadó. Ezért kiemelten ajánljuk, hogy válasszatok kifejezetten marketing szakértőket, olyanokat, mint a Marketing Professzorok. 

Azok, akik hozzáértéssel és tapasztalattal rendelkeznek a területen, képesek segíteni abban, hogy webhelyed hatékonyan rangsoroljon a keresőmotorokban, növelve ezzel az online jelenlétet és a potenciális ügyfelek elérését. 

KATTINTS IDE ÉS SEGÍTÜNK!  

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok