Google Ads hirdetések éttermeknek

Az éttermi marketing teljesen különbözik más marketing területektől, különösen igaz ez az online marketingre. 2002-óta rengeteg neves étterem Google Adwords, majd Ads kampányát optimalizáltuk, több száz millió forintot eredményesen elköltve a Googlnél.

Google Ads hirdetések éttermeknek

Az éttermi marketing teljesen különbözik más marketing területektől, különösen igaz ez az online marketingre. 2002-óta rengeteg neves étterem Google Adwords, majd Ads kampányát optimalizáltuk, több száz millió  forintot eredményesen elköltve a Googlnél.
Az éttermi marketing teljesen különbözik más marketing területektől, különösen igaz ez az online marketingre. 2002-óta rengeteg neves étterem Google Adwords, majd Ads kampányát optimalizáltuk, több száz millió forintot eredményesen elköltve a Googlnél.
A google ads a keresőoptimalizálás, a SEO után az egyik leghatékonyabb marketing eszköz éttermek részére, és most nem csak az online éráról beszélünk. A sokak által bálványozott, de persze nélkülözhetetlen social media marketing ereje sehol nincs ezen eszközök költséghatékonyságához.


A SEO és a Google Ads egy olyan világot nyit meg az azt használó étterem előtt, amelyben eddig még nem volt látható, olyan időszakokokat lehet vele vendéggel megtelíteni, amit eddig soha nem sikerült.  Google hirdetéseidet, ahogy a keresőoptimalizálást is, jobb egy professzionális marketing ügynökségre bízni, hiszen a Google algoritmusa, hirdetései szinte naponta változnak, azt követni, költséghatékonyan “marketingezni” .


Ha Te is szeretnéd rábízni étteremed Google Ads kampányait egy professzionális ügynökségre, kérjük, kattints IDE! Amennyiben meg szeretnél ismerkedni a Google Ads éttermes hirdetéseivel, olvass tovább, bemutatjuk azokat Neked!  

 

A Google hasznos eszközöket kínál a sikerekhez 


Sokan nem tudják, a Google számos hasznos eszközt kínál, amelyek segítenek elérni ideális vendégeidet. Ezekkel az eszközökkel még akkor is sikeres kampányokat bonyolíthatsz le, ha egy szerényebb költségkerettel vagy kénytelen dolgozni. 


Nézzünk meg egy példát. A Google többek között egy olyan kampánycélt is kínál, amely igyekszik a lehető legtöbb konverziót - mondjuk asztalfoglalást vagy rendezvényhelyszín ajánlatkérést -  kihozni hirdetéseidből. Hogy Neked mi a konverzió, mi a marketing célja magyarul,  azt te határozod meg – lehetnek például  telefonhívások, vagy online asztalfoglalások, email küldése, rendezvényes form kitöltése vagy valamilyen interakció éttermed alkalmazásában. 


A kampány ez után optimalizálja önmagát, és megpróbálja csökkenteni az olyan költekezéseket, amelyek nem járulnak hozzá a kampánycélok eléréséhez. A Google mindeközben tiszteletben tartja az általad megszabott korlátokat (érdeklődők ára vagy konverziók ára), hogy befektetéseid az elvártak szerint térülhessenek meg. 


Természetesen az ilyen „önmagukat optimalizáló” kampányok sem mindig megbízhatók, és a legjobb eredmények érdekében mindenképpen érdemes az ilyen feladatokat egy szakértői csapatra bízni. 


Szintén gyakori szükséglet a hirdetések időbeni célzása. Az ebédeket például délelőtt 10 órától délután 2-ig szokás csak hirdetni, a későbbiekben pedig rá lehet térni a vacsorákra is. 


A Google segítségével a korábban érdeklődő és betérő vendégeket is újra lehet célozni – ezt nevezik remarketingnek. Egy olyan vendéget sokkal könnyebb újbóli rendelésre vagy látogatásra ösztönözni, aki korábban már kipróbálta az étterem kínálatát (és persze elégedett is volt vele). Sajnos sok étterem csak az új ügyfelek megszerzésére koncentrál, ha a reklámokról van szó, de ez is egy olyan taktika, amit az éttermi Google Ads tanácsadás jóvoltából felfedezhetsz. 

 

Kihasználatlan lehetőségek 


A Google Trends felületén ellenőrizheted, hogy bizonyos időszakokban (egy-egy nap, vagy akár egész évben) mekkora az érdeklődés bizonyos kifejezésekre a Google Keresőjében. Például jól látható, hogy az emberek dél környékén keresnek leggyakrabban éttermet maguknak: 


Keresések
 

A Google Ads kampánytípusai éttermeknek


Az étterem marketing specialista a Google Ads rendszerében két nagy kampánykategória közül választhat – ezek a „keresési hirdetések” és a „Display hirdetések” . Ezek éttermek, kávézók számára is rendelkezsére állnak. 

 

Keresési hirdetések éttermeknek


Ezek olyan szöveges hirdetések, amelyek a Google Kereső vagy Google Térkép kiemelt (hirdetési) felületén jelennek meg, miután egy felhasználó valamilyen általad megcélzott, releváns kifejezésre keres rá ezeken a platformokon. Biztosan te is találkoztál már velük: 


Google

 

Display hirdetések éttermeknek

Display hirdetés:


Olyan multimédiás (képeket, videókat és szöveget) tartalmazó hirdetések, amelyek a Google hirdetési hálózatához tartozó webhelyeken jelennek meg. Biztosan felfigyeltél már rá, hogy egy-egy hirdetés mintha „követne” az interneten, és többféle webhelyen is találkoztál vele a böngészésed során (gyakran más eszközökről is). Ezek a Google remarketing hirdetései, ami a Display hirdetések egyik kategóriája. 
 

YouTube videóhirdetések:


Te is készíthetsz videós reklámokat a YouTube-ra, amiket bizonyára szintén nem kell bemutatni, hiszen mindenki találkozott már velük a platformon. A YouTube a világ második legnagyobb keresőmotorja a Google után, ezért sokan előszeretettel használják hirdetések futtatására is. A YouTube-on többféle célzási opció áll a rendelkezésedre: kiválaszthatod a közönséged által keresett kifejezéseket, konkrét csatornák videóit, illetve akár remarketinget is alkalmazhatsz újracélzás formájában. 
 

Alkalmazásokban megjelenő hirdetések:


Az alkalmazásokban megjelenő reklámok szintén a Google Display hirdetései közé tartoznak. Ezekkel a hirdetésekkel gyakran más alkalmazásokat (pl. saját éttermedét) szokás népszerűsíteni. 

 

A legtöbben ezek közül a keresési és vizuális (kép, videó) hirdetéseket alkalmazzák saját stratégiájukban. 


A keresési hirdetések használatakor étteremtulajdonsoként olyan kulcsszavakat célzol meg (azaz olyan kulcsszavakra „teszel ajánlatot”), amelyek saját márkáddal kapcsolatosak, illetve földrajzilag is korlátozod őket közvetlen környékedre. Például „legjobb magyaros étterem Gödöllőn” 


Amikor valaki rákattint egy reklámodra, akkor a Google levonja költségkeretedből a kattintás árát (CPC), és a kattintó felhasználó az általad megadott oldalra érkezik meg webhelyeden, vagy például tárcsázhatja a telefonszámodat közvetlenül a keresőtalálatokból. 


Íme egy keresési hirdetés egy mobileszközön: 

Étterem


 

Mint láthatod, a kereső felhasználó rögtön Google Ads hirdetéseket lát majd a találatok között – a nem fizetett (organikus) linkekért jóval lejjebb kell görgetnie. Lényegében tehát azért fizetsz a Google-nak, hogy hirdetéseidet ilyen kiemelt pozíciókban jelenítse meg a keresők számára. 


Ez egy nagyon fontos szempont, hiszen a kereső felhasználók többsége okostelefont használ, így ilyen eszközökről érkezik majd online forgalmad legnagyobb része. 


Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem érdemes foglalkozni az organikus találatokkal – a legjobb éttermi Google Ads stratégiákat SEO-val is meg szokás támogatni, hiszen egy étterem akkor érheti el a legtöbb kereső felhasználót (és sikert), ha az organikus és fizetett találatok között is előkelő pozíciókat szerez meg magának.  Vannak ugyanis sokan, akik hirdetésblokkolót használnak, számukra nem jelenik meg a google Ads, és kutatásaink szerint sok olyan vendég is van, aki kikerüli a hirdetéseket. Ezek az emberek tudják, a hirdetés azért van ott, mert fizetsz érte, míg a hirdetés alatt található organikus találatok azért, mert a Google relevánsnak találta őket. Azért ez sokkal meggyőzőbb....


 

Mennyibe kerülnek az éttermi Google Ads hirdetések? 


A kattintások ára (CPC) a kampány típusától és a megcélzott kulcsszavaktól is függ. 


Fontos észben tartani, hogy a Display kampányok jóval alacsonyabb CPC-ért cserébe is képesek forgalmat terelni webhelyedre. 


Egy keresési kampány készítésekor jobban oda kell figyelni a kulcsszavak kiválasztására – egyes kulcsszavakat sokkal jobban megéri majd használni, mint másokat. A keresési kampányok kulcsszóinak árát két fő tényező befolyásolja: 


A kulcsszót övező verseny (vagyis, hogy hány másik étterem tesz ajánlatot ugyan erre vagy hasonló kulcsszókra). 


Relevancia (vagyis, hogy mennyire kapcsolódik hirdetésed és weboldalad tartalma a felhasználó kereséséhez) 


A relevancia különösen fontos tényező. Ha például ajánlatot teszel a „levesek” szóra, de sem a hirdetésed, sem a hozzá tartozó landing oldal nem említi a leveseket, akkor ez alacsony relevanciát eredményez. Alacsonyabb relevancia esetében magasabb lesz a CPC, tehát többe kerülnek majd a kattintások. 

 

Tűzd ki éttermi Google Ads kampányod céljait 


Szóval mit szeretnél elérni ezekkel a hirdetésekkel? Az magától értetődő, hogy több értékesítésre vágysz, de egy jól beállított kampány másféle célokat is segíthet elérni, úgymint: 
 
 • Több visszatérő vendég a remarketingnek köszönhetően 
 • Több vendég egy bizonyos időszakban (pl. hétköznap délelőtt)
 • Nagyobb webhelyforgalom 
 • Több rendezvényhelyszín bekérés (esküvő, szülinap i vacsora stb.)

 

Valószínűleg több célod is van, és nem is muszáj egy-kettőre korlátoznod magadat. Mindenekelőtt azonosítsd, hogy miket szeretnél elérni, hiszen ez segít majd kiválasztani a számodra megfelelő kampánytípust, költségkeretet és hirdetéseid részleteit. 

Egy új kampány létrehozásakor a Google Ads konkrétan rá is kérdez erre: 

Google

 

Egy keresési éttermi Google Ads kampány felépítése 


Egy keresési kampány négy szintből áll: Kampány > Hirdetéscsoportok > Hirdetések > Kulcsszavak. 

A kampányszinten állíthatod be az olyan paramétereket, mint a földrajzi hely szerinti célzás, a költségkeret, az indítási és befejezési dátum, és így tovább. A kampányokon belül különféle témákat alakíthatsz ki magadnak – íme két példa ezekre. 

 

„Legjobb leves étterem” 


Tegyük fel, hogy kiváló leveseket kínálsz, és szeretnél több olyan ügyfelet elérni reklámjaiddal, akik kifejezetten ezekre kíváncsiak. 

Ezen belül létrehozhatsz egy hirdetéscsoportot: „Legjobb leves étterem”. 

A csoporton belül helyezkednek el a hirdetések, amelyek elmagyarázzák, hogy a vendégek nálad találják a környék legjobb leveseit, illetve egy felszólítást (CTA) is tartalmaznak, ami kattintásra buzdítja a célközönséget. 

A hirdetések az alábbi kulcsszókat célozhatják meg: 
 
 • legjobb leves étterem 
 • legjobb levesek  

 

Ez a kampány remekül passzol egy leveskínálathoz, szóval fontos, hogy a hirdetésekre kattintó érdeklődők egy levesekkel foglalkozó oldalra kerüljenek webhelyeden. 

 

„Catering” 


Meglehet, hogy catering szolgáltatást is kínálsz. Egy második, teljesen különálló hirdetéscsoportban ezzel kapcsolatos hirdetéseket alakíthatsz ki, amelyek catering szolgáltatásaid előnyeit, árazási opcióit és egyéb jellemzőit mutatják be az érdeklődőknek. A kulcsszók természetesen a „catering” vagy „rendezvény catering” kifejezések köré kell, hogy rendeződjenek, attól függően, hogy mit kínálsz. 

Mind a leveses, mind pedig a cateringes példában passzolnak egymáshoz a hirdetések és a kulcsszavak – ez a keresési kampányok egy alapvető elve. Ha kampányaidban ezt a szerkezetet követed, akkor jó eredményekre és kedvező megtérülési arányokra számíthatsz. 

 

Landing oldalak 


A landing oldalak, vagyis a „céloldalak” szintén az adott témához kell, hogy kapcsolódjanak. A cateringes hirdetésekre kattintók ne kerüljenek a leveses oldalra, és a levesesek sem a cateringes oldalra. 

Ettől függetlenül mindkét hirdetéscsoport elhelyezhető ugyan azon a kampányon belül – nem kell hozzájuk külön kampányokat létrehozni: 

 
 

 

Ha nem követed ezt a szerkezetet, akkor hirdetéseid többe kerülnek majd, hiszen a Google a relevanciát és a rendezettséget díjazza. Gondolj csak bele, hogy milyen bosszantó lenne a felhasználóknak, ha egy cateringes hirdetésre kattintva az asztalfoglalási űrlapod jelenne meg nekik, miután a webhelyedre érkeznek. 

 

Az éttermi Google Ads kampányok részletei 


A kampányok szintjén adhatod meg a legfontosabb beállításokat. Nagyon fontos, hogy kampányaidat csak egyetlen egy csatornára állítsd be, tehát egy kampány vagy csak keresési, vagy csak Display hirdetéseket tartalmazzon. Ne keverd őket. 

Egy YouTube kampányba csak YouTube hirdetéseket helyezz. Egy keresési kampányba csak keresési hirdetéseket, és így tovább. 

Habár a Google engedi a különböző csatornák keverését, egy YouTube és egy keresési hirdetés egészen máshogy működik, és a kampányszintű mutatók is eltérnek közöttük. 

A keresési kampányoknál például gyakori a 4%-nál magasabb ctr (az átkattintások aránya), míg egy Display hirdetés esetében ez az arány inkább 0,1-1% között mozog. A különböző reklámtípusok tehát eltorzíthatják a kampányadatokat. 

 

Íme egy kampány éttermi Google Ads alapvető beállításai: 


Csatornák: Egy keresési kampány esetében kiválaszthatod, hogy csak a Google Keresőben szeretnéd megjeleníteni a hirdetéseket, vagy a keresési partnerek webhelyein is. Érdemes a partnereket is belevonni a megjelenítésbe. 


Kampánytípus: Keresési, Display, Alkalmazás vagy YouTube. 

Költségkeret: Kampányszinten adhatod meg a költségkeret kezelését. 

Földrajzi célzás: Megszabhatod, hogy pontosan mely területen szeretnéd megjeleníteni hirdetéseidet. 

Nyelvi célzás: Ez egy igazán magától értetődő opció. Hacsak hirdetéseid nem külföldi turistáknak szólnak, itt természetesen a magyar nyelvet kell majd megadnod. 

Ajánlattétel típusa: Az ajánlattételi módok egy nagyobb témakör, ezért lejjebb külön is szó lesz róluk. 

A kampány kezdő és befejező dátuma: Ha olyasmit szeretnél népszerűsíteni, amit csak korlátozott ideig kínálsz vendégeidnek (pl. egy szezonális vagy ünnepi ajánlatot), akkor érdemes csak egy bizonyos időkereten belül futtatni a hozzá tartozó kampányt. 

Konverziók: Válaszd ki, hogy milyen konverziókat szeretnél figyelni. 

Hirdetésrotáció: A Google több lehetőséget is kínál. Az alapértelmezett opció az „Optimalizálás”, de ha A/B tesztet szeretnél végezni, akkor ki is kapcsolhatod az optimalizálást, és ilyenkor a Google a végtelenségig folytatja a hirdetések forgatását. 

Dinamikus keresési hirdetések: Ez egy haladó opció, ezért eleinte ne bonyolítsd túl vele a hirdetések kezelését. 

IP-címek kizárása: Szintén egy olyan opció, amivel általában nem kell foglalkoznod. 

 

Hirdetéscsoportok 


A hirdetéscsoportokra külön ajánlattételt állíthatsz be, amely a csoportban lévő összes kulcsszóra érvényesül majd (hacsak nem állítasz be külön ajánlattételt a kulcsszókra, ami szintén lehetséges). A hirdetéscsoport ezen kívül lényegében csak egy tároló hirdetéseid és kulcsszóid számára egy adott témán belül. 

 

Keresési hirdetések 


A hirdetéscsoportokon belül hirdetéseket hozhatsz létre – csoportonként legalább kettőt készíts, hogy A/B tesztelhesd a különböző tulajdonságaikat (szöveg, kínálat, CTA). 

Egy keresési hirdetés létrehozásakor többek között a következőket adhatod meg: 

Többféle főcím – 30-30 karakter – fontos észben tartani, hogy a harmadik főcím nem mindig jelenik majd meg 

Leírások – 90-90 karakter 

Nincs tehát sok helyed mondandód kifejezésére, ezért fontos, hogy rögtön a lényegre térj, és ajánlatod legfontosabb előnyeit sorold fel a célközönségnek. Használj persze egy felhívást is: 

USP – egyedi terméktulajdonság: Mi teszi egyedivé éttermedet vagy kínálatodat? Mi az, amire vendégeid vágynak, és meg is adod nekik? 

Árak és kedvezmények: Egy kedvező ár feltüntetése javítja az átkattintási arányokat. 

CTA - felhívás: Egy ösztönző felszólítás, ami a következő lépésre (pl. „foglaljon asztalt most”) buzdítja a célközönséget. 

 

Amennyiben egy több helyszínt felölelő étteremcsoportot kezelsz, fontos, hogy a „végső URL” (a landing oldal) ahhoz az étteremhez tartozzon, amelyikről a hirdetés szól – tehát ne az étteremcsoport főoldalára mutasson (hacsak nem az a tényleges cél). 

Ne feledd, hogy egy hirdetéscsoporthoz csak egy URL tartozhat, tehát nem hozhatsz létre egy csoportban két olyan hirdetést, amelyek más URL-re irányítják az érdeklődőket. 

 

Google Ads, eszközök 


A Google nemrégiben úgynevezett „eszközöket” kezdett el használni a régebbi hirdetésbővítmények helyett, habár lényegében ugyan azt a szerepet töltik be. Az eszközök a Google Ads ingyenes funkciói – segítségükkel extra információkat vagy hivatkozásokat helyezhetsz el hirdetéseidben, hogy azok ne csak feltűnőbbek, de hasznosabbak is legyenek a felhasználók számára. 

Kiemelési eszközök: Ez egy rövid szöveges elem, amely a hirdetés alatt jelenik majd meg. A kiemelések nagyobb méretet kölcsönöznek a hirdetéseknek, és a Google dönti el, hogy megjeleníti-e őket. 

Belsőlinkeszközök: Szintén a hirdetés alatt jelennek meg webhelyed különféle oldalaira mutató hivatkozásokként. Megjelölheted például a „Kapcsolat”, az „Éttermünkről” vagy az „Étlap” oldalakat, és minden egyéb oldalt webhelyeden, amiket szeretnél kiemelni a felhasználóknak. 

Helyeszközök: Ha hirdetésed egy konkrét helyszínhez tartozik, akkor mindenképpen érdemes egy helyeszközt is használni. Ez szintén láthatóbbá teszi hirdetésedet, és feltünteti benne az étterem címét és telefonszámát is. Ha a hirdetés több helyszínt reprezentál, akkor jobb nem használni ezt az eszközt, mert a Google nem biztos, hogy a felhasználóhoz legközelebb eső étterem adatait jeleníti majd meg. 

Hívási eszközök: Ha több telefonhívásra szeretnéd ösztönözni az érdeklődőket. 

 

A kulcsszókutatás eszközei 


Az alábbiakban néhány kulcsszókutató eszközről lesz szó, amik segítenek összegyűjteni a legjobb kifejezéseket éttermi kampányodhoz. Próbálj minden hirdetéscsoportodhoz 10-15 kulcsszót keresni. 

Gyűjtsd kulcsszódat hirdetéscsoportokba egy-egy szűk téma alapján, például „legjobb leves étterem a közelben”, és így tovább. 

 

Google Ads Kulcsszótervező 


A Google Ads Kulcsszótervezőjét egy ingyenes Google Ads fiók létrehozásával használhatod. A Kulcsszótervezőt az „Eszközök” gombra kattintva érheted el a lenyíló menüből: 


Google
 


Tegyük fel, hogy a „legjobb éttermek” hirdetéscsoportba szeretnél kulcsszavakat válogatni – ehhez például az alábbi két kifejezésre lesz érdemes rákeresni: 


Google

 

Ne felejtsd el beállítani a földrajzi helyet, hogy a lehető legpontosabb adatokat láthasd az adott területről: 


Google

 

A Google ilyenkor nem csak az általad megadott kulcsszavak adatait jeleníti meg, hanem a kapcsolódó kifejezésekét is, amiket felajánl a kutatásodhoz. 

Fontos észben tartani, hogy a Google Ads itt nem jeleníti meg az összes kulcsszót, amire az emberek rákeresnek. Csak azokat sorolja fel, amelyekről úgy véli, hogy értékesek lehetnek számodra, hiszen miért is javasolna olyan kifejezéseket, amelyekkel nem teljesítene jól a kampányod. 

Érdemes tehát többféle eszközzel is ellenőrizned alap kulcsszóidat, és összehasonlítani az eredményeiket. Ez segít majd kiválasztani a legjobb kifejezéseket kampányaidhoz. 

 

Márkád és versenytársaid kifejezései 


Ne felejts el saját márkás kifejezéseidre és versenytársaidéra is ajánlatot tenni – ezeknek is érdemes egy-egy hirdetéscsoportot létrehozni. Egyes nagyobb éttermek elintézik a Google-nál, hogy mások ne célozhassák meg a márkás kifejezéseiket, de egyáltalán nem tilos próbálkozni velük. Tartsd azonban észben, hogy a versenytársak kifejezései drágábbak lesznek, hiszen kevésbé kapcsolódnak hozzájuk hirdetéseid és landing oldalaid. 

De egyáltalán miért éri meg a saját márkás kifejezéseidet megcélozni? Nem jelennek meg ezekre automatikusan a saját organikus tartalmak? Itt három dolgot kell szem előtt tartani: 

Meglehet, hogy versenytársaid ajánlatot tesznek márkás kifejezéseidre, de ha te is megcélzod ugyan ezeket a kulcsszavakat, akkor versenytársaid kénytelenek lesznek többet fizetni értük. 

Saját márkás kifejezéseidre általában olcsóbban tehetsz ajánlatot az erős relevancia miatt. A hirdetésekben továbbá olyan extra ajánlatokat is megjeleníthetsz, amelyeket egy organikus találatban nehéz lenne feltüntetni (pl. egy rövid, átmeneti promóciót). 

A hirdetésekhez webhelyed konkrét oldalait kapcsolhatod hozzá. 

 

Google Cégprofil 


Google Cégprofilod felületén van egy statisztikai részleg, ahol ellenőrizheted, hogy adatlapod mely keresőkifejezésekre jelent már meg a Google Keresőben és a Google Térképen. 

 

Google egyéb keresések 


A legtöbb Google keresőtalálati oldal alján megjelenik egy „Egyéb keresések” blokk, amiben az általad imént beírt kereséshez kapcsolódó további kereséseket találsz. Ezek között szintén szerepelhetnek olyan kifejezések, amiket érdemes lehet megcéloznod. 


Google

 
 

A megfelelő kulcsszavak kiválasztása 


Kulcsszókutatásod során valószínűleg jóval több kifejezést találsz majd, mint amennyire szükséged lesz. Muszáj leszel tehát kiválogatni őket, amihez az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni: 

Havi keresési arány: Elég népszerű a kifejezés, hogy megérje megcélozni? Nem mindig a legkeresettebb kifejezések a legjobbak, de azért fontos, hogy legyen némi érdeklődés iránta havi szinten, hogy megérje foglalkozni vele. 

Verseny: Mekkora verseny jellemző a kifejezésre? 

CPC: Mennyibe kerülnek a kattintások? 

Relevancia: Milyen szorosan kapcsolódik a kifejezés éttermedhez és annak kínálatához? 

 

Ne feledd, hogy a kampány létrehozása után bármikor hozzáadhatsz további kulcsszavakat is a csoportokhoz, és eltávolíthatod azokat, amik nem teljesítenek elég jól. Tehát nem muszáj (és általában nem is lehetséges) rögtön összeállítani egy tökéletes kulcsszólistát. 

 

Kulcsszóegyezési típusok 


A keresési kampányok kulcsszóinak megadásakor úgynevezett kulcsszóegyezési típusokkal szabályozhatod, hogy a Google pontosan milyen keresésekre jelenítse meg hirdetéseidet. Az egyezési típusokat minden egyes kulcsszóra külön-külön beállíthatod. 

A kulcsszóegyezési típusok hasznosak lehetnek a precízebb célzás érdekében, de nagyon fontos, hogy megfelelően használd őket, különben értékes forgalomtól foszthatod meg saját magadat. Ez egy összetettebb témakör, amihez sok étterem kér Google Ads tanácsadást. 

 

Általános egyezés 


Az általános egyezés a legátfogóbb kulcsszóegyezési típus, ami egyszerre lehet előny és hátrány is. Általános egyezés használatakor a Google olyan kifejezésekre is megjelenítheti hirdetéseidet, amiknek semmi közük az éttermedhez, viszont abban is biztos lehetsz, hogy nem maradsz le a tényleg releváns érdeklődésű felhasználókról. Sokan inkább tartózkodnak tőle. 

Előnye: Olyan releváns keresésekre is megjelenhetnek hirdetéseid, amiket elfelejtettél megcélozni. 

Hátránya: Sok olyan keresőnek is megjelenhetnek hirdetéseid, akiket egyáltalán nem érdekel az ajánlatod. 

 
 

Kifejezésegyezés 


A kifejezésegyezés egy szigorúbb egyezési típus, ami biztosítja, hogy hirdetéseid csak azokra a keresésekre jelenjenek meg, amelyekben a kifejezés szavai az általad megadott sorrendben szerepelnek. Ha például a „legjobb levesek” kifejezésre állítasz be kifejezésegyezést, akkor hirdetésed megjelenhet a „legjobb levesek a közelben” keresésre, de a „levesek a legjobb éttermekben” kifejezésre már nem. 

Előnye: Segít precízebben célozni, kiiktatva ezzel a nem kapcsolódó keresések jó részét. 

Hátránya: Hirdetéseid még így is megjelenhetnek bizonyos nem kapcsolódó kifejezésekre, de nem olyan sokra, mint általános egyezés használatakor. 

 

Pontos egyezés 


A pontos egyezés a legszigorúbb egyezési típus, ami csak az általad megadott szavakra jeleníti majd meg hirdetésedet. A Google az évek során némileg enyhítette a pontos egyezés feltételeit, de még így is a legkorlátozottabb típusnak számít. 

Előnye: Ez a legprecízebb, legkevésbé „pazarló” típus. 

Hátránya: Rengeteg olyan keresésről lemaradhatsz, amelyek értékesek lehettek volna számodra. 

Vannak esetek, amikor ennek ellenére is megéri pontos egyezést használni. Ha például egy bizonyos kulcsszó jelentős mennyiségű kattintást és konverziót hoz, akkor érdemes lehet áthelyezni azt a kifejezést egy különálló hirdetéscsoportba, és több erőforrást fordítani rá a legjobb eredmények érdekében. 

 

Kizáró kulcsszavak 


A kizáró kulcsszavak egy speciális egyezési típus. Egy általad „kizárt” kulcsszóra soha nem jelenhetnek meg hirdetéseid a Google találatai között. Ez különösen hasznos, ha szeretnéd elkerülni, hogy felesleges kattintásokért kelljen fizetned, de nem szeretnéd a legszigorúbb egyezési módot használni minden kulcsszódhoz. 

 

A Google Ads felületén egy kulcsszójelentést is találsz, ahol megnézheted, hogy hirdetéseid milyen kifejezésekre jelentek már meg a felhasználóknak: 

Google

 
 

Remarketing éttermeknek


Sok étterem a remarketing lehetőségeit is előszeretettel kihasználja, méghozzá jó okból. A remarketing hirdetésekkel azokat a felhasználókat célozhatod újra, akik korábban már érdeklődésüket fejezték ki éttermed iránt (pl. ellátogattak webhelyedre), ráadásul általában olcsóbbak is, mint a keresési hirdetések. 

Nézzünk meg egy újabb példát. Valaki ellátogatott a webhelyedre, majd néhány perc elteltével távozott onnan. Másnap ellátogatott egy hírportálra, és az egyik bannerhirdetésben ismét találkozott éttermeddel. 

A Remarketing hirdetések nagy előnye, hogy rendszeresen emlékeztetik a kínálatod iránt érdeklődőket éttermed létezésére és ajánlataira. Így aztán ha eljön a döntés ideje, akkor jó eséllyel a te éttermed jut majd elsőként az emberek eszébe. 

Ha tehát nem szeretnél a többi hirdetéssel vesződni, akkor legalább a remarketinggel megéri majd foglalkoznod. Na persze, ilyen esetben jobb, ha éttermi Google Ads tanácsadókhoz fordulsz segítségért, hiszen az általános branding hirdetésekre is szükséged lesz, ha szeretnél versenyben maradni az online közegben. 

 

Display kampányok 


A display kampányok felépítése sokban hasonlít a keresési kampányokéhoz, de persze vannak bizonyos különbségek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ezek a következők: 
 
 • A célzás módja 
 • A hirdetések megjelenésének helye 
 • A hirdetések formátuma (a Display hirdetések csak ritkán szövegesek, általában vizuális elemeket tartalmaznak) 
 

Célzás 


A Display hirdetéseket sajátos szempontok szerint célozhatod. 

 

Közönségek 


Hogyan léptek kapcsolatba éttermeddel? 

Remarketing: Mint fentebb olvashattad, ezzel webhelyed korábbi látogatóid célozhatod újra. A legtöbb étterem remarketinget alkalmaz a Display kampányok célzásához, mert hatékony és költségbarát megoldás. A remarketing hirdetések segítenek visszatérő vendégeket szerezni, illetve konverzióra ösztönözni a hosszútávon bizonytalan érdeklődőket. Egy felhasználó akár egy évig rajta maradhat egy remarketing listán. 

Hasonló közönségek: A hasonló közönségek használatakor a Google megvizsgálja webhelyed korábbi látogatóit, és igyekszik a hozzájuk hasonló felhasználóknak is megjeleníteni hirdetéseidet. A hasonlóság ellenőrzésekor figyelembe veszi többek között a demográfiai jellemzőket és a viselkedésmintákat is. 

 

Milyen érdeklődési köreik és szokásaik vannak? 


Érdeklődési közönségek: A Google szokásaik és preferenciáik alapján is képes csoportokba rendezni a felhasználókat. Étteremként itt többféle releváns jellemvonást is megcélozhatsz. 

Egyéni érdeklődési közönség: Egyéni érdeklődési köröket, URL címeket, helytípusokat és alkalmazásokat is megadhatsz az egy egyéni közönség létrehozásához. 

 

Mi után kutatnak és milyen szokásaik vannak? 


Aktív piaci és egyéni szándék: Ezek a felhasználók aktívan keresnek információkat receptekről, élelmiszerekről és kapcsolódó témákról. 

 

Demográfiai adatok 


Célozhatsz nem, kor, és szülői státusz alapján is. 

 

Témakörök 


Beállíthatod, hogy hirdetéseid csak bizonyos témakörökkel foglalkozó webhelyeken jelenjenek meg. 

 

Kulcsszavak 


A kulcsszavak itt máshogy működnek, mint a keresési hirdetéseknél. Ha kulcsszavakat célzol meg egy Display hirdetésben, akkor az a hirdetés olyan weboldalakon jelenik majd meg, amelyeken fellelhetők ezek a kulcsszavak. Általában 5 kulcsszót érdemes megadni, hogy a Google megértse, hogy milyen oldalakra szeretnéd elhelyezni hirdetéseidet. 

 

Elhelyezések 


Konkrét webhelyeket vagy akár weboldalakat is megadhatsz, ahol szeretnéd megjeleníteni hirdetéseidet. 

 

Kreatívok 


Fontos, hogy Display hirdetéseid vizuálisan is megnyerőek legyenek. Mutasd be fogásaidat és az éttermedre jellemző hangulatot. Helyezz el felhívásokat is hirdetéseidben, és sorolj fel néhány előnyt is, de ügyelj rá, hogy ne használj túl sok szöveget vizuális reklámjaidban – hagyd, hogy a képek beszéljenek. 

H egy eseményt népszerűsítesz, akkor mutasd be azt a képeken. Ha egy általános promóciód van, akkor azzal kapcsolatos képekkel illusztráld ajánlatodat. 

A Facebook A/B tesztjével könnyedén tesztelheted, hogy mely kreatívok a leghatásosabbak, hogy aztán ezeket használhasd éttermi Google Ads hirdetéseidben is. 

 

 

Ütemezés 


Megszabhatod azt is, hogy hirdetéseid csak bizonyos napszakokban jelenjenek meg a felhasználóknak. Például külön időszakra korlátozhatod a reggeli és vacsora menük hirdetéseit. 

 

Földrajzi célzás 


Érdemes úgy beállítani hirdetéseidet, hogy csak éttermed közvetlen környékén jelenjenek meg a felhasználóknak, ahonnan hajlandók lennének elutazni hozzád. Az egyetlen kivétel az, ha remarketing kampányt futtatsz. 

A webhelyedre érkezők többsége valószínűleg helyi felhasználó, aki a közösségi médián vagy egy organikus találaton keresztül jutott el hozzád. Ha szeretnéd újból elérni ezeket a felhasználókat akkor is, amikor máshol tartózkodnak, akkor ne korlátozd remarketing hirdetéseidet éttermed környékére. 

 

Ajánlattétel 


A Google Ads többféle ajánlattételi stratégiát is biztosít a céljaidtól függően. A legtöbb keresési és Display kampányhoz a „Maximális konverziószám elérése” ajánlattétel a legjobb választás. A Google ilyenkor megpróbálja a lehető legtöbb konverziót kihozni az általad megszabott költségkeretből. Te állíthatod be persze azt is, hogy mi számít konverziónak. 

 

Konverziók 


Minden kampányban többféle konverzió közül választhatsz. Válaszd ki az összeset, amelyek megfelelnek az általad kitűzött céloknak. Csak akkor használhatod az előbb említett maximális konverziószám ajánlattételi típust, ha megadod ezeket, és csak így követheted nyomon a konverziós eseményeket is kampányaid statisztikái között. 

 

Minőségi mutató 


A Google Ads alacsonyabb árakkal díjazza azokat a hirdetőket, akik a jó minőségű kampányokat futtatnak fiókjukban. 


Egy keresési kampányban a kulcsszavaknak 1-10 közötti „minőségi mutatója” lehet – a magasabb értékek jobb minőségre utalnak. Ha egy kulcsszó alacsony minőségi mutatóval rendelkezik, akkor a Google magasabb CPC-t szab ki rá. Egy 1-es minőségű kulcsszó akár kétszer vagy háromszor annyiba is kerülhet, mint egy 10-es kulcsszó, ezért a minőségi mutatóval nagyon is megéri foglalkozni. 


Mi több, a Google kevesebb felhasználónak mutatja meg hirdetéseidet, ha alacsony minőségűnek ítéli meg kulcsszóidat. 


Nézzünk meg egy példát. Ha catering szolgáltatást hirdetsz, akkor fontos, hogy a hirdetéscsoportban és a hirdetés szövegében használt kulcsszavak mind a cateringhez kapcsolódjanak, és persze erről szóljon a landing oldal is, ahová az érdeklődőket küldöd hirdetéseddel. 


Ha kifejezetten esküvői cateringet reklámozol, akkor ne csak általános catering kifejezéseket használj, hanem tedd egyértelművé, hogy hirdetésed konkrétan esküvői cateringet kínál. Ez tovább növeli majd a relevanciát, és ezzel a minőségi mutatót is. 


Amennyiben bizonyos kulcsszóid minősége 4-5 alá esik, lehet, hogy érdemes lesz legalább átmenetileg felfüggeszteni ezen kifejezések használatát. Az ilyen kulcsszavak kiiktatásával, vagy más hirdetéscsoportba áthelyezésével és új hirdetések létrehozásával jelentősen javíthatod minőségi mutatóidat. 

 

Landing oldalak 


Minden jó hirdetési stratégia az ügyféllel kezdődik, és a landing oldalak kialakítása sem kivétel. Egy landing oldal létrehozásakor a következő kérdést kell megválaszolnod: „Mit próbál elérni a célszemély?” 

Jó eséllyel többet szeretne megtudni éttermedről, a kínálatodról, a hangulatról, az árakról és így tovább. Valószínűleg azt is szeretnék minél előbb kideríteni, hogy hol található éttermed és hogy hogyan vehetik fel veled a kapcsolatot. Az interneten nagyon fontos, hogy pontosan azt add meg a felhasználóknak, amit keresnek. 

Szintén fontos feladat gördülékenyebbé tenni a látogató utazását – biztosítsd, hogy gyorsan rátaláljanak a releváns információkra (cím, telefonszám vagy épp árak). 

Egy jó landing oldal továbbá képekkel is illusztrálja azt, amiről a szöveg beszél. Ez lehet az étterem felszereltsége vagy bizonyos fogások az étlapról. 

Érdemes továbbá bizalmi jeleket is feltüntetni – ezek például azok a korábbi vendégektől kapott pozitív visszajelzések és elnyert díjak, amelyekkel már az előtt elnyerheted az érdeklődők bizalmát, hogy ellátogatnának hozzád. 

Videós elemeket is elhelyezhetsz, de a teljesítmény érdekében ne úgy állítsd be őket, hogy automatikusan elinduljanak. 

 

Az ügyfelek értéke 


A sikeres éttermi Google Ads kampányok érdekében fontos, hogy ne csak a rendelések átlagértékét, hanem az ügyfelek teljes élettartamának értékét is figyelembe vedd. Az ügyfelek nagy része visszatérő vendégek lesznek – szóval mennyit ér neked egy-egy ilyen vendég? 

Ha például egy ügyfél évente 10 alkalommal látogat el éttermedbe, és minden alkalommal 3000 Ft-ért ebédel, akkor összesen 30 000 Ft-od származik majd tőle. Ez segít eldönteni, hogy mekkora összeget éri majd meg fordítani egy új ügyfél megszerzésére. 

Kampányaidban először a legjobban jövedelmező fogásaidra és szolgáltatásaidra koncentrálj, és csak ezek után térj rá a kevésbé értékes ételekre. 

 

A webhely technikai problémái 


Biztosítsd webhelyed mobilbarát jellegét, hiszen a forgalom nagy része mobileszközökről származik majd. A Google már évek óta mobil-első indexet használ, ami lényegében azt jelenti, hogy ha webhelyed nem mobilbarát, akkor mind az organikus, mind a fizetett találatok között alacsonyabb pozíciókban jelenik majd meg (ha egyáltalán megjelenik). 

Szintén fontos tényező a webtárhely-szolgáltató is. Ezen nem éri meg spórolni, mert ahogy egyre nagyobb forgalom érkezik majd webhelyedre a hirdetéseken keresztül, úgy egyre több terhelést kell majd kibírnia, ami az olcsóbb tárhelyeknél teljesítményproblémákhoz vezethet. 

 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok