Szezonális SEO: így használd ki webáruházad marketingjében!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Szezonális SEO az e-kereskedelemben – Így optimalizáld webáruházadat

Csonka Nikoletta

szerző:
Csonka Nikoletta

A legtöbb cég passzív marketingformaként tekint a SEO-ra, különösen, ha az email marketinggel, vagy fizetett hirdetésekkel hasonlítják össze. Ennek köszönhetően sokaknak eszébe sem jut a keresőoptimalizálásra is kiterjeszteniük szezonális kampányaikat. Pedig ha valami, akkor a SEO is lehet szezonális, és sokat segíthet egy webáruház közelgő kampányának felfuttatásában.

Legyen szó a nyár beharangozásáról, a tanévkezdésről, vagy a karácsonyi ünnepekről, az alábbi szezonális webáruházi SEO tippek segítenek majd, hogy a legtöbbet hozd ki az előtted álló kampányból! Ha pedig úgy érzed, nem tudsz ezzel is maximális odafigyeléssel foglalkozni, vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva, és futassuk fel együtt webáruházad! 

 

Mi is az a szezonális SEO?

A szezonális SEO célja minél több konverziót (általában értékesítést) elérni egy átmeneti időszak során, amikor megnő az érdeklődés bizonyos termékek és/vagy szolgáltatások iránt. Jó példa erre az iskolakezdés előtti néhány hét, amikor többen vásárolnak tolltartókat, füzeteket és egyéb iskolai gyermekeiknek.


A szezonális SEO segít fellendíteni egy cég forgalmát azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb a kereslet bizonyos termékekre. Ez egy nélkülözhetetlen stratégia bármilyen webáruház számára. A marketingesek nem igazán befolyásolhatják, hogy egy szezonális termék iránt mikor a legnagyobb az érdeklődés, de sokat tehetnek annak érdekében, hogy ügyfeleik termékei a legjobb időszakokban jelenjenek meg a találati listák élén.

 

Tippek a hatékony szezonális webáruházi SEO-hoz

1. Végezz előre szezonális kulcsszókutatást

Érdemes jóval előre ellenőrizni a korábbi évek legfelkapottabb kulcsszavait, hogy felkészülhess az idei esztendő forgalmasabb időszakaira. Sok kulcsszótervező eszköz, illetve a Google Trends is segíthet megállapítani, hogy egy-egy kulcsszó az év mely időszakaiban keresettebb a korábbi évek adatai szerint.


Írd be a Google Trends keresőjébe a [tolltartó] szót, majd állítsd az időtartományt az előző 5 évre. Látni fogod, hogy augusztus során lényegesen megugrik az érdeklődés a tolltartók iránt, hiszen az iskolások néhány héten belül kezdik a tanévet.


Ha sikerül felfedezned az év számodra releváns kulcsszótrendjeit, akkor tudni fogod, hogy mikor és mi iránt érdeklődnek ideális ügyfeleid. Minél előbb tudsz felkészülni ezekre az időszakokra, annál könnyebben tudod majd megcélozni a szezonális keresőket tartalmaiddal, és annál egyszerűbb lesz változtatnod stratégiádon, így a változásokhoz is könnyebben alkalmazkodhatsz majd.

 

2. Optimalizáld webáruházad konverziós arányát is

Amikor az érdeklődés a csúcspontjára érkezik, nagyon fontos, hogy nyomon kövesd és optimalizáld webáruházad konverziós arányát is. Ha a SEO hatásai érvénybe lépnek, és fellendül webhelyed forgalma, a tesztek is gyorsabban hoznak majd eredményeket, így gyorsabban is reagálhatsz a változásokra.


Na persze, ezeknek a változásoknak is lehetnek kockázatai, de egy tapasztalt SEO szakértő segíthet rávilágítani ezekre.
Ha például webhelyeden átirányítási teszteket végzel, akkor fontos, hogy ezt a Google előírásai szerint végezd, és odafigyelj a kanonikus címke megfelelő beállítására. Ha ezt nem megfelelően csinálod, tartalmaid az év legforgalmasabb időszakában tűnhetnek el a Google találatai közül.

 

Állítsd be megfelelően a kanonikus címkéket

Térjünk át tehát a kanonizációra. A legnagyobb webáruházaknak gyakran olyan technikai problémáik vannak, amikkel a kisebb webhelyek ritkán találkoznak – ezek általában a termékoldalakat érintik. Sok e-kereskedelmi webhely hasonló, vagy többször előforduló kategóriákat sorol fel, ami többször előforduló tartalmakat eredményez, például:
•    aruhazamneve.hu/ferfi-ruha/nadragok/
•    aruhazamneve.hu/nadrag/ferfi-nadrag/

 

Ez azért olyan nagy probléma, mert amikor a keresőmotorok hasonló, vagy azonos tartalmakat találnak egy webhelyen, nem feltétlenül fogják tudni, hogy egy keresésre melyiket is jelenítsék meg közülük. Minél többször fordul elő ugyan az, vagy több nagyon hasonló oldal webhelyeden, a keresőmotorok annál kevesebb értéket látnak majd ezekben.


Ezt úgy oldhatod meg, hogy készítesz egy kategóriaoldalt webáruházadban, és oda összpontosítod az összes tekintélyt. Ezt kanonikus címkékkel lehet megoldani. A kanonikus címkének a webhely szakaszában kell megjelennie minden olyan oldalon, aminek a tekintélyét szeretnéd átruházni a fő kategóriaoldalra. Erre a fő oldalra kell mutasson a kanonikus címke. A keresőmotorok így tudni fogják, hogy melyik verziót jelenítsék meg a felhasználók kereséseire a webhelyről.
A kanonikus címkék használatáról itt olvashatsz bővebben.

 

Ellenőrizd az oldalakra osztott navigációt

Az oldalakra osztott navigációt minden nagyobb webáruház használja. Ez a módszer lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy különféle szűrők (szín, méret, ár, teljesítmény, stb.) alapján szűkíthessék a kínálatot, és könnyebben rátaláljanak a számukra megfelelő termékre.
Ez természetesen rendkívül hasznos a felhasználók számára, SEO szempontból azonban óriási problémákat okozhat, ha nem megfelelően implementálják. Mindez abból adódik, hogy minden egyes szűrőkombináció más és más URL-eket eredményezhet, amelyek alapértelmezettként mind indexelhetők a keresőmotorok számára.

 

Ilyenkor:
•    Szétoszlik a külső és belső linkek értéke
•    A keresőmotorok robotjai hamar kifogyhatnak a feltérképezési költségvetésükből, így sokkal fontosabb oldalak maradhatnak feltérképezetlenül és indexeletlenül
•    Kulcsszó kannibalizáció léphet fel, vagyis több oldal is megcélozhatja ugyan azt a kulcsszót

 

Ha hatékony szezonális webáruházi SEO-ra vágysz, akkor fontos ellenőrizned webhelyed működését az oldalakra osztott navigáció terén.
 

 

Találj ki egy stratégiát a készlethiányok kezelésére

A készlethiány elsőre jól hangzik, hiszen azt jelenti, hogy egy terméknek nagy sikere van a vásárlóknál, és sikerült az összeset eladni belőle. Azonban ha valaki szeretne vásárolni egy kifogyott termékből, akkor óriási csalódás érheti, ha az „elfogyott” felirattal találkozik webáruházadban, vagy meg sem találja a terméket ott, mert eltávolítottad a kínálatból.


Mielőtt tehát feltüntetnéd, hogy a készlet elfogyott a termékből, vagy elrejtenéd a vásárlók elől a termék adatlapját, találd ki, hogy mit fogsz csinálni azokkal az érdeklődőkkel, akik pont ezt a terméket szeretnék megvásárolni webáruházadban.
Amikor egy webhelyről eltűnik egy oldal, mindig fennáll a veszélye, hogy a felhasználó rögtön el is hagyja webhelyedet, vagy, ami még rosszabb, egy versenytársadnál nézelődik majd tovább.


Szükséged lesz tehát egy tervre, amivel megpróbálhatod megtartani az érdeklődőket, annak ellenére, hogy nem vásárolhatják meg azt a terméket, amit eredetileg akartak. Íme néhány tipp ehhez:
•    Ne mutass 404-es oldalt nekik: A 404-es oldalnál nincs rosszabb egy webáruházban. Ezzel egyrészt kivonod az oldalt a Google indexéből (és elveszítesz minden linkértéket, amit az oldal valaha összegyűjtött), másrészt a felhasználókat is összezavarod a hibaoldallal, aminek láttán jó eséllyel elhagyják majd webhelyedet. E helyett inkább közöld velük, hogy az adott termék jelenleg nem kapható, és kínálj helyette készleten lévő alternatívákat, amiket megvásárolhatnak helyette.
•    Távolítsd el a termékoldalra mutató belső hivatkozásokat: Amíg a termékből nem érkezik új készlet, ne is próbáld mindenhonnan az adatlapjára irányítani az embereket webhelyedről. Cseréld le a termék megjelenéseit olyanokra, amikből van készlet, egészen addig, míg meg nem érkezik belőle az utánpótlás.
•    Használj közösségi és display újracélzást: Ez ugyan nem egy kifejezett szezonális webáruházi SEO tipp, de sokat segíthet e-kereskedelmed fellendítésében. Jegyezd fel azokat a felhasználókat, akik kifogyott terméked adatlapjára lépnek, majd célozd őket újra a közösségi médián, illetve a Google Display Hálózatán, amint újra készlet érkezik a termékből. Ezzel emlékeztetheted őket arra, hogy korábban szerették volna megvásárolni az adott terméket.
•    Irányítsd át a forgalmat a véglegesen kifutott termékekről: Ha egy terméket többször már soha nem tervezel értékesíteni, akkor irányítsd át adatlapját egy hasonló termékre (pl. a legújabb verziójára), vagy releváns kategóriaoldalra. Ez lehetővé teszi, hogy az oldal begyűjtött linkértéke átszálljon az új oldalra, és hogy az érdeklődő vásárlók is könnyedén rátaláljanak egy megfelelő alternatívára kínálatodban.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!