Mitől lesz sikeres a videómarketing - 5 tippünk van rá!

Videomarketing

Mitől lesz sikeres a videómarketing - 5 tippünk van rá!

Beatrix Szerző:
Beatrix

Bár sosem szabad, hogy videómarketing kampányod célja a vírusszerű terjedés legyen, az ilyen videókat jelző „viral” kifejezés igencsak népszerűvé vált az elmúlt év során, mit több felrobbant. Sokszor olvashattuk már, hogy a videómarketing hamarosan a fogyasztói forgalom 69%-át teszi majd ki, vagy, hogy a mobilos videóhirdetések ötször olyan gyorsan terjednek, mint az asztali számítógépeken, és hogy a videót tartalmazó landing oldalak 800%-os konverziós növekedést képesek elérni.
 

Videomarketing

Mindez persze csak akkor válik valósággá egy online marketinges számára, ha megfelelő videómarketing stratégiával rendelkezik, amely üzleti céljai elérését szolgálja, és amely fellendítheti közösségi médiás teljesítményét is. Most ennek érdekében osztunk meg néhány tanácsot.

1. Szóljon a videó egy történetről, és ne az értékesítésről

Az internet tele van értékesítési kacattal, ami nemhogy nem segít a konverziókban, hanem képes elrettenteni a vásárlókat is. Ne hagyd, hogy márkád is csak még egy ugyan ilyen név legyen – ehhez videóidat egy történet, nem pedig az értékesítés köré kell felépítened. Ne feledd: az írott marketinganyagokra vonatkozó szabályok a videótartalmak esetén is jelen vannak – fontos, hogy valami értéket kínálj ügyfeleidnek velük.

Használd ki a videók érzelmi erejét azzal, hogy az ügyfelek titkos vágyait és szükségleteit célzod meg velük. Nem kell félned attól, hogy így lemaradsz az érdeklődőkről – csak helyezz el egy egyértelmű és releváns CTA-t a videód végén (például egy webhelyedre mutató URL-t).

 

2. Minden az első 10 másodpercen múlik

A nézők egyötöde 10 másodpercen belül elkattint a videóról. Legyen tehát az a 10 másodperc lényegre törő és érdekes. Próbáld már az első 5-10 másodpercben bemutatni, hogy mire számíthatnak a nézők a továbbiakban, és mellőzd a mellébeszélést.

Keltsd fel az emberek figyelmét és kíváncsiságát egy-egy jól elhelyezett kérdéssel és rövid bepillantással. A videónak már az első másodpercekben bizonyítania kell értékét és választ kell adnia a kérdésre: „Miért érdemes nekem ezt végignéznem?” – ez az kérdés ugyanis, amit a közönség tagjai tudat alatt azonnal feltesznek maguknak. Megnevettetheti őket? Talán motiválja őket valamire? Esetleg tanít nekik valami újat? Közöld velük az első 10 másodpercben, ha azt akarod, hogy maradjanak!

 

3. Fogd lazára, ne légy unalmas!

Nincs nagyobb hiba annál, mint amikor valaki unalmasra videót készít. Az egyértelműen marketing ízű videók nem lesznek képesek elterjedni. Akkor mégis mi az, amire a közönség vágyik? Nevetni szeretnének szórakozni és megkönnyebbülni – szeretnének kizökkeni egy kicsit az unalmas munkaórák valóságából, és elfeledkezni mindenről, ami nyomasztja őket. A humor a videómarketing kampányok egyik legfontosabb eleme – a lényeg, hogy ne vidd túlzásba.

Több sikeres videómarketinget alkalmazó vállalat is arra ösztönzi a marketinggel foglakozókat, hogy vegyék lazára videóikat, és ne féljenek kreatívak lenni, és kockáztatni néha egy kicsit. Ne hidd, hogy B2B közönségednek nincs humora. Ha a videókról van szó, ne próbáld mindenben a bevett szokásokat alkalmazni. Mutasd meg, hogy sokkal többet tudsz nyújtani a versenytársaid unalmas hangneménél.

 

4. Optimalizálj keresésre – címkézz!

Videóid számára többféleképpen is biztosíthatod, hogy az emberek egyszerűbben rájuk találhassanak a keresőmotorokban. Ha a lehető legjobban szeretnéd kihasználni videód SEO értékét (mielőtt különböző videómegosztókra is feltennéd), akkor első körben saját domainedre töltsd fel azt. Fontos továbbá, hogy engedélyezd a videó beágyazását, hiszen ez további befelé mutató marketing hivatkozásokat eredményezhet majd.

Ha a videók SEO-járól van szó, akkor a leírásoké a főszerep. A leírások teszik lehetővé a Google robotjai számára, hogy megértsék, miről is szól a videó, és hogy mit tartalmaz. Biztosítsd tehát, hogy videóid megfelelő címkékkel legyenek ellátva, és hogy egyértelmű, lényegre törő leírásokkal és címekkel rendelkezzenek.

 

5. Oktasd és bizonyítsd magad

Tudtad, hogy közönséged 65%-a vizuálisan tanul? A videómarketing egyik leghatékonyabb alkalmazása a közönség oktatása, az oktatásnak pedig számos formája létezik. Egy videóban bemutathatod például, hogy miként használhatják ügyfeleid egy bizonyos termékedet vagy szolgáltatásokat a kívánt cél vagy végeredmény elérése érdekében. Továbbá közvetíthetsz egy úgynevezett webináriumot is, amelyben bizonyíthatod az iparágaddal kapcsolatos tudásodat, értékes tanácsokkal is láthatod el követőidet, és persze új érdeklődőket és lehetséges ügyfeleket is szerezhetsz.

Videókkal továbbá termékeid és szolgáltatásaid hitelességét is megerősítheted. A statisztikák szerint a felhasználói vélemények a leghatékonyabb tartalommarketing elemek közé tartoznak. A sikertörténeteket bemutató videók elkészítése során koncentrálj az ügyfél történetére és arra, hogy milyen sikereket ért el a termékednek vagy szolgáltatásodnak köszönhetően.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok