Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Így működik az Instagram algoritmusa

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

instagram

Az Instagram már évek óta az okostelefonozók egyik kedvenc képnézegető-alkalmazása, amire számos marketinges tekint jövedelmező hirdetőplatformként. Nem csoda tehát, hogy sokakat érdekelt, hogy mi alapján is állítja össze az Instagram algoritmusa a felhasználók hírfolyamát.

 

Nos, a várakozásnak – bizonyos értelemben – vége, ugyanis az Instagram hivatalosan is nyilatkozott arról, hogy milyen szempontok számítanak a legfontosabbnak a hírfolyam összeállításában. Habár konkrét számadatokat nem tudunk, már ez is segítség lehet azoknak, akik marketingeszközként alkalmazzák az Instagramot.
 

Az Instagram legfontosabb rangsorolási szempontjai

Érdeklődés

Ez az érték azt mutatja meg, hogy az Instagram szerint egy felhasználó mennyire érdeklődne egy bejegyzés iránt az alapján, hogy korábban hasonló tartalmakhoz hogyan viszonyult. Meglehet, hogy az Instagram képelemző algoritmust is használ, hogy eldöntse, mi látható egy-egy képen, és ezt is felhasználja a rangsorolásban.

 

Frissesség

Természetesen az újabb bejegyzések előnyt élveznek a régebbiekkel szemben.

 

Kapcsolat

A felhasználó gyakrabban láthat bejegyzéseket azoktól a fiókoktól, amelyeknek tartalmainál gyakoriak az interakciók (kedvelés, hozzászólás, stb.), vagy akiknek a tartalmaiban gyakran meg lettek jelölve ők maguk is.

 

További szempontok

Az Instagram nézegetésének gyakorisága

Számít, hogy milyen gyakran nyitja meg a felhasználó az Instagramot, hiszen az alkalmazás először a legjobb bejegyzéseket mutatja majd a legutóbbi látogatás óta.

 

Követett fiókok száma

Minél több fiókot követ egy felhasználó, annál nagyobb halmazból kell bejegyzéseket válogatnia az algoritmusnak, így minden követett fiók esélye csökken a láthatóságra.

 

Munkamenet hossza

Minél több ideig használja a felhasználó egyhuzamban az Instagramot, annál több régebbi bejegyzést láthat.

 

Hatékony Instavideók, amikből tanulhatunk

Persze ez mind szép és jó, de hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Nézzünk meg néhány példát arra, hogy hogyan is néznek ki a sikeres Instagramra feltöltött videók. Látni fogjuk, hogy néha nem tudhatjuk előre, hogy mennyire lesz hatékony egy-egy tartalom.

 

1. Worldstar Hip Hop

A Wolrdstar Hip Hop egy tartalomgyűjtő videós blog, amely 2005-ös alakulása óta napi több mint félmillió egyéni látogatót fogad. Akkor 18,7 millió Instagram követőjével nem volt nehéz megfelelni a kapcsolat elvárásnak.

 

A WHH Instagram videói 2018 júniusában összesen 1,7 milliárdos nézettséget gyűjtöttek össze. Ez első sorban annak köszönhető, hogy 5 legnézettebb videóik közül 4 az amerikai rapperről, Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy-ról szólt, akit a közönség XXXTentacion néven ismert. A zenész idén júniusban lövöldözés áldozata lett Floridában, amelyben életét vesztette. A WHH itt „nyert” érdeklődés szempontjából.

 

Azonban még ha ki is vonjuk a számításból ezt a 4 hihetetlenül népszerű videót az elhunyt rapperről, akkor is láthatjuk, hogy a Worldstar Hip Hop nem lusta, ha a tartalomról van szó: 2018 június 1. és 31. között összesen 1134 videót töltöttek fel az Instagramra, ami átlagosan 38 percenként jelentett egy-egy új videót. Ez egyértelműen tetszik az algoritmusnak a frissesség tekintetében.

2. 9gag

A régóta népszerű 9gag sem hiányozhat az Instagramról. A vicces/érdekes tartalmakat összegyűjtő webhely az egyik legsikeresebb az egész interneten, ami Instagram fiókjukon is tükröződik.

 

2018 júniusában ők is elérték az egymilliárdos videónézettséget, amiből 20,8 milliót egyetlen egy feltöltés tett ki: https://www.instagram.com/p/BkLHrCrFYop/

 

A 9gag úgy tesz szert ekkora nézettségre, hogy a legviccesebb videókat válogatja ki feltöltésre – így nem nehéz megfelelni az érdeklődés elvárásnak. Júniusban napi szinten átlagosan 5,7 videót töltöttek fel, ami frissesség szempontjából remek teljesítmény. Júniusban 46 millió követőre lehettek büszkék, így kapcsolat terén sincs mi miatt aggódniuk.

 

3. Barstool Sports

Szintén jól teljesít az Instagramon a Barstool Sports, ami szintén vicces, humoros szemszögből mutat rálátást a sport és a popkultúra világára. Instagram fiókjuk idén júniusban 678 milliós nézettséget gyűjtött össze.

 

Legnézettebb videójuk 6,5 milliós nézettséget generált, összesen durván 218 ezres aktivitással (hozzászólások, kedvelések). Napi átlagosan 10,6 videójuk júniusban frissességi szempontból nagyon „tetszett” az algoritmusnak, 5 milliós követőbázisuk pedig mindig elegendő kapcsolatot biztosít.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Facebook Business suite
2021-05-13

Facebook Business Manager – Útmutató az első lépésekhez

A Facebook 2012-ben vásárolta fel az Instagramot, és azóta minden online marketinges vágya az volt, hogy bárcsak egyszerűbben kezelhetnék egyszerre cégük Facebook és Instagram üzleti profilját is. Némi keresztpromócióra már jó ideje lehetőséget kínált a két platform, de integrációjuk mindig hagyott bőven kívánnivalót maga után.

Fogorvos marketing: Hírnévkezelés digitálisan
2021-05-11

Digitális hírnévkezelés fogorvosoknak

Sokakat többnyire negatív gyerekkori emlékek kötik a fogorvosokhoz, így nem csoda, hogy alaposan megválogatjuk, hogy kihez is forduljunk fogproblémáinkkal. Egy fogorvos munkája nem csak az ember egészségét, hanem pénzügyi helyzetét is befolyásolja, így nem csoda, hogy alaposan megválogatjuk, kit engedünk belenyúlni a szánkba.

felhasználói tartalmak
2021-04-29

8 tipp a felhasználói tartalmak összegyűjtéséhez

Ha már egy ideje foglalkozol az online marketinggel, bizonyára te is hallottál már az úgynevezett felhasználói tartalmakról. Ezek azok a tartalmak, amelyek általában márkád követői, ügyfelei, vagy partnerei közreműködésével készülnek.

A Facebook algoritmusa: Hogyan működik?
2021-04-27

Hogy működik a Facebook algoritmusa (és hogyan felelj meg neki)?

A Facebook a világ legnagyobb közösségi hálózata, így bizonyára nem lep meg senkit, hogy egy rendkívül fejlett és összetett algoritmussal rendelkezik, ami arról dönt, hogy kik milyen bejegyzéseket láthatnak a platformon. Ez az algoritmus persze egy hétpecsétes titok, azonban az évek során innen-onnan összeollózott információk alapján tehetünk néhány jól informált feltételezést arról, hogy pontosan hogyan is működik ez a rendszer. Na persze, még ha valaki be is magolná a Facebook algoritmusát, 1-2 hét múlva már új dolgokat kellene tanulnia, hiszen egy folyamatosan fejlődő, változó dologról van szó. Szóval hogy működik a Facebook algoritmusa (és hogyan felelj meg neki)? Lássunk néhány hasznos tudnivalót!

lapos URL struktúra
2021-04-15

Google - szükséges lapos URL struktúrát használni?

John Mueller, a Google munkatársa azt állítja, hogy nincs értelme „mesterségesen laposított” URL-eket használni ahelyett, hogy láthatóvá tennénk a teljes könyvtárszerkezetet.

Hasznos Instagram tippek orvosoknak a páciensszerzésért
2021-04-13

Instagram marketing orvosoknak – 11 tipp a maximális aktivitásért

Több, mint egymilliárd aktív havi felhasználójával nem kérdés, hogy az Instagram az orvosi marketing egyik legfontosabb eszköze. A Facebook képmegosztó platformja egy kiváló felületet kínál arra, hogy orvosként felvedd és aktívan tartsd a kapcsolatot pácienseiddel megosztásaidon, történeteiden és hozzászólásaidon keresztül. Mai cikkünkben az orvosi Instagram marketingről lesz szó!

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!