Online marketing hoteleknek, online marketing szállodáknak, marketing tippek hoteleknek, marketing szállodáknak, turizmus marketing - Online marketing tippek

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

5 alapvető online szállodamarketing taktika a közvetlen foglalásokért

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

Szállodatulajdonosként vagy marketingesként minden bizonnyal te is arra törekszel, hogy minél több közvetlen foglalást szerezz hoteled számára. Ehhez manapság egy stabil online jelenétre és a velejáró online marketingre lesz szükséged. Számos szállodával ügyfeleink között tisztában vagyunk vele, hogy az online szállodamarketing egy összetett, bonyolult feladat, tele megannyi eljárással és apró buktatóval. A következőkben az online szállodamarketing 5 alappillérét soroljuk fel, amelyekre te is felépítheted saját marketingstratégiádat szállodád számára!

1. Foglalkozz a SEO-val, azaz a keresőoptimalizálással

Ahhoz, hogy leendő vendégeid rátalálhassanak szállodádra internetes keresgélésük során, láthatóbbá kell tenned webhelyedet számukra a Google és más keresőmotorok találatai között. A SEO, vagyis magyarul a keresőoptimalizálás pontosan erről szól – olyan eljárások és módszerek összessége, ami segít, hogy webhelyed minél előkelőbb pozíciót érjen el a különböző keresőmotorok találati között. Ez az online szállodamarketing egyik alapvető része.

 

A SEO-hoz általában webhelyeden végzett változtatások szükségesek (ezt nevezzük on-site SEO-nak), úgymint a kulcsszavak megfelelő használata, egy belső hivatkozási szerkezet kialakítása, a meta címkék kitöltése, stb. Léteznek a webhelyen kívüli taktikák is (off-site SEO), ami többnyire (de nem kizárólag) a webhelyre mutató hivatkozások összegyűjtéséből áll. Persze a SEO ennél jóval bonyolultabb, de megéri foglalkozni vele, hiszen segít érdeklődő forgalmat vonzani webhelyedre – olyan látogatókat, akik konkrétan szállodákra keresnek rá, olyan kínálattal, amilyet te is biztosítasz nekik.

 

A keresőoptimalizálást nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani, különösen ha az ember saját magát tanítgatja rá. Mindezt az is nehezíti, hogy a SEO trendjei a keresőmotorok algoritmusaival együtt változnak, amelyek se nem rendszeresek, se nem nyilvánosak. Mégis, a SEO-val megéri foglalkozni, hiszen a legelső találatok mindig sokkal több kattintást kapnak a Google-on (és más keresőmotorokban), mint az összes többi.

 

Számos szálloda keresőoptimalizáltságáért feleltünk és felelünk ma is. Ha szeretnéd csökkenteni az OTA-k közvetítői díjait, és a lehető legtöbb potenciális felhasználóhoz szeretnél elérni, vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!

 

2. Szánj időt a helyi SEO-ra

Ha rákeresel a Google-on, hogy milyen szállodák vannak egy adott városban, a keresőmotor nagy valószínűséggel egy térképet és néhány különleges találatot is felsorol majd neked. Ezek a „helyi csomag” találatai, amelyekhez elérhetőségek (telefonszám, webhely, cím) is tartoznak. Ezek a szállodák mind regisztráltak a Google Cégem szolgáltatásra.

 

A Google Cégem lehetőséget kínál a szállodatulajdonosok számára, hogy elhelyezzék létesítményüket a Google Térképen, és megjelenjenek a helyi találatok között is, ha a felhasználó ide szóló helyi keresést indít. Ahhoz, hogy kihasználhasd ezeket a lehetőségeket, és ezzel láthatóbbá tedd szállodádat az érdeklődő keresők számára, regisztrálnod kell egy Google Cégem adatlapot és ki kell töltened azt szállodád aktuális adataival. Ez azért fontos, mert ha az emberek szállodát keresnek a közelben, akkor rögtön megjelenhet nekik minden fontos tudnivaló létesítményedről, és egy kattintással felvehetik veled a kapcsolatot, vagy ellátogathatnak webhelyedre is. A Google Cégem a helyi SEO egyik alapfeltétele, ezért érdemes elolvasni ezt az átfogó útmutatót is róla, ami szakszerű használatát részletezi.

 

A helyi SEO-hoz továbbá hozzátartozik a helyi célzási tartalmak elkészítése is. Ehhez helyi jellegű kulcsszavakat kell elhelyezned tartalmaidban (például „gyerekmentes szálloda Győrben”).  A helyi SEO nagy témakör, de elengedhetetlen a sikeres online szállodamarketinghez. 

 

3. Használd ki a közösségi médiát

A közösségi médián szinte minden szálloda jelen van, mert azt olvasták valahol, hogy ez is az online szállodamarketing szerves része. Ez így is van, azonban a legtöbb szálloda teljesen rossz irányból közelíti meg ezt a koncepciót, és mivel nem látnak eredményeket, hamar fel is adják törekvéseiket a közösségi fronton.

 

A legtöbb felhasználó azért követ egy-egy márkát egy közösségi platformon, mert az egy olyan terméket vagy szolgáltatást képvisel, amit sűrűn, szívesen használnak. Azonban a szállodák nem ilyen állandó részeik az emberek hétköznapjainak, és több látogatásra is szükségük lehet, mielőtt igazi kapcsolat alakul ki köztük és egy szállás között.

 

Éppen ezért egy szállodának egészen más irányból kell megközelítenie a közösségi média marketinget. A közösségi média valójában egy rendkívül hatékony eszköze lehet a szállodáknak a régebbi, a meglévő és a jövendőbeli vendégekkel való kapcsolattartásra, legyen szó egyszerű kérdések megválaszolásáról vagy ügyfélszolgálati problémák megoldásáról. A cél folyamatos kapcsolatot tartani követőiddel. Érdemes hivatkozásokat is elhelyezni webhelyeden szállodád közösségi fiókjaira, hogy webhelyed látogatói tudják, hol tarthatják a kapcsolatot márkáddal. Nem árt itt-ott megemlíteni webhelyed tartalmában, hogy a felhasználók a Facebookon, az Instagramon, és egyéb platformokon is követhetik szállodádat, ahol jelen vagy vele.

 

A közösségi médián való aktív jelenlét továbbá segít emberibbé tenni márkádat, hiszen megmutathatod rajta, hogy szállodád neve és logója mögött valódi emberek dolgoznak.

 

4. Alkalmazz tartalommarketinget

Korábban már szót ejtettünk a keresőoptimalizálásról, illetve az is elhangzott, hogy kulcsszavakat is használnod kell tartalmaidban a legjobb eredményekért. Ez persze jóval mélyebb téma ennél, de tény, hogy kellő mennyiségű tartalom nélkül nem igazán lesz mit optimalizálnod szállodád webhelyén, hogy a keresőmotorok előkelően rangsorolhassanak a többi találat között. Ezért van szüksége online szállodarmarketing stratégiádnak tartalommarketingre is!

 

A tartalommarketing egy hosszútávú marketingstratégia, amely során releváns tartalmakat (blogbejegyzéseket, útmutatókat, cikkeket, videókat, stb.) készítesz az internetre. Ezen tartalmak célja egyrészt érdeklődő látogatókat vonzani webhelyedre, másrészt pedig megmutatni, hogy szállodád milyen sok mindenhez is ért, ha a vendéglátásról van szó.

 

A legtöbb iparág arra használja a marketinget, hogy egy bizonyos információt szolgáltasson webhelylátogatóinak egy adott témakörről. Egy szálloda is alkalmazhatja ezt a taktikát arra, hogy hasznos információkat kínáljon például a környékről vagy éppen, hogy utazási tippeket osszon meg az érdeklődőkkel. Ha például szállodád a Balaton közelében található, akkor jó eséllyel sokat tudsz a magyar tengerről, és ezeket az érdekes, hasznos információkat egy-egy cikk formájában is publikálhatod webhelyed blogján. Így aztán (ha megfelelően optimalizáltad) rengeteg érdeklődő találhat majd rá szállodádra e tartalmakon keresztül. Például hogy milyen nyári programokra érdemes elmenni a déli parton, vagy hogy milyen látnivalók vannak a part 20 km-es körzetében, stb.

 

Érdemes tartalmaid végére egy felhívást is beszúrni, ami arra szólítja fel az olvasókat, hogy foglaljanak szobát most, ha szeretnék közelebbről is felfedezni az adott vidéket, megtapasztalni egy közeli rendezvényt, vagy csak eltölteni errefelé néhány kellemes napot, például „Szállodánk mindössze 5 percre található az XY rendezvénytől! Foglaljon most szállást, hogy biztosan ne maradjon le a legemlékezetesebb pillanatokról!”

 

5. Szerezz versenyelőnyt PPC hirdetésekkel

Mindeddig az online szállodamarketing túlnyomórészt organikus, ingyenes elemeivel foglalkoztunk, azonban ezek nem minden esetben elegendők ahhoz, hogy kiemelkedj versenytársaid közül. Tény, hogy az organikus taktikák mind sokat segíthetnek online szállodamarketingedben, de ha azonnali eredményeket szeretnél, akkor kénytelen leszel a zsebedbe nyúlni.

 

A PPC, vagyis pay-per-click hirdetések pontosan ezt teszik lehetővé. Ha rákeresel valamire a Google-ban (főleg valami olyan népszerűre, mint a szállodák), akkor láthatod, hogy a sima (organikus, tehát ingyenes) találatok felett (fizetett) hirdetések is megjelennek. Ezek azok a találatok, amik elvonják a felhasználók figyelmét az organikus hivatkozásokról.

 

A PPC rendszere úgy működik, hogy létrehozol néhány hirdetést és megadod, hogy mely kulcsszavakra szeretnéd megjeleníteni őket. Ezzel különféle érdeklődésű, szándékú felhasználókat célozhatsz meg, hiszen – ha megfelelően állítod be őket – hirdetéseid csak nekik jelennek majd meg. Amikor aztán egy felhasználó rákattint valamelyik hirdetésedre, akkor kell csak kifizetned annak kattintásonkénti árát (CPC) a Google-nak.

 

A PPC hirdetések sokat segíthetnek, ha szállodád még csak most nyílt meg, mert azonnali eredményeket hozhatnak, amint beindítod őket. Hátrányuk persze, hogy amint lekapcsolod őket, vagy elfogy a kereted, a Google azonnal leveszi őket a hirdetések közül.


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

SEO nélkülözhetetlen elemei
2022-09-29

A keresőoptimalizálás 5 nélkülözhetetlen eleme

Az online kereskedők folyamatosan azt kutatják, hogy hogyan szerezhetnének még több forgalmat webáruházuk számára. Érdekes módon a keresőoptimalizálás, azaz a SEO gyakran elkerüli a figyelmüket. Ha azonban szeretnél a világ leglátogatottabb webhelyén (Google) megjelenni kínálatoddal, akkor muszáj leszel foglalkozni vele.

Mi azaz off-page SEO? Hogyan alkalmazd?
2022-09-27

Így segíti webhelyedet az off-page SEO

Amikor a keresőoptimalizálásról van szó, akkor a legtöbb on-page (vagy on-site) SEO feladat magától értetődő. Szükséged lesz egy nagy adag jó minőségű tartalomra, gondosan kiválogatott kulcsszavakra, néhány releváns belső hivatkozásra, és így tovább. De mi a helyzet az off-page SEO-val? Egyáltalán mit takar, és hogyan csinálhatod hatékonyan? Az alábbiakban többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ!

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!