A mérgező backlink meghatározása, felismerése, hatás a SEO-ra és javítása

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

A mérgező backlinkek tönkre teszik a SEO-t, szabadulj meg tőlük!

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

A backlinkek fontosak SEO szempontból. Azt nevezzük backlinknek, ha egy másik oldal a linkedet elhelyezi a saját oldalán. Ha például egy márka érdekesnek találja az egyik blogposztodat, és úgy gondolja, hogy a saját fogyasztóinak is a segítségére lehet, lehet, hogy belinkeli. Ez pedig lényegében egy bizalmi szavazat a tartalmadra.

SEO szempontból is nagyon fontosak, mert a keresőmotorok úgy látják mindezt a szavazatot, mint bizonyítékot, hogy a tartalmad értékes. Ha sok oldal utal (linkel) vissza a tiédre, annál nagyobb valószínűséggel jelenik meg a találati oldalon, ezzel fejlesztve a kapcsolódó témákban az elhelyezkedést. A backlinkek szerzése az off-site SEO egyik fontos része, amit linképítésnek is hívunk. De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. A legtöbb backlink jó, néhány nagyszerű és vannak, amik mérgezők. Ha pedig utóbbiból túl sok van, az árthat a helyezésednek. Ebben a posztban megnézzük, mik is azok a mérgező backlinkek, hogyan hatnak negatívan a SEO-ra és hogy szabadulhatsz meg tőlük annak érdekében, hogy megvédd a helyezéseidet.


Backlinkek – A jó és a rossz


Habár elméletileg minden backlink egy szavazat arra, hogy korrekt vagy és értékes tartalmat közvetítesz, azok a linkek a legjobbak, amik szintén hiteles, megbízható forrásból származnak. Ezek azt mondják a keresőmotoroknak, hogy egy általa megbízhatónak talált, autentikus oldal kezeskedik a tartalmadért. Másfelől a spam jellegű, hiteltelen weboldalak nem segítenek az elhelyezkedésben a Googleben. A mérgező backlinkek nem csak a helyezésre vannak rossz hatással, de a keresőmotorok akár büntethetik is.


Mérgező backlinkek


A Google meghatározása, állásfoglalása szerint rossz linkekre tehetünk szert akár fizetett linkek szerzésével, vagy irányelveit sértő oldalak linkjeivel és az alacsony minőségű, mesterséges, vagy spam jellegű linkek minél hamarabbi eltávolítását javasolja.


Mitől lesz egy backlink mérgező?


Számtalan dolog van, ami növelheti a mérgezést a keresőmotorok szemszögéből, például ha a backlinkek többsége alacsony rangsorolási pontszámmal rendelkező oldalakról származik, vagy ha hasonló oldalak különböző szájtokról ugyanabból a horgonyszövegből linkelik az oldaladat.


A rossz linkek hatása


Ha megbüntetnek, az csökkenti az oldalad helyezését a találati oldalon, ezzel együtt pedig az esélyét, hogy a tartalmadat megtalálják, vagy ha nagyon súlyos a büntetés teljesen el is tűnhet a találatok közül. A büntetéseket két módon oszthatják ki. A Google 2012-ben mutatta be a Pingvin algoritmust, amivel a rossz minőségű linkeket célozták. Azoknak az oldalak, amik linképítő sémákat alkalmaztak, lezuhant a helyezésük. Azóta a Google finomította az algoritmust, így már jobban azonosítja és bünteti a valóban rossz linkeket. Ha lát egy mérgező linket, a te linked jellege alapján szab ki büntetést, ember pedig nem vizsgálja felül ezt a döntést. Továbbá a Google több emberi erőforrást adott a spam csapatához, aki manuálisan bünteti (elvileg 400.000 fölött van ezeknek a száma havonta) az odalakat, amelyeknek mérgező backlinkjei vannak.


Mi válthatja ki a kézi ellenőrzést és büntetést:

 

  • Egy versenytárs által jelentett spam
  • A Pingvin algoritmus
  • Egy olyan piaci résben vagy, amit a Google spam csapata ellenőriz

 

Kérheted a büntetés ismételt felülvizsgálatát, de erről majd később bővebben.


Honnan tudhatod, hogy mérgező backlinkjeid vannak?


Nem sok mindent tehetsz az algoritmus büntetései ellen, egyszerűen csak fejlesztened kell az oldalad teljes link profilját. A manuálisan kiszabott büntetéseket a Google Search Consoleban találod. Ha emberek hajtották végre, itt fog feltűnni egy általános leírással a problémáról, egy linkkel, ahol többet megtudhatsz és egy gombbal, ami lehetővé teszi, hogy felülvizsgálatot kérj. Sokszor azonban könnyebb egy SEO elemző eszközt segítségül hívni, hogy azonosítsa a mérgező backlinkeket. Ez pedig különösen igaz, ha nem ellenőrizted őket egy ideje (vagy soha).


Hogyan javítsd ki a mérgező backlinkeket


Erre több módszer is van, például kapcsolatba léphetsz a külső oldal adminisztrátorával és kérheted, hogy vegye le a linkedet. Ha a linkkel nincs gond és a büntetést kézzel aktiválták, kérhetsz felülvizsgálatot. A Google elvileg 20.000 ilyen jellegű kérést dolgoz fel havonta a 400.000 kézzel végrehajtott büntetésből, de 30 napba is telhet, hogy választ kapj.
Ha a backlink nem fontos neked, és nem akarsz senkit megkeresni, hogy távolítsa el a linket, használatod ezt az eszközt is: Visszautasított linkek.

 

Kövesd a Google Search Console Súgó lépéseit:

 

 

 Hozd létre a visszautasítandó linkek listáját a súgó utasításai alapján.

 

Majd töltsd fel a listát a Visszautasított linkek eszközre.

 

Összegezve


Legyél teljesen biztos benne, hogy az oldaladra mutató backlinkek jó minőségűek és kövesd a Google szabályait – ez elengedhetetlen SEO szempontból. Ellenőrizted mostanában a backlinkeket? Ha nem, hamarosan kellene. Kaptál értesítést a Google Search Consoleban, hogy rossz linkeket találtak? Ha igen, kövesd a cikkben adott tippeket, hogy megold a problémát, vagy utasítsd vissza a linket.


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!