Videómarketing stratégia kisvállalkozások számára útmutatóval

Videómarketing stratégia kisvállalkozások számára útmutatóval

Így állítsd össze kisvállalkozásod videómarketing-stratégiáját – Útmutató!

2021-ben komoly kihívás megragadni a közönség figyelmét, hiszen mindenki rohan valahová, és a legtöbbeknek vagy ideje, vagy kedve nincs hosszú cikkeket olvasgatni mobileszközén. A vásárlói igények változásához a marketingnek is igazodnia kell, és azok a cégek, amelyek nem képesek lépést tartani az új trendekkel, hamar feledésbe merülhetnek.
A videómarketing egy remek eszköz a modern cégek arzenáljában, azonban sokan tartanak tőle, mert komplikált, körülményes stratégiának tartják. Az alábbiakban néhány ilyen tévhitet rombolunk le, és segítünk mindenkinek, aki szeretne egy hatékony videómarketing-stratégiát kialakítani cége számára!

Videómarketing stratégia kisvállalkozások számára útmutatóval

Mit takar egy videómarketing-stratégia?

Egy videómarketing-stratégia lényegében magába foglal minden olyan marketingtevékenységet, amiben egy cég videós anyagokat is felhasznál. Habár főképp az internet kontextusában szokás emlegetni (YouTube, Facebook, Instagram stb.), a videómarketing valójában kiterjed a televíziós reklámokra is.
A videómarketinggel audiovizuális eszközökkel mesélhetsz el egy történetet közönségednek, amivel így sokkal könnyebben tudnak majd azonosulni. Egy videómarketing-stratégia éppen ezért a marketing több területét is érinti, úgymint a tervezést, az anyagok elkészítését, azok megszerkesztését, megosztását, illetve népszerűsítését is.

 

Miért foglalkozzon egy kisvállalkozás videómarketinggel?

A videómarketing több szempontból is előnyös stratégia a kisvállalkozások számára, amit az alábbi meggyőző statisztikák is alátámasztanak:

 

A videómarketing formái

A videómarketing számos formában megjelenhet az interneten. Az alábbiakban néhányat fel is sorolunk ezekből, de fontos észben tartani, hogy nem kell az összeset alkalmaznod stratégiádban ahhoz, hogy látványos sikereket érhess el videóiddal. Minden a közönségen és a megcélzott csatornákon múlik, de erről lejjebb bővebben is szót ejtünk majd!
A videómarketing tehát többek között az alábbi formákat öltheti:

 • Videós értékelések
 • Közösségi médiás videók
 • Alkalmazottakkal készített kérdezz-felelek videók
 • „Színfalak mögött” készült videók
 • Termékbemutatók
 • Élő közvetítések (pl. közösségi médián)
 • Oktató jellegű videók
 • Vlogok („videós blogok”)
 • Interjúk és beszélgetések
 • Animációs videók
 • Webináriumok

 

Egy sikeres videómarketing-stratégia összeállításának lépései

Ha a fenti statisztikák meggyőztek, és úgy érzed, hogy saját cégednél is érdemes lenne a videómarketinggel foglalkoznod, akkor íme néhány hasznos tanács ehhez!

 

1. Ismerd meg célközönségedet

Mint minden marketingstratégia, a videómarketing is azzal kezdődik, hogy kideríted, kiknek is készülnek majd videós anyagaid. Fontos, hogy ez legyen az első lépés, hiszen közönségedtől függ, hogy milyen témájú és stílusú videókat készítesz majd, illetve az is, hogy hol osztod meg ezeket.
A fiatal felnőtteket például egészen más jellegű videókkal szólíthatod meg, mint az idősebb korosztályok képviselőit, és bizonyára az sem meglepő, hogy egész más platformokon érheted el őket videóiddal.
Tudd tehát, hogy kiknek szólnak majd videóid!

 

2. Tűzd ki videómarketinget céljait

Fontos már az elején tudni azt is, hogy mit szeretnél elérni videómarketingeddel – hogy mik stratégiád céljai. Talán egy új terméket szeretnél beharangozni, vagy cégedet próbálod intimebb közelségből bemutatni nézőidnek. Ez a két cél egészen más videókat követel majd, így fontos, hogy már előre tudd, mik a terveid.
Nagyon könnyű belegabalyodni egy-egy videó részleteibe, ezért fontos, hogy legyen egy általános célod, ami segít összefogni és egységesíteni videóidat.
Mint a marketing többi területén, a videómarketingben is ajánlott SMART célokat kitűznöd magad elé:

 • Konkrét: Videómarketinged stratégiája konkrét és egyértelmű legyen azt illetően, hogy hogyan segít majd átfogó marketingcéljaid elérésében.
 • Mérhető: Meg kell tudnod állapítani, hogy videómarketing-stratégiád sikeres-e, vagy sem. Ez csak akkor lehetséges, ha konkrét mutatókkal mérheted eredményeidet. Mik lesznek ezek a mutatók? Honnan fogod tudni, hogy jó irányba haladsz-e céljaid felé, vagy, hogy elérted-e már őket?
 • Elérhető: Realisztikus célokat kell kitűznöd magad elé, amiket költségkereted és közönséged alapján el is érhetsz majd a kitűzött időkorlátok között.
 • Releváns: Olyan célt kell választanod videómarketingedhez, amelynek elérésével átfogó marketingcéljaidhoz is közelebb kerülsz majd.
 • Időhöz kötött: Fontos, hogy kitűzz egy határidőt is magad elé, hiszen így könnyebb nyomon követni eredményeidet, illetve ez arra is motivál majd, hogy foglalkozz is céljaid elérésével.

 

3. Válaszd ki videóid témáit

Ha már tudod, hogy kiknek szólnak videóid, és hogy mit szeretnél elérni velük, a következő lépés kitalálni, hogy milyen témákat szeretnél feldolgozni videóidban. Ez segít majd költség- és időkereteiden belül maradni, illetve biztosíthatod, hogy videóid átfogó marketingcéljaidat is szolgálják.
Ha eleinte nem tudod eldönteni, hogy milyen témák passzolnának céljaidhoz, akkor próbáld úgy elkészíteni videóidat, hogy mindegyik választ adjon egy-egy kérdésre. Ha például vízszűrőidet szeretnéd népszerűsíteni, akkor készíthetsz egy videót arról, hogy „Milyen káros anyagokat von ki az XY vízszűrő a csapvízből?”

 

4. Szabd meg költség- és időkeretedet

Ha az eddigiekkel megvagy, akkor fontos, hogy realisztikus költség- és időkeretet szabj meg videóidhoz.
Nem minden videóra kell óriási összegeket szánni. Meglehet, hogy stratégiádat főleg olyan videók teszik majd ki, amiket telefonoddal is elkészíthetsz, hogy aztán megoszthasd ezeket a közösségi médián. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelned a minőségre – csapatod minden tagjának részt kell vennie majd valamennyi videód elkészítésében.
Döntsd el, hogy céged számára mi számít realisztikus videóprodukciós ütemnek, illetve, hogy kik felelnek majd a felvételekért, illetve a vágásért.
Amennyiben nagyobb méretű videókat tervezel használni, amiknek már komolyabb költségkeretre van szüksége, ne felejtsd el ezeket is belefoglalni átfogó marketingstratégiádba, és több csatornán is alkalmazni a kész videókat, hogy minél jobb megtérülési arányokat érhess el velük (ha már ilyen sokat fektettél beléjük!)

 

5. Készíts minden platformra posztolható videókat

Ha videómarketingről van szó, akkor ajánlott „többet ésszel, mint erővel” hozzáállást alkalmazni. Ha szeretnél rengeteg időt és erőforrást megspórolni, akkor a felvételkor ügyelj arra, hogy a vágásnál videódat több formátumba is át lehessen helyezni.
A YouTube-on és az Instagramon például egészen más méretű videókat érdemes használni, de ha előrelátóan rögzíted anyagaidat, akkor a vágásnál mindkét platformra átszabhatod őket anélkül, hogy minden egyes feltöltéshez újra kelljen forgatnod videóidat.
Nézz utána az általad használni szánt platformok videókövetleményeinek, különös tekintettel a felbontásra, a hosszra, illetve a fájlméretre való tekintettel.

 

6. Hozz létre egy YouTube csatornát céged számára

Ha videómarketingről van szó, akkor a YouTube egy alapvető követelmény minden kisvállalkozás számára. Ez a világ legnagyobb videós platformja, ezért fontos, hogy kihasználd az általa nyújtott lehetőségeket.
Az emberek túlnyomó többsége a YouTube-on hall először (számukra) új termékekről és szolgáltatásokról, így egyértelmű, hogy fontos marketingeszköznek számít.

Mindenekelőtt egy YouTube csatornára lesz szükséged, amelyet természetesen ingyenesen elkészíthetsz céged számára. Ehhez használd céges Google fiókodat, vagy készíts egyet, ha még nincs ilyened.
Miután elkészítetted YouTube csatornádat, ne felejtsd el szétkürtölni azt többi marketingcsatornádon (közösségi média, blog, hírlevél, stb.) is, hogy minél gyorsabban minél több új érdeklődőd feliratkozót szerezz magadnak.

 

7. Használd a közösségi médiát

A videós közösségi bejegyzések sokkal több figyelmet és aktivitást váltanak ki a felhasználókból, mint a nem videós posztok. Mi több, a felhasználók több, mint 90%-a meg is osztja (https://biteable.com/blog/video-marketing-statistics/) ezeket a videókat másokkal az adott platformon.
Kész videóidat tehát megszokott posztolási ütemterved alapján is feltöltheted választott platformjaidra, és már ezzel is több aktivitást érhetsz el ezeken a felületeken. A megosztásokon keresztül márkád neve többekhez is eljut majd!

 

8. Készíts videótárat webhelyedre

A webhelyedre érkező látogatók bizonyára többet szeretnének megtudni cégedről, és a korábban emlegetett, kérdéseket megválaszoló videóid rengeteget segíthetnek nekik.
Mi több, a videók a SEO-ban is segíthetnek, ugyanis a Google szívesebben rangsorol előkelően olyan weboldalakat, amelyeken videós tartalom is szerepel. Továbbá, minél tovább nézik a videókat webhelyeden látogatóid, annál hosszabbak lesznek a látogatási idők is webhelyeden, ami megint csak pozitív jel lehet néhány keresőmotor számára.
Videókat feltölthetsz az általad használt szerverre (ha van erre lehetőség), vagy beágyazhatod őket a YouTube-ról is webhelyedre.

 

9. Kérj videós tartalmakat ügyfeleidtől

Ha eleinte nem sikerül olyan tempóban új videókat készíteni, mint amilyenben tervezted őket, kérd elégedett ügyfeleid segítségét! Ezek a felhasználói tartalmak vásárlóid szemszögéből mutatják be termékeidet és/vagy szolgáltatásaidat, ráadásul rengeteg időt spórolhatsz meg vele magadnak.
Néhány felhasználói videó segíthet továbbá megmutatni az újonnan érkező érdeklődőknek, hogy pontosan kiknek is szánod kínálatodat.
Rendezz videós versenyt, ahol a játékosok azzal nevezhetnek, hogy feltöltenek egy videót, amin éppen termékedet használják, és megjelölik azt egy általad megadott, egyedi hashtaggel. Ezt nyereményjátékként is meghirdetheted akár, hogy egy konkrét díjjal is ösztönözd a videók feltöltését.

 

10. Az alkalmazottakat is vond bele videóidba

Munkatársaid is sokat segíthetnek a videók elkészítésében. Ők lehetnek márkád nagykövetei, képviselői, különösen, ha szívesen állnak a kamera elé. Készíthetsz velük interjúkat arról, hogy mit csinálnak cégednél, vagy megkérheted őket egy-egy webinárium előadás megtartására is. A lehetőségek listája igazán hosszú!
Alkalmazottjaid sokkal hitelesebben tudnak arról beszélni, amivel céged foglalkozik, mint bárki más, és ezek a videók is rendkívül hasznosak lehetnek leendő és meglévő ügyfeleid számára is!

 

11. Alakítsd át blogjaidat videós tartalmakká

Szintén könnyedén, és olcsón készíthetsz magadnak videós tartalmakat, ha feldolgozod legjobban teljesítő blogbejegyzéseidet. Ehhez az örökzöld, tehát hosszútávon releváns tartalmakat érdemes felhasználnod, amelyek népszerűsége egyértelműen tükrözi, hogy közönséged milyen témák iránt érdeklődik leginkább.
A videó forgatókönyve lényegében az adott blogbejegyzés szövege, így nem sok mindent kell újra kitalálnod.

 

12. Tesztelj többféle videótípust is

Mint azt fentebb láthattad, a videómarketing számos formát ölthet. Sajnos, még ha ismered is célközönségedet, és tisztában vagy céljaiddal, akkor sem feltétlenül egyértelmű, hogy milyen típusú videókkal érhetsz majd el pozitív eredményeket.
Éppen ezért ne félj több mindent is kipróbálni, hogy kideríthesd, mi válik be leginkább, és mit érdemes hanyagolni. Válassz egy témát, és dolgozd fel azt két különböző jellegű videóban. Ez után láthatod majd, hogy melyik vált ki több aktivitást közönségedből.
Egyébként is érdemes néha újdonságokkal kísérletezni, hogy valami frisset kínálhass közönségednek!
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok