A legújabb keresőmotor bemutatkozik: biztonságos keresést és adatvédelmet ígér.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Hello, DuckDuckGo - Hello, biztonságos keresés és adatvédelem!

Csonka Nikoletta

szerző:
Csonka Nikoletta

A Google egyeduralma a keresőmotorok között sokáig megdönthetetlennek látszott. A “keress rá!” kifejezést már nálunk is felváltotta a “guglizd be” (de szörnyen hangzik...), és bárki, aki SEO-ról beszél, az beszél a Google algoritmusról is. Néhány hónappal ezelőtt azonban, az adatvédelmi botrányok kirobbanását követően egyre több helyen hallhattuk a DuckDuckGo kifejezést, amely keresőmotorként biztonságos böngészést ígér. 

És az egy dolog, hogy a pletykák szólnak róla, a külföldi újságok írnak róla – de saját Analytics elemzéseinkben is találkoztunk már ezzel a keresőmotorral, mint forrással! Persze korántsem nyomja le a Google-t, mégis, megjelent. Egy új kezdet ez, vagy csak egy fellángolás? Nem tudjuk biztosan, de figyelni mindenképp érdemes. Nézzük, mit tud a DuckDuckGo! 

Az elmúlt évek során nem egy botrány emlékeztetett bennünket arra, hogy az interneten nincsenek akkora biztonságban adataink, mint amennyire hittük. A Google köztudott, hogy mindenhol figyel bennünket, és a Facebook is forró vízbe került, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica számos felhasználó személyes adatait használhatta fel az amerikai választások kampányidőszaka alatt.

 

Ezek és az ehhez hasonló esetek egyre többeket sarkallnak arra, hogy komolyabban vegyék online adatbiztonságukat, ami épp kapóra jött egy még alig ismert de folyamatosan feltörekvő keresőmotor, a DuckDuckGo számára.

 

Mi az a DuckDuckGo?

A DuckDuckGo – a cég saját állítása szerint – az a keresőmotor, ami nem követi a felhasználóit. A motor nem tárol sütiket a felhasználók eszközein, és nem gyűjt semmilyen személyes információt azokról, akik használják. A DuckDuckGo még a felhasználók IP címére sem kíváncsi, és nem jegyzi meg, hogy mire keresnek rá az emberek.

 

A különös név mögött semmilyen mély, megható történet nem áll – Gabriel Weinberg, a keresőmotor alapítója azt állítja, hogy egyszerűen megtetszett neki a név, amit a „Duck, Duck, Goose” játék ihletett. A cég tagjai a „ráguglizok” (Google it) helyett a „megkacsázom” (duck it) kifejezést szokták használni.

 

Miért olyan különleges a DuckDuckGo?

Valahányszor egy népszerűbb keresőmotort használsz (mondjuk ki, itt a Google-re gondolunk, de a Bing is tárolna adatokat ha használná bárki), a kereséshez használt kifejezéseket a keresőmotor elküldi annak a webhelynek, amire a találatok között rákattintasz (még akkor is, ha „privát” böngészőlapot használsz). Persze a webmesterek számára már nem adja ki ezeket az információkat, de ez más kérdés.

Amikor meglátogatsz egy webhelyet a keresőmotoron keresztül, akkor a keresőmotor bizonyos információkat (például az IP címedet) továbbítják annak a webhelynek – ezen információ alapján a látogatók kiléte azonosíthatóvá válik, tehát a böngészés egyáltalán nem privát.

 

A DuckDuckGo ezt „keresőszivárgásnak” („search leakage”) nevezi, és – más kersőmotorokkal ellentétben – automatikusan megakadályozza. Amikor a DDG találatai között rákattintasz egy webhelyre, akkor úgy továbbítja a kérésedet, hogy a célwebhely ne láthassa ezeket az érzékeny információkat rólad. A webhelyek tudják, hogy meglátogattad őket, de azt nem, hogy mire kerestél rá, és nem tudnak mi alapján beazonosítani sem.

 

A DuckDuckGo még egy különleges, titkosított verziót is kínál, ami direkt olyan hivatkozásokat kínál a találatok között, amelyek az adott webhelyek titkosított verzióira mutatnak.

 

Miből tartja fenn magát a DuckDuckGo?

A legtöbb keresőmotor adatokat gyűjt be a felhasználókról, amit aztán hirdetőknek ad el pénzért, a DuckDuckGo ezzel szemben másban utazik, méghozzá kulcsszavakban.

 

„Amikor beírod, hogy „autó”, akkor egy autós hirdetést kapsz, ha pedig azt írod, hogy „jelzálog” akkor jelzálogról szóló hirdetést kapsz” állítja Weinberg.

„Nem kell ismernünk a keresési előzményeidet, hogy egy jövedelmező hirdetést kínálhassunk fel.”

 

 

Egyszerűnek tűnik, nem igaz? Érdekes kérdés tovább boncolgatni, hogy mennyire működhet ez a valóságban, tisztes nagyságrendű keresésnél és hirdetőnél. Mert bár az tény, hogy az adatvédelem sokszempontból rendkívül fontos – de vajon képes lesz a DDG olyan hirdetéseket kínálni a felhasználóknak, amik valamelyest személyre szabottak?

 

Kiadja a DuckDuckGo az információkat a rendőrségnek?

Mivel a DuckDuckGo nem tárol semmilyen személyes adatot a felhasználókról és a keresésekről, ezért nincs, amit kiadjon a rendőrségnek. Weinberg szerint „nem igazán szoktak bekopogni” hozzájuk, mert „tudják, hogy nincs semmink, amit átadhatnánk nekik”.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

webáruház működése
2022-05-12

Hogy működik egy webáruház?

Az internet korában mindenkinek lehetősége van arra, hogy online környezetben értékesítsen. Legyen szó kézműves alkotásokról, vagy egy kisebb-nagyobb cég termékeiről, az online vásárlás manapság annyira elterjedt, hogy sokak számára az új normává vált.

Hogyan elemezzük megfelelően adatainkat az egészségügyben?
2022-05-10

Az egészségügyi adatelemzés problémái és megoldásai

A mai modern világban az egészségügyi szolgáltatók tisztában vannak vele, hogy az adatok részletes ismerete a tájékozott klinikai döntéshozás egyik alapfeltétele. Sok szervezet számára azonban még ennek ellenére is kihívást jelent az adatelemző eszközök hatékony alkalmazása. Szóval miért éri meg foglalkozni az egészségügyi adatelemzéssel, és milyen problémákra kínál megoldást a különböző szolgáltatóknak és szervezeteknek? Az alábbiakban ezekre olvashatsz néhány példát.

Integrált marketing az egészségügyben: Mi ez pontosan?
2022-05-03

Mi az az integrált marketing (és miért olyan fontos egy egészségügyi...

A cégvezetők minden iparágban tisztában vannak vele, hogy a morálnak mindig felülről kell érkeznie. Amikor a vezetőség összehangoltan végzi munkáját és együttes erővel tesznek azért, hogy közös üzenetük az egész céget átjárja, akkor ezzel hűséget, bizalmat és magabiztosságot ébresztenek alkalmazottjaikban saját márkájuk, küldetésük és céljaik iránt. Ideális esetben a marketing aztán ezt az üzenetet továbbítja a cég célközönségének. A marketing azonban manapság egyszerre számos csatornán és többféle formátumban zajlik, és sok márkának nehezére esik olyan üzeneteket megfogalmaznia, amelyet az összes ilyen csatornán képesek lennének terjeszteni. Ez a helyzet szedett-vetett marketinget, egymással össze nem függő...

első webshop eladás
2022-04-28

Így add el első termékedet webáruházadban

Ha épp most készült el online üzleted, akkor minden bizonnyal készen állsz az értékesítésre – a kérdés csak az, hogy mi legyen az első lépés…

google index
2022-04-21

A Google talán sosem indexel egyes felfedezett oldalakat

A Google szerint a Search Console lefedettségi jelentésében megjelenő „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán soha nem tűnik majd el, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy webhely összes oldala valaha is indexelésre kerülne.

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!