Tartalommarketing - 2019 legfontosabb tartalommarketing statisztikái

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

2019 legfontosabb tartalommarketing-statisztikái

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

A marketing folyamatosan változik, fejlődik, alakul. Az évtizedek során megjelent az újságokban, a rádióban, a televízióban, és mára már az internetet is meghódította. A modern technológia fejlődésével jelentős marketingváltozások egész sora vette kezdetét, és a marketing menete is megváltozott. Habár a különböző módszerek közötti küzdelem továbbra is dúl, egyértelműen látszik, hogy az inbound jellegű tartalommarketing a legsikeresebb az összes alternatíva közül.
 

A tartalommarketing lényege röviden az, hogy valamilyen értéket kínálsz célközönséged számára (általában szöveges, vagy egyéb tartalmak formájában), ahelyett, hogy közvetlenül próbálnál értékesíteni nekik. Ez a marketing egy sokkal passzívabb formája, ami az aktívabb (és már-már zavaróan agresszív) hirdetések poláris ellentéte. A következőkben néhány fontos, érdekes, és hasznos statisztikát sorolunk fel a tartalommarketing 2019-es helyzetéről!

 

1. 30 éve naponta átlagosan 2000 hirdetést láttunk – ma 5000-et.

Ez a tény tökételesen megmagyarázza, hogy miért volt szükség a tartalommarketing, és más inbound taktikák elterjedésére. A reklámipar már hosszú évtizedek óta nagy üzletet tesz ki, azonban manapság egész egyszerűen túl sok hirdetéssel bombázzák az embereket. Buszok oldalára felragasztott plakátok, újságokban elhelyezett hirdetések, webhelyeken villogó bannerek, és ordibáló televíziós reklámok – egy átlag ember naponta két és félszer annyi hirdetést lát, mint három évtizeddel ezelőtt, és többségük már megtanulta automatikusan kizárni a hagyományos reklámformákat. Éppen ezért vált olyan sikeressé a tartalommarketing, ami egy teljesen más irányból közelíti meg egy termék, szolgáltatás, márka, stb. népszerűsítését.

 

2. A B2B vásárlók 90%-a állítja, hogy az online tartalmak mérsékelt, vagy komolyabb hatással van vásárlási döntéseikre.

A tartalommarketing természetesen nem csak a B2C, hanem a B2B cégek számára is hasznosnak bizonyul. Habár a logika azt diktálná, hogy a kisebb célközönség miatt nehezebb dolguk van a B2B tartalommarketingeseknek, még ők is látványos eredményeket érhetnek el a megfelelő stratégiával. Az ilyen statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a B2B piac döntéshozói is ugyanúgy nézelődnek az interneten, mint a B2C vásárlók (és hogy itt is el lehet érni őket).

 

3. 10-ből 6 marketinges készít valamilyen tartalmat napi szinten

Egy másik remek példa arra, hogy milyen sokat is változott a marketing az elmúlt években. Öt évtizeddel ezelőtt például sokkal több időbe telt volna megtervezni egy hirdetőtáblákra szánt kampányt – meg kellett szerezni hozzá a művészeket, el kellett készíteni a plakátokat, át kellett nézni a különböző verziókat, és persze ki is kellett helyezni azokat a bérelt táblákra. Ma egy új tartalom akár egy óra leforgása alatt elkészíthető, és néhány kattintással publikálható akár több ezer érdeklődő elé, és mindehhez elég egy laptop, és egy stabil internetkapcsolat.

 

4. A marketingesek 84%-a állítja, hogy a márkaismertség az legfontosabb B2B tartalommarketing-céljaik egyike.

Ha csak tehetik, az emberek nem sűrűn vásárolnak olyan márkáktól, amikről nem hallottak még – ez az oka annak, amiért a márkaismertség már ősidők óta a marketing egyik fő eleme. A marketingesek azért költenek súlyos összegeket a hirdetésekre, hogy minél több ember elé juttathassák el márkájukat. Ez a fajta hozzáállás a 2019-es tartalommarketingben is jelen van. A marketingesek többnyire ugyan ezt a célt igyekeznek elérni: hogy minél többen halljanak márkájukról – csak éppen teljesen máshogy csinálják ezt, mint régebben.

 

5. A marketing igazgatók 78%-a szerint a tartalommarketing jelenti a marketing jövőjét.

A régi szokásokat nehéz lehet ledobni magunkról, és a tartalommarketingnek is kellett némi idő, hogy szélesebb körökben elterjedjen. Ez a statisztika azonban megmutatja, hogy a marketingesek zöme már teljes mértékben átállt a marketing e formájára. Sokak szerint a tartalommarketing jelenti a jövőt, és – mint azt mindjárt látni is fogjuk – határozottan igyekeznek is felkészülni erre.

 

6. 10-ből 7 B2B marketinges állítja, hogy tartalommarketingjük sikeresebb, mint két évvel ezelőtt.

Azt tehát már tudjuk, hogy sokan látják a jövőt a tartalommarketingben, és ez a statisztika egyértelműen szemlélteti, hogy sikerrel igyekeznek átvenni a marketing e formáját. A tartalommarketingben nem csak úgy csettintésre jönnek a sikerek – ahhoz, hogy valaki 2019-ben ilyen téren is jól teljesítsen, komoly időt, erőfeszítést, és gyakran pénzt is kell rááldozni a marketingtörekvésekre. Szemmel láthatóan sokat áldoznak fel azért, hogy megalapozzák tartalommarketingjük jövőjét.

 

7. A marketingesek 28%-a csökkentette digitális hirdetéseik költségvetését, hogy a tartalommarketingre fordíthassák azt.

A technológia rohamléptekkel fejlődik, és aki nem tartja a tempót, az lemarad, és könnyedén feledésbe merülhet. A marketingeseknek a megélhetése függ attól, hogy mennyire képesek követni a legújabb trendeket. Ezért váltottak még korábban a hagyományos hirdetésekről a digitálisakra, és ezért kényszerülnek most ismét új taktikákat átvenni. Habár a 28% nem tűnik olyan nagy aránynak, gondolj csak bele, hogy az elmúlt húsz évben milyen fontos szerepet is kapott a digitális marketing. Ez a változás messze nem elhanyagolható.

 

8. Az vásárlók 61%-a vett valamit, miután elolvasott egy ajánlást valamelyik blogon.

Ez a statisztika átkalauzol bennünket a fogyasztók oldalára, és megmutatja, hogy a vásárlók magatartása is változóban van. Míg a blogokat sokáig csak átmeneti őrületnek tartották, vagy olyasminek, ami csak bizonyos rétegeket érdekelhet, azóta kiderült, hogy ezek a hitetlenkedők mind óriásit tévedtek. A blogok ma fő szerepet játszanak az emberek vásárlási döntéseiben. Az emberek többsége már vásárolt valamit, miután olvasott róla egy értékelést egy blogon. Nem csoda, hogy a blogok a tartalommarketing szerves részeivé váltak.

 

9. A vezető tartalommarketingesek 96%-a használ szerkesztői vagy tartalomnaptárt.

A tartalommarketing sikereinek ára többek között a gondos tervezés is. A legjobb marketingesek szinte egytől-egyig alkalmaznak valamilyen naptárat, hogy tartalmaik elkészítését és publikálását rendszerezhessék. Ez biztosítja a tartalmak rendszeres utánpótlását, segít elkerülni az ütköző tartalmakat (ha több szerkesztőről van szó), és segít felkészülni a szezonális időszakokra is.

 

Szeretnéd kihozni a maximumot online marketingedből? Megtapasztalnád, milyen ereje lehet a tartalommarketingnek? Segítünk! Vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!

 

10. A cégek 63%-a nem rendelkezik dokumentált tartalomstratégiával.

Az előző statisztikát elnézve láthatjuk, hogy a vezető tartalommarketingesek jelentősen erősítik ezt az arányt, de még így is láthatjuk, hogy a cégek többségének egyszerűen nincs kidolgozott tartalomstratégiája. Ez azonban jó eséllyel a tartalommarketing új jellegének köszönhető. Már volt szó róla, hogy sok marketinges tisztában van a tartalommarketing fontosságával, de persze ez nem jelenti azt, hogy hatékonyan is alkalmazzák azt. Tekintve hogy egy dokumentált stratégia elengedhetetlen a sikeres tartalommarketinghez, kétségtelen, hogy a közeljövőben csak javulni fog ez az arány.

 

11. A B2B marketingesek átlagosan 12 tartalommarketing-taktikát alkalmaznak.

A hagyományos és modern marketing közötti egyik legjelentősebb különbség, hogy egy marketinges manapság temérdek csatornát hasznosíthat céljai elérése érdekében. Habár a bőség sokak számára kétélű fegyver lehet, a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a B2B marketingesek igyekeznek minél több lehetőséggel is élni. Többféleképpen is elérhetik célközönségüket, és ezekből a csatornákból, taktikákból, és módszerekből áll össze egy 2019-es modern marketingstratégia.

 

12. A blogoló márkák 67%-kal több érdeklődőt generálnak, mint azok, amelyek nem foglalkoznak blogvezetéssel.

A blogokról már volt szó ebben a listában, de ez a statisztika csak tovább nyomatékosítja, hogy milyen fontosakká is váltak a modern marketingesek számára. Egyértelműen látható, hogy a blogok nem csak a márkaismertséget fokozzák, hanem kézzelfoghatóan meg is képesek térülni. Ez különösen az olyan B2B marketingesek számára fontos, akiknek fő célja minél több érdeklődőt bevonzani cégük vagy ügyfeleik számára. Mindeközben azok a cégek, amelyek nem adnak a blogírásra, egyre nehezebb időket élnek meg.

 

13. A marketingesek közel 60%-a használják újra tartalmaikat 2-5 alkalommal.

A minőségi tartalmak elkészítése időigényes feladat – nem meglepő, hogy a tartalommarketingesek zöme a munka e részét általában kiszervezéssel oldja meg, illetve hogy rendszeresen újra is használják őket stratégiájukban. Jellegüktől függően számos tartalom számíthat örökzöld jellegűnek, ami azt jelenti, hogy még évek elteltével sem veszítenek relevanciájukból – a különféle útmutatók remek példák erre. Az ilyen tartalmakat időről-időre újra meg lehet osztani, hiszen hosszútávon érdekesek és hasznosak maradnak (bizonyos esetekben akár évekig is). Egy jó marketinges ezt ki is használja, hiszen így rengeteg időt és egyéb erőforrásokat spórolhat meg.

 

14. A B2B marketingesek 71%-a terjeszti tartalmait fizetett módszerekkel is.

A számok nem hazudnak: a tartalommarketing (és általánosságban az inbound marketing többi formája) jelentősen olcsóbb, mint a hagyományos marketingmódszerek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy teljesen ingyenes megoldásról van szó. A tartalmak elkészítése mellett (függetlenül attól, hogy cégen belül, vagy kiszervezéssel készítik el őket) a B2B marketingesek nagy része a terjesztésre is komoly összegeket hajlandó kiadni. Legyen szó szponzorált visszahivatkozásokról, PPC hirdetésekről, vagy közösségi médiás reklámokról – a fizetett hirdetések segítségével a B2B marketingesek egy sokkal nagyobb (és célzott) közönség elé juttathatják el tartalmaikat.

 

15. A tartalommarketing 62%-kal olcsóbb, mint a hagyományos marketing, mégis 3-szor annyi érdeklődőt képes generálni.

A „stabil kapcsolatok kiépítése” persze jól hangzik, de alapjáraton a tartalommarketing fő célja is ugyan az, mint bármely hagyományos marketingtaktikáé: minél több profitot termelni minél kisebb költségért. A leadgenerálással kapcsolatos statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a tartalommarketing nagyon csábító ár/érték arányt kínál.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!