Átkattintási arány vagy CTR - figyelnünk kell vagy sem?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Miért nem olyan fontos az átkattintási arány (CTR) a Google szerint?

Csonka Nikoletta

szerző:
Csonka Nikoletta

A SEO szakemberek között már időtlen idők óta általánosan elfogadott tény, hogy az átkattintási arány, vagyis a CTR, egy fontos rangsorolási szempontnak számít, és a fizetett hirdetések esetében is kiemelten figyeljük. Néhány friss értesülés szerint azonban ez a modell megdőlni látszik – mutatjuk, miért tűnik úgy, hogy a CTR mégsem olyan fontos adat mint gondoltuk!

A Google 2018 tavaszán jelentette be az új adaptív keresési hirdetéseket, amelyekről a Google súgójában a következő olvasható:

„Az adaptív keresési hirdetésekkel olyan hirdetéseket hozhat létre, amelyek az ügyfelekhez igazodva több és relevánsabb szöveget jelenítenek meg. Adaptív keresési hirdetés létrehozásakor adjon meg több címsort és leírást, amelyek különféle kombinációit a Google Ads idővel automatikusan teszteli, és megtanulja, hogy mely kombinációk teljesítenek a legjobban. Az adaptív keresési hirdetések javíthatják a kampány teljesítményét azáltal, hogy a hirdetés tartalmát úgy módosítják, hogy még inkább illeszkedjen a potenciális ügyfelek keresőkifejezéseihez.” – Google, 2018

 

Matt Lawson, a Google hirdetési részlegének egyik vezető munkatársa megosztott néhány hasznos tippet az új hirdetési formátum leghatékonyabb kihasználására, amelyek között egy igen érdekes kijelentés is szerepelt.

„És végül egy emlékeztető a tesztelésről: Nem érdemes túl sokat foglalkozni az olyan mutatókra, mint az átkattintási arány (CTR), és a konverziós arány. Ezek az új hirdetésformátumok a megjelenítések, kattintások, és konverziók számát hivatottak növelni. Többféle olyan eset is lehetséges, ahol olyan alacsony CTR-ű helyezésekben jelennek majd meg hirdetéseid, amilyenekben egyébként sosem tették volna. A végső cél nem egy magas CTR kéne legyen, hanem több értékesítés a vállalatodnak.” – Matt Lawson, Google, 2018

 

Nem éri meg a CTR miatt aggódni? Nagyon úgy tűnik...

Nem egy kutatócsoport villogtatta már CTR teszteredményeit, amelyben különböző platformok és hirdetésformátumok mutatóit hasonlítják össze. Az ember ez alapján azt hiheti, hogy tényleg fontos szempont az átkattintási arány. Az igazság azonban az, hogy az effajta tesztek nem feltétlenül olyan hasznosak. A valóságot türközik ugyan, de nem vesznek figyelembe olyan fontos szempontokat, mint az eszköz, a márkás kontra nem márkás eredmények, a keresőtalálati oldalak váltakozó elrendezése, stb.

 

Az irányított, egy webhelyre vonatkozó trendek elárulhatnak bizonyos dolgokat arról, hogy milyen változásokra lehet számítani a jövőben, de az ilyen trendek vizsgálatához rengeteg szempontot kell figyelembe venni, ami hosszútávon nem kivitelezhető. Még ha egy hirdető különböző hirdetési típusait is vizsgáljuk, nem a CTR lesz az a mutató, ami alapján a leghatékonyabb kiválasztásra kerül. Meglehet, hogy A hirdetés több értéket képvisel a vállalatnak, mint B hirdetés, de ezt a CTR különbségből nem lehet megállapítani.

 

A CTR lényegében két dolog kombinációja: hogy mennyire hatékonyan vonzza a kattintásokat az adott hirdetés és hogy a megcélzott teljesítményé, amit a legtöbben a hirdetésre elköltött keret vagy a CPA alapján számolnak ki.

 

Ha belegondolunk, minden hirdető számára van egy limit, ami felett már nem kifizetődő ajánlatot tenni egy kulcsszóra. Ez a korlát fontos szerepet játszik a pozícióban és az ebből származó CTR alakulásában. Persze attól nem lesz feltétlenül magasabb a CTR, ha valaki magasabb ajánlatot tesz, hiszen ha valaki többet licitál egy kulcsszóra, akkor az a kulcsszó több olyan aukcióba is bekerülhet, ami egy alacsonyabb pozícióért zajlik az oldalon.

Az átkattintási arány egy átlagérték, tehát ha alacsonyabb pozíciók is beleszámítanak a végeredménybe, akkor a CTR akár rosszabb is lehet egy magasabb ajánlattétel ellenére. A CTR persze segíthet megállapítani, hogy több hirdetés közül melyik vonz több kattintást, de nem ajánlatos KPI-ként használni. Ugyan ez vonatkozik a konverziós arányra is.

 

A konverziós arány sem ér aranyat

Sok-sok évnyi berögződés után különös lehet azt hallani, hogy a konverziós arány „nem olyan fontos”, már hogy ne számítana, hogy a hirdetésekbe fektetett pénz megtérül-e, vagy sem?

 

Nos, ha belegondolunk minden konverziós arány elfogadható, ha a kattintások konverziónkénti ára még kedvezőnek mondható.

 

Például tegyük fel, hogy a Keresési Hálózatról érkező kattintások sokkal alacsonyabb arányban konvertálnak, mint a Google-ról érkező forgalom. Azonban a keresőpartner CPC (kattintásonkénti ár) alacsonyabb. Tehát ha az újonnan elhelyezett hirdetések kevésbé konvertálnak, de olcsóbbak, akkor valóban nem feltétlenül éri meg túl sokat foglalkozni a konverziós aránnyal.

 

Összegezve tehát: semmi más nem olyan fontos, mint a konverzió szerzése megfelelő ROI-val!

Bizonyos értelemben sem az átkattintási, sem a konverziós arány nem fontos szempont egy hirdető számára. Ettől függetlenül mindenképpen megéri foglalkozni ezek fellendítésével, de csak ha ezt költséghatékonyan vagyunk képesek megoldani.

 

Nem szabad elhanyagolni a fizetett hirdetések teljesítményének javítását sem, csak oda kell figyelni rá, hogy ne fizessünk többet értük, mint amennyi hasznot hoznak.


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!