marketing mix; mi az a marketing mix< marketing mix 4p; mi az a 4p; marketing 4p; marketing ügybökség

marketing mix

Marketing mix: a marketing 4 P-je és az ok, amiért tudnod kell jól használni kisvállalkozóként

Novák Anna Szerző:
Novák Anna
A kisvállalkozások számára a siker kulcsa gyakran a korlátozott erőforrások hatékony felhasználása és a versenytársaktól való megkülönböztetés. A marketing világában ez azt jelenti, hogy ki kell használnunk minden rendelkezésre álló eszközt és stratégiát annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ügyfelet vonzzuk és megtartsuk. Az egyik alapvető fogalom, amit mindenképpen meg kell érteni és jól alkalmazni, az a marketing mix, amelynek központjában a híres "4 P" áll. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért olyan fontos ez a négy elem a kisvállalkozások számára, és hogyan segíthetnek abban, hogy a versenyképesek maradjunk a piacon. Így, ha kíváncsi vagy arra, hogyan növelheted vállalkozásod hatékonyságát és nyereségességét, olvass tovább, és fedezd fel a marketing mix titkait!
marketing mix

Mi az a marketing mix?

A marketing mix egy alapvető fogalom a marketingben, amely az üzleti stratégia részeként a négy P-t (termék, ár, elhelyezés, promóció) foglalja magába. A hatékony marketing ma már szélesebb területeket ölel fel, és a marketing mix segít a szervezeteknek stratégiai döntéseket hozni, például új termékek bevezetésekor vagy meglévő termékek felülvizsgálatakor, hogy jobban illeszkedjenek a piaci környezethez és ügyfelek igényeihez.

Mi a marketing mix 4 pontja és miért fontos a kisvállalkozóknak is?

Az 4P osztályozást, vagyis a termék (Product), ár (Price), hely (Place) és promóció (Promotion) elemeket először E. Jerome McCarthy marketingprofesszor és szerző vezette be 1960-ban a "Alapvető marketing: Menedzsment megközelítés" című könyvében. A marketingmenedzserek az iparágtól és a marketing terv céljától függően különböző megközelítéseket alkalmazhatnak mindegyik P-hez. Ezeket az elemeket önállóan is vizsgálhatják, de a gyakorlatban gyakran kölcsönhatásban vannak egymással – ennek megértése és alkalmazása kulcsfontosságú a kivállalkozók számára is. Ennek oka, hogy az üzleti sikerhez elengedhetetlen egy hatékony marketing stratégia kidolgozása és végrehajtása.

Mi
 

Marketing mix 4 P: Termék

Ez egy olyan elem vagy szolgáltatás, amelyet úgy terveztek, hogy kielégítse az ügyfelek igényeit és szükségleteit. A termék vagy szolgáltatás hatékony értékesítéséhez kiemelten fontos meghatározni, hogy mi teszi egyedülállóvá, hogyan tudja különböztetni magát a versenytársak termékeitől vagy szolgáltatásaitól. Emellett elengedhetetlen felmérni, hogy milyen együttműködési lehetőségek állnak rendelkezésre más termékek vagy szolgáltatások társításával.

Marketing mix 4 P: Ár

A termék értékesítési ára azt tükrözi, hogy a vásárló mennyit hajlandó kifizetni érte. A marketing szakembereknek figyelembe kell venniük a kutatás-fejlesztéssel, gyártással, marketinggel és terjesztéssel kapcsolatos költségeket, amit költségalapú árazásnak nevezünk. Emellett az értéket alapul vevő árképzést értékalapú árképzésnek nevezzük, ami elsősorban a vásárlók által észlelt minőségen vagy értéken alapul.

Marketing mix 4 P: Elhelyezés


Amikor a terjesztési csatornákat határozzuk meg, kiemelten fontos figyelembe venni a termék típusát. Az alapvető fogyasztási cikkek, mint például a papíráruk, gyakran elérhetők számos kiskereskedelmi helyen. Azonban a prémium fogyasztási termékek általában csak meghatározott üzletekben kerülnek forgalomba – ezért fontos része a 4P-nek az elhelyezés. 

Marketing mix 4 P: Promóció


A közös marketing kampányokat "promóciós csomagnak" is nevezik. Ezek magukban foglalhatják a hirdetést, a vásárlásösztönzést, a személyes értékesítést és a közönségkapcsolatokat (PR). Az egyik legfontosabb dolog a marketinghez rendelt költségvetés meghatározása. A marketing szakemberek odafigyelnek arra, hogy az üzenet, amit közvetítenek, gyakran tartalmazza a termék, az ár és a hely (hol kapható) részleteit is, amikor megpróbálják elérni a célközönséget. Emellett fontos a legmegfelelőbb eszközök kiválasztása az üzenet átadásához, valamint az is, hogy milyen gyakran kommunikálják az üzenetüket.

Mi van akkor, ha nem termékkel foglalkozik a vállalkozásom? 

Nem minden marketing középpontjában a termék áll. Az ügyfélszolgálati vállalkozások alapvetően különböznek azoktól a vállalkozásoktól, amelyek főként fizikai termékeken alapulnak, ezért gyakran olyan megközelítést alkalmaznak, amely a fogyasztókra fókuszál, és további elemeket is tartalmaz a saját igényeik kielégítése érdekében.

Ezen a fajta marketing mixen kívül további három "P" lehet releváns (és ez már a marketing 7 P-je): "People" (emberek), "Process" (folyamat) és "Physical Evidence" (tárgyi tényezők). Az "People" azokra az alkalmazottakra utal, akik egy vállalatot képviselnek, miközben kapcsolatba lépnek az ügyfelekkel. A "Process" a szolgáltatás nyújtásának módját vagy folyamatát jelenti, és gyakran magában foglalja a szolgáltatás teljesítményének ellenőrzését az ügyfelek elégedettsége érdekében. A "Physical Evidence" egy területre vagy térre vonatkozik, ahol a vállalat képviselői és az ügyfelek találkoznak, és tartalmazhat olyan elemeket, mint a bútorok, a feliratok és a környezet kialakítása.

Ezenkívül a marketing szakemberek gyakran tanulmányozzák a fogyasztókat a szolgáltatások vagy termékek stratégiájának finomítása vagy frissítése érdekében. Ez magában foglalja a fogyasztókkal való kommunikáció stratégiáját a visszajelzés megszerzése és a kívánt visszajelzés típusának meghatározása érdekében.

Hagyományosan a marketing a fogyasztói igények azonosításával kezdődik, majd a végtermék vagy szolgáltatás szállításával és promóciójával fejeződik be. A fogyasztóközpontú marketing azonban ciklikusabb. Céljai közé tartozik az ügyfelek igényeinek újraértékelése, a gyakori kommunikáció, valamint az ügyfelek lojalitását építő stratégiák kidolgozása.

Mi a marketing mix célja? 

A marketing mix lényege, hogy koncentráljon egy termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére annak érdekében, hogy bevételt hozzon a vállalkozás számára. Alapvetően olyan kulcsfontosságú marketing stratégiákat tartalmaz, amelyek javítják a márka ismertségét, növelik az ügyfelek hűségét és megnövelik a termékeladásokat. A kisvállalkozások számára is ez különösen fontos, mivel segít nekik versenyképessé válni a piacon és elérni a potenciális vásárlókat, növelve ezzel az üzleti siker esélyeit.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok