2019 legerősebb marketing trendjei - Integráld online marketing stratégiádba a legfontosabb elemeket

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Ezek lesznek 2019 legfontosabb marketingtrendjei

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

Az online marketing kínálta lehetőségek tárháza végtelen. Nem azt kell felismernünk, hogy egy erős online kommunikációval egy cég vagy vállalkozás akár felhasználók millióihoz érhet el – és értékesítheti így hatékonyan termékét vagy szolgáltatását – hanem azon kell elgondolkodnunk, hogyan hozhatunk ki még többet az online marketing stratégiánkból, hogyan alakíthatjuk előnyünkre a legújabb trendeket.

 

2019 már tavaly is számos újdonságot ígért. Most csokorba szedtük a legfontosabb elemeket, amiket neked is érdemes stratégiádba integrálnod, esetleg azokhoz alakítanod a már meglévő eszközeidet.

1. A Facebook változó szerepe

A Facebook továbbra is a világ elsőszámú közösségi hálózata, azonban demográfiai összetétele látványos – és sokak számára aggasztó – változáson megy keresztül. Az Egyesült Államokban például a felhasználók 41%-a 65 év feletti, ami egyértelműen arra utal, hogy a fiatalok sorra hagyják ott a platformot.

 

Ha visszaemlékezünk egy kicsit a Facebook előző években kirobbant botrányaira, akkor ez nem is olyan meglepő. A modern felhasználók számára fontos személyes adataik védelme, és sokakat még a 2018-ban bevezetett GDPR sem volt képes meggyőzni arról, hogy a Facebook biztonságos helynek számít ilyen szempontból. Ha tehát 2019-ben továbbra is használni szeretnéd a Facebookot marketingstratégiádban, akkor gondolkodj el rajta, hogy milyen közönséget is szeretnél megcélozni rajta. Érdemes megvizsgálni Facebook oldalad analitikáit, hogy kiderítsd, jó úton haladsz-e célközönséged eléréséhez.

 

2. Az Instagram a fiatalok kedvence

Ha Mark Zuckerberg nem vásárolta volna meg az Instagramot 2012-ben, akkor most nagy bajban lenne, ugyanis a népszerű képmegosztó alkalmazás az, ami a fiatalokat „lopkodja” a Facebooktól. A képek és videók megosztására is alkalmas platform kifejezetten ilyen tartalmakra lett kiélezve, méghozzá okostelefonokra, így nem csoda, hogy annyira kedveltté vált a 30 év alatti korosztály köreiben.

 

Az Instagram 2018-ban lépte túl az egymilliárd felhasználót (amiből havi szinten több száz millióan aktívak is). Ha 2019-ben a fiatalabb korosztályt szeretnéd megcélozni, akkor jobban teszed, ha itt próbálkozol vele első körben.

 

Felpezsdítenéd Instagram oldaladat? Szeretnél még több releváns, aktív követőt, vagy akár segítségével több látogatót webhelyedre, konverziót céged vagy vállalkozásod számára? Tudjuk, hogyan állj neki! Vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva, hogy segíthessünk!

 

3. Egyre több a chatbot

Azoknak, akik 2019-ben még mindig nem tudják, hogy mik azok a chatbotok: lényegében olyan digitális asszisztensekről van szó, amelyeket a különböző cégek webhelyükön, vagy éppen üzenetküldő alkalmazásokban használnak, többek között ügyfélszolgálati célokra, vagy hogy elérhetőbbé tegyenek velük bizonyos funkciókat (pl. vásárlás, adatlekérés, stb.) a felhasználók számára.

 

A chatbotok az elmúlt években kezdtek elterjedni, és ma már gépi tanulással is felruházzák őket, ami azt jelenti, hogy képesek „megtanulni” a felhasználók szokásait, és ezekhez igazítani működésüket, segítségnyújtásukat.

 

A Facebookon, pontosabban a Messenger alkalmazásban rengeteg chatbotot használtak már 2018-ban is. Ezek az asszisztensek – amikkel a felhasználó hasonlóképpen kommunikál, mint egy másik, chatelő emberrel – képesek ügyfélszolgálati feladatokat ellátni, lekérhető tőlük egy időjárás-jelentés, rendelhetők velük különböző termékek, és így tovább. Ahogy ez a technológia egyre fejlődik, úgy egyre több cég számára válik majd elérhetővé, és egyre több helyen találkozhatunk vele. 

 

4. 2019, a videó éve

Az internetfelhasználók többsége „fogyaszt” valamilyen formában videókat az interneten. A YouTube csupán egy a temérdek platform közül, ami ilyen funkciókat kínál – a 2018-ban bejelentett IGTV egy remek példa arra, hogy a legnagyobb márkák is komolyan veszik a videómarketing trendjét.

 

Most persze vitázhatnánk azon, hogy valami, ami ennyire a hétköznapok részévé vált, és ilyen sok ideje jelen van valóban trend-e, de most nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy 2019-ben is éppen olyan fontos lesz videómarketinggel foglalkozni, mint korábban – vagy még fontosabb is.

 

5. Az élő videó sem megy sehová

Kivéve persze több millió néző okostelefonjára, valós időben. Habár a videó továbbra is az egyik vezető tartalomtípus, nem feledkezhetünk meg a digitális marketing egyik legígéretesebb trendjéről, az élő videóról sem.

 

A videó megtekintésére alkalmas eszközök (értsd okostelefonok) már mindenki zsebében ott vannak. A videókról tudjuk azt is, hogy rengeteg aktivitást ki lehet váltani velük a felhasználókból. A videók korának következő szakaszát a különböző videóközvetítő platformok elterjedése jelzi. Persze itt nem csak új platformokra kell gondolni – többek között Facebookon is lehet élő közvetítéseket indítani, de ez csupán egy példa a sok közül. Mostanában szívesen kombinálják ezt egy másik trenddel – az influencer marketinggel. A lehetőségek sora szinte végtelen.

 

6. A tartalom továbbra is a király

A tartalommarketing még mindig minden valamirevaló digitálismarketing-stratégia fontos része. A tartalom minősége továbbra is elsődleges, de a közeljövőben egyre fontosabb lesz ismerni a célközönséget is, hiszen csak így biztosítható a tartalmak relevanciája is.

 

Szó sincs arról, hogy az általános közönségnek szóló tartalmak háttérbe szorulnának, azonban komolyabb hangsúly kerül a speciális témákat feldolgozó, résközönségeket megcélzó tartalmakra is.

 

7. A személyreszabottság lesz a sikeres email marketing titka

Az email továbbra is a leghatékonyabb marketingcsatornák egyike, hiszen milliárdok használják világszerte személyes, üzleti, és egyéb jellegű kommunikációra. Habár az email marketing 2018-ban valamivel szigorúbbá vált a GDPR-nak köszönhetően, ha szabályosan végzi az ember, akkor keresve sem találhatunk hatékonyabb eszközt egy marketinges digitális arzenáljában.

 

Azonban az email marketing ma már nem úgy néz ki, mint 10, vagy kár 5 évvel ezelőtt. A terület legfontosabb kulcsszavai 2019-ben az automatizálás és a személyreszabottság lesznek. Az emberek többsége nem csak élvezi, hanem egyszerűen elvárja, hogy egy modern szolgáltató személyreszabott üzeneteket küldjön neki, legyen szó egyszerű kommunikációról, hírlevelekről, vagy exkluzív ajánlatokról.

 

8. A hangos interakciók hódítása

Az olyan hangos asszisztensek, mint a Google, a Siri, vagy az Alexa egyre több amerikai háztartásban vannak jelen és várják az otthoniak parancsát. Ezek az eszközök egyre több mindenre képesek, de igazi előnyük az okostelefonokkal szemben, hogy használatuk egyszerűen kényelmesebb – könnyebb szóban megkérni egy eszközt valamire, mint kézzel bepötyögni azt egy telefonba.

 

Habár még odébb van, hogy ezek a technológiák a hazai otthonokban is megjelenjenek, a hangalapú keresés már az itthon kapható okostelefonokban is működik. Ez a fajta keresés sokban különbözik a kulcsszavas, begépelt lekérdezésektől, ezért másképpen is kell optimalizálni rájuk.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!