SEO más keresőkben: Google és társai

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

A Google és a többiek – A keresőmotorok különbségei a SEO szempontjából

Csonka Nikoletta

szerző:
Csonka Nikoletta

Nehéz olyan SEO útmutatót találni az interneten, ami nem a Google-ra összpontosít. Ennek persze jó oka van, hiszen a Google a legnépszerűbb keresőmotor az összes közül, és egymaga több felhasználót szolgál ki, mint az összes többi alternatíva együttesen.


De egyáltalán megéri ezzel vesződni? Nos, a több, mint egy tucat „másik” keresőmotor bizonyos tekintetekben éppen olyan jó, vagy jobb is, mint a Google, míg más szempontokból messze elmaradnak a keresőóriás mögött. Bizonyára mindig is lesznek olyan felhasználók, akik valami mást használnak inkább szívesebben, és minden esély megvan rá, hogy a te célközönséged tagjai is köztük vannak.


Íme thát egy rövid összefoglaló arról, hogy miben különböznek egymástól (és a Google-tól) az „alternatív” keresőmotorok. Ha SEO-ra fókuszálnál marketingedben, de nincs meg hozzá a szaktudásod, vagy csupán elegendő időd nem jut rá, IDE kattintva veheted fel velünk a kapcsolatot! 

 

A keresőmotorok piaci részesedése

A StatCounter webhelyén található naprakész grafikonon rögtön látható, hogy mi a helyzet. A Google több, mint a világ keresőpiacának 90%-át birtokolja, míg a többi keresőmotor a grafikon alján vánszorog, nagyjából egyenlő megoszlással.


A Google toronymagasan vezet a napi több milliárd keresésével és 90% feletti részesedésével, és messze, messze utána érkezik csak a Bing, a maga 2,7%-ával, majd a Yahoo, a nem egészen másfél %-ával. A többi motor részesedése az 1%-ot sem éri el.


Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a SEO szakemberek többsége miért épp a Google elvárásainak próbál megfejelni. A keresőmotorok királya naponta több, mint kétmilliárd felhasználót szolgál ki.


Na persze, ebből sok cég csak bizonyos nyelveket beszélő, földrajzi elhelyezkedésű, illetve érdeklődési körű felhasználókat céloznak meg, de arányaikban még e csoportok is sokkal nagyobbak lehetnek, mint amekkorákat a többi keresőmotor felhasználóiból össze tudnánk szedni.

 

Lássuk tehát, hogy milyen jelentős különbségeket kell szem előtt tartaniuk azoknak, akik szeretnék meghódítani a „többi” keresőmotort is.

 

Bing SEO

Ha összevetjük egymással a Google-t és a Binget, valójában nincs túl sok óriási különbség közöttük (leszámítva persze a keresőpiaci részesedésüket). Azonban még az apró részletek is nagy eltéréseket okozhatnak két keresőmotor között. Mivel ezek a rendszerek más és más algoritmusokkal rangsorolják a tartalmakat, ugyan arra a keresésre egészen más találatok és más sorrendben jelenhetnek meg rajtuk.


Ha szeretnéd a Bingre is optimalizálni tartalmaidat, akkor fontos, hogy tudd, miben különbözik leginkább a Google-tól (amihez persze a Google működését sem árt ismerni). Habár a különböző algoritmusoknak köszönhetően nehéz elérni, hogy mindkét keresőmotoron top pozícióba kerülj egy-egy tartalmaddal, azért nem is lehetetlen ez a feladat.

 


A Bing és a kulcsszavak

A Google évek óta azon dolgozik, hogy értelmezni tudja a kulcsszavak mögött álló keresőszándékot. A célzott kulcsszavak éppen ezért nem működnek olyan hatékonyan a Google-on. A Bing azonban továbbra is figyelembe veszi ezeket mint rangsorolási szempontokat, így ezen a keresőmotoron még mindig sikered lehet a célzott kulcsszavakkal.

 

A Binget még érdeklik a meta kulcsszavak

A Google már 2009-ben bejelentette hogy nem veszik figyelembe a meta kulcsszavakat a találatok rangsorolásához. Ezzel szemben a Bing továbbra is rangsorolási szempontokként kezeli a meta kulcsszavakat, így csak segíthet, ha használod őket tartalmaid kiegészítéséhez.

 

A visszahivatkozások mennyisége/minősége

A Google szemében a visszahivatkozások minősége sokkal fontosabb, mint a mennyiségük. Éppen ezért van az, hogy sokan fordulnak a Moz által megalkotott Domain Authority pontszámhoz, ami a visszahivatkozások értékét igyekszik megállapítani egy-egy domainről. Éppen ezért, ha túl sok hivatkozást szerzel egy alacsonyabb DA pontszámú webhelytől, akkor a Google ezt úgy értelmezheti, hogy megpróbálod kijátszani a rendszerét. Ha valami, akkor ez biztos nem tesz jót rangsorolásodnak, és akár ronthat is rajta.


A Bing nem csak a hivatkozások minőségét, hanem azok mennyiségét is ugyan olyan értékesnek tartja. Mindemellett több értéket kapnak az speciális (.gov, .edu,. org) domaineken elhelyezett hivatkozások.

 

A közösségi média a Bing szemében

A Bing hivatalosan is közölte, hogy a közösségi jeleket is figyelembe veszik a rangsoroláskor. Éppen ezért érdemes stabil és aktív közösségi jelenlétet kialakítanod márkád számára. A Google szemében ezek a közösségi jelek sokkal kevésbé számítanak, és nem igazán van közvetlen hatásuk a rangsorolásra.

 

Képek, videók és egyéb tartalmak

A Google főleg a szöveges elemekre figyel oda az oldalak kiértékelésekor. Minél jobb minőségű szövegeket kínálsz látogatóidnak, a Google annál előkelőbb rangsorolással jutalmaz majd ezért.
A Bing ezzel szemben hatékonyabban képes értelmezni a webhelyeden elhelyezett képeket és videókat, ezért minél változatosabb tartalmakat kínálsz, annál jobbra értékel majd a keresőmotor.
 

 

Yahoo! SEO

A Yahoo SEO elvárásai kísértetiesen hasonlítanak a Bing szempontjaihoz, ami nem véletlen. A Yahoo 2011 óta a Bing hozzájárulásával működik, de ez nem azt jelenti, hogy a két motor teljesen egyezne egymással. Íme néhány fontos különbség (és hasonlóság)!

 

A Yahoot érdekli a domainek kora

Ha webhelyed új, és fejlesztése során minden lépésnél odafigyeltél a SEO-ra, de még így sem jelenik meg a Yahoo találatai között, akkor ne ess pánikba. A Yahoo az idősebb domaineket preferálja, mert ezeket tartja hitelesebbnek. Ahogy aztán múlik az idő, és folyamatosan figyelsz tartalmaid optimalizálására, a Yahoo is egyre több figyelmet szentel majd webhelyednek.


A Google-t sokkal inkább a tartalmak minősége érdekli, illetve, hogy mennyire kapcsolódnak a felhasználó keresési szándékához. Ha egy oldal megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor még viszonylag új tartalomként is előkelő helyezést kaphat a keresőóriástól.

 

Kulcsszóhasználat

A Binghez hasonlóan a Yahoo is fokozott figyelmet fordít a célzott kulcsszavakra, ezért ha ezeket használod optimalizálásod során, akkor a Yahoo elvárásainak is könnyebben megfelelsz majd.


Mint fentebb említettük, a Google-t egyre kevésbé érdeklik a kulcsszavak, mint rangsorolási szempontok.

 

Meta kulcsszavak a Yahoo algoritmusában

Hasonlóképpen a Binghez, a Yahoo is odafigyel a tartalmak meta kulcsszavaira, így ezek segítségével jobb rangsorolást érhetsz el rajta.


A Google – mint fentebb olvashattad – már rég nem tartja értékeseknek a meta kulcsszavakat, így ezek használata nem lényeges, ha csak erre az egy motorra szeretnél optimalizálni.

 

3. Baidu SEO

A Google-t (az összes szolgáltatásával együtt) kitiltották Kínából, helyét a Baidu vette át az ország elsőszámú keresőmotorjaként. Hasonlóképpen a Google-hoz a Baidu is folyamatosan fejleszti technológiáit, hogy minél hatékonyabbá váljon a felhasználók számára, és többek között már mesterséges intelligenciát is alkalmaz a találatok szűrésére. Íme a Baidu néhány sajátossága, amiket érdemes észben tartani, ha erre a platformra is szeretnél optimalizálni.

 

A megjelenéshez szükséges idő

Bizonyára nem meglepő, hogy a különböző keresőmotoroknak több vagy épp kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy felvegyen indexébe és elkezdhessen megjeleníteni a találatok között. Valószínűleg az sem meglepő, hogy a Google a leggyorsabb ebben, és más motorokra – mint például a Baidura – többet kell várni. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a Baidu algoritmusa sokkal szigorúbb, és részletesebben átvizsgálja az új oldalakat, mint a Google. Továbbá, a Baidun csak úgy jelenhet meg egy tartalom a találatok között, ha az megfelel a szigorú kínai tartalmi előírásoknak.

 

A SEO eredményeinek láthatósága

Habár a Baidu sokkal tovább ellenőrzi oldalaidat, mielőtt megjelenítené őket, a SEO változtatásokat sokkal hamarabb észleli, mint sok más keresőmotor. Ha tehát SEO címszó alatt újítottál webhelyeden, akkor ez előbb meglátszik majd a rangsorolásban a Baidun, mint a Google-on.

 

Visszahivatkozások

Akárcsak a Bing és a Yahoo, a Baidu is egyenlően fontosnak tartja a visszahivatkozások mennyiségét és minőségét is. Minél több visszahivatkozásod van, annál jobban rangsorolhatsz majd a Baidun a Google-hoz képest.

 

A tartalmak típusai

Mint fentebb olvashattad, a Google-t főleg a webhelyek szöveges tartalmai érdeklik a minőség megállapításakor. Ha tartalmaid kellően magukkal ragadók, érdekesek és eredetiek, akkor a Google jól rangsorolja majd őket. A Baidu ezzel szemben egészen másképpen értékeli a tartalmakat, és a videókat, a képeket, illetve más elemeket tartja igazán fontosnak. Minél változatosabb és gazdagabb ilyen téren egy oldal, annál jobb rangsorolásra számíthat.

 

 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

sikeres marketingkampányok
2022-06-30

A sikeres marketingkampányok 5 nélkülözhetetlen lépése

Senki sem szereti bevallani, de mindenki tudna mondani legalább egy olyan reklámot, amit tényleg szeret. Hogy miért? Mert az irritáló kampányok és azok, amelyek magukkal ragadnak két egészen más kategóriába sorolhatók. Minden azon múlik, hogy milyen történetet és hogyan adnak elő. De milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy kampányod a jó irányba haladjon a helyett, hogy csak márkádra haragítaná közönségedet? Az alábbi kulcsfontosságú lépések ebben segítenek majd!

Egészségügyi marketing taktikák a közösségi médiában
2022-06-28

Közösségi médiás taktikák az egészségügyi marketingben

Mindössze másfél évtizeddel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy az internet közösségi felületei egyszer az egészségügyi marketing szerves részét képezik majd. Ha azonban egy orvos, klinika vagy egészségügyi szervezet nincs jelen a legnépszerűbb közösségi platformokon, akkor óriási hátrányt szenved el versenytársaival szemben. A legtöbben még ma is csak odáig jutnak el, hogy regisztrálják rendelőjüket a Facebookra vagy az Instagramra, de itt meg is szakadnak a dolgok. Szóval hogyan hozhatod ki a legtöbbet a közösségi médiás egészségügyi marketingből? Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány tanácsot!

seo tönkreteheti a webhelyet?
2022-06-23

Tönkreteheti véglegesen a SEO egy webhely hírnevét?

Arról biztosan hallottál már, hogy ha manipulatív taktikákkal próbálod javítani webhelyed rangsorolását, akkor a Google és más keresőmotorok súlyos büntetéseket szabhatnak ki rá. De vajon véglegesen is tönkreteheted webhelyed hírnevét a keresőoptimalizálással?

Hogyan alakítsd ki célpiacod? Segítünk!
2022-06-21

Mi az a célpiac (és hogyan találd meg sajátodat)?

Egy cég megalapításának egyik legelső lépése a célpiac meghatározása. Ez a piac határozza majd meg, hogy milyen termékeket készítesz, hogyan prezentálod márkádat és hogy kiknek szól majd marketinged.

Youtube marketing
2022-06-16

A YouTube marketing 3 alapelve

A YouTube a világ egyik leggyakrabban látogatott webhelye, tele kiváló marketinglehetőségekkel. Azonban ahhoz, hogy sikeresen népszerűsíthesd rajta saját vagy egy ügyfeled márkáját, mindenekelőtt ismerned kell nem csak az általános marketinges tényezőket kell ismerned (pl., hogy tudd, kiknek szólnak üzeneteid, illetve milyen célokat próbálsz elérni velük), hanem a YouTube alapelveivel is tisztában kell, hogy légy. Íme a legfontosabbak ezek közül!

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!