Kapcsolatteremtési taktikák a marketingben

Kapcsolatteremtési taktikák a marketingben

4 kapcsolatteremtési taktika, amikkel sikeres lehetsz 2020-ban

Hogy tudsz kitűnni a tömegből? A személyes kapcsolatteremtés mindig jó ötlet, pláne, ha profin csinálod! Mutatunk is 4 ötletet arra, hogy hogyan kommunikálj ügyfeleiddel.

Kapcsolatteremtési taktikák a marketingben

Ahhoz, hogy bármit értékesíteni tudj mindenekelőtt valahogy kapcsolatot kell teremtened lehetséges ügyfeleiddel, hogy megragadhasd a figyelmüket és felkelthesd az érdeklődésüket. Mindez persze csak egy stabil kapcsolatteremtési stratégiával lehetséges, és habár nem garantálja az értékesítéseket, megfelelő alapot biztosít számukra… És hogy hogyan teheted ezt meg? Az alábbi útmutatóban adunk néhány ötletet, de egy komplex stratégia elengedhetetlen hozzá! Vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva, és kezdjük meg a közös munkát még ma!  

 

Automatizált kapcsolatteremtés

Bizonyára tisztában vagy vele, hogy az email marketing minden idők egyik leghatékonyabb kapcsolatteremtési módszere, amelyet még ma is a legjobbak között tartanak számon. 10-ből 8 cég használja elsődleges kommunikációs eszközként, ami nem is igazán meglepő, elvégre egy olyan marketingmódszerről van szó, ami akár 40-szeres megtérülési arányt is képes biztosítani, ha megfelelően csinálják.

 

Természetesen amennyire hatékony, annyira időigényes feladat is minden ügyfélnek egyenként üzeneteket küldeni, valahányszor elvégeznek egy műveletet, legyen az regisztráció, vásárlás, vagy bármilyen más lépés.

 

Szerencsére manapság temérdek email automatizáló eszköz alkalmazható, amelyek segítségével akár egyetlen fő is képes egy több tízezres feliratkozói lista kezelésére. Az ilyen eszközök lehetővé teszik, hogy különböző szempontok szerint szegmentáld listádat, és ezek alapján személyre szabott(abb) üzeneteket küldhess leendő és meglévő ügyfeleidnek egyaránt.

 

Ez különösen azért fontos, mert már egy második email küldésével kétszer annyi válaszra számíthatsz, mintha csak egyetlen egy üzenetet küldtél volna el egy adott címzettnek.

 

Készíts személyre szabott emaileket

Az előbb említett szegmentálás fő célja, hogy feliratkozóid különböző csoportjainak más és más jellegű emaileket küldhess. Nincs sok értelme ugyan azzal az üzenettel megcélozni egy friss feliratkozót, mint amit egy többszörös visszatérő vásárlónak küldenél ki. A személyre (vagy legalább is ügyfélcsoportra) szabott üzenetek sokkal hatékonyabbak lehetnek, tehát sablonokat kell alkotnod számukra.

Először is szükséged lesz néhány, hangzatos kapcsolatteremtésre kiélezett tárgyra. Egy jó tárgy eszes, felkelti a címzett érdeklődését és a sürgősség érzetét kelti. Mindezek mellett természetesen személyre szabott, legalább is csoportos értelemben. Ha a címzett úgy érzi, hogy a tárgy alapján az üzenet közvetlenül neki szól, sokkal valószínűbb, hogy megnyitja majd azt.

 

Ehhez például beállíthatod, hogy a tárgyban megjelenjen a címzett regisztrált neve is, ha rendelkezel ezzel az információval. Ezen kívül egy kifejezetten az ő demográfiai csoportjának szóló ajánlatot is megemlíthetsz benne.

 

Az email lezárása éppen olyan fontos, mint ahogy indítasz. Az email vége lesz a legutolsó dolog, amit a címzett elolvas (remélhetőleg), ezért fontos, hogy hatásos legyen, és további lépésekre ösztönözze a célszemélyt.

 

Itt is érdemes megjeleníteni a címzett nevét, és elhelyezni egy határozott felhívást, ami közli az olvasóval, hogy mi legyen a következő lépése. Próbálj úgy fogalmazni, hogy a címzett kötelességének érezze, hogy reagáljon valamit, persze anélkül, hogy tolakodó vagy követelőző lennél.

 

Az emailek továbbá manapság messze nem olyan hivatalosak, mint régebben, és célközönségedtől függően nyugodtan használhatsz akár hangulatjeleket is mondanivalód kifejezésére, és hogy összességében személyesebbé, kevésbé gépiessé varázsold emailjeidet.

 

Küldj igazán személyes üzeneteket

A mai digitális világban több kommunikációs lehetőségünk adódik, mint valaha, aminek köszönhetően sokan meg is feledkeznek a kapcsolatteremtés hagyományos módszereiről. Némelyikük pedig meglehetősen hatékony lehet, és főleg manapság érheti kellemes meglepetésként a célszemélyeket, hiszen mindenki arra számít, hogy telefonon vagy emailben keresik majd meg.

 

Valahányszor egy meglévő ügyfél születésnapja (vagy más fontos évfordulója) közeleg, állíts össze egy jelképes ajándékcsomagot, amely mellé egy kézzel írott levelet is mellékelj. Még néhány márkás terméket is csomagolhatsz (tollak, bögre, stb.) amiket biztosan minden nap használnak majd és ismerőseikkel is megoszthatnak.

 

Persze ezt érdemes csak legértékesebb meglévő ügyfeleidre tartogatnod, hiszen különben hamar kifogynál az ingyen szétosztogatható termékekből. Ha valamivel, akkor ezzel garantáltan megerősítheted majd a márkád és a köztük fennálló kapcsolatot.

 

Alkalmazd a közösségi médiát

Visszatérve a digitális világba, a közösségi média szintén a legjobb kapcsolatteremtő eszközök közé tartozik. Azonban a különféle platformokra sokkal többként kell tekinteni, mint szimpla üzenetküldő csatornákra, amiken eddig ismeretlen embereket is könnyedén elérhetsz.

 

Nem – a közösségi média rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy megerősítsd márkaismertségedet és értékes kapcsolatokat alakíts ki az erre hajlandó felhasználókkal.

 

Először is alakíts ki néhány ügyfélperszónát ideális ügyfeleid alapján, akikkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot. Ez után oszd szét közönségedet különféle demográfiai adatok és egyéb jellemzők szerint – kor, nem, lakhely, munkahelyi pozíció, érdeklődési körök, stb.

 

Ha ez is kész, döntsd el, hogy kikkel lenne érdemes leghamarabb felvenni a kapcsolatot és láss hozzá. Kezdd el kedvelgetni a bejegyzéseiket, hozzászólásokat írni rájuk és összességében egyre többet foglalkozni velük.

 

A közösségi médián továbbá rengeteget megtudhatsz lehetséges ügyfeleid szükségleteiről, hiányairól és vágyairól. Ezen információk birtokában személyre szabott módszerekkel veheted fel velük a kapcsolatot. Persze ügyelj rá, hogy ne küldj túl személyes üzeneteket számukra, mert könnyedén megrettentheti őket, hogy milyen sokat tudsz róluk valójában!
 


Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok