Kapcsolatteremtési taktikák a marketingben

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

4 kapcsolatteremtési taktika, amikkel sikeres lehetsz 2020-ban

Csonka Nikoletta

szerző:
Csonka Nikoletta

email közösségi média

Hogy tudsz kitűnni a tömegből? A személyes kapcsolatteremtés mindig jó ötlet, pláne, ha profin csinálod! Mutatunk is 4 ötletet arra, hogy hogyan kommunikálj ügyfeleiddel.

Ahhoz, hogy bármit értékesíteni tudj mindenekelőtt valahogy kapcsolatot kell teremtened lehetséges ügyfeleiddel, hogy megragadhasd a figyelmüket és felkelthesd az érdeklődésüket. Mindez persze csak egy stabil kapcsolatteremtési stratégiával lehetséges, és habár nem garantálja az értékesítéseket, megfelelő alapot biztosít számukra… És hogy hogyan teheted ezt meg? Az alábbi útmutatóban adunk néhány ötletet, de egy komplex stratégia elengedhetetlen hozzá! Vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva, és kezdjük meg a közös munkát még ma!  

 

Automatizált kapcsolatteremtés

Bizonyára tisztában vagy vele, hogy az email marketing minden idők egyik leghatékonyabb kapcsolatteremtési módszere, amelyet még ma is a legjobbak között tartanak számon. 10-ből 8 cég használja elsődleges kommunikációs eszközként, ami nem is igazán meglepő, elvégre egy olyan marketingmódszerről van szó, ami akár 40-szeres megtérülési arányt is képes biztosítani, ha megfelelően csinálják.

 

Természetesen amennyire hatékony, annyira időigényes feladat is minden ügyfélnek egyenként üzeneteket küldeni, valahányszor elvégeznek egy műveletet, legyen az regisztráció, vásárlás, vagy bármilyen más lépés.

 

Szerencsére manapság temérdek email automatizáló eszköz alkalmazható, amelyek segítségével akár egyetlen fő is képes egy több tízezres feliratkozói lista kezelésére. Az ilyen eszközök lehetővé teszik, hogy különböző szempontok szerint szegmentáld listádat, és ezek alapján személyre szabott(abb) üzeneteket küldhess leendő és meglévő ügyfeleidnek egyaránt.

 

Ez különösen azért fontos, mert már egy második email küldésével kétszer annyi válaszra számíthatsz, mintha csak egyetlen egy üzenetet küldtél volna el egy adott címzettnek.

 

Készíts személyre szabott emaileket

Az előbb említett szegmentálás fő célja, hogy feliratkozóid különböző csoportjainak más és más jellegű emaileket küldhess. Nincs sok értelme ugyan azzal az üzenettel megcélozni egy friss feliratkozót, mint amit egy többszörös visszatérő vásárlónak küldenél ki. A személyre (vagy legalább is ügyfélcsoportra) szabott üzenetek sokkal hatékonyabbak lehetnek, tehát sablonokat kell alkotnod számukra.

Először is szükséged lesz néhány, hangzatos kapcsolatteremtésre kiélezett tárgyra. Egy jó tárgy eszes, felkelti a címzett érdeklődését és a sürgősség érzetét kelti. Mindezek mellett természetesen személyre szabott, legalább is csoportos értelemben. Ha a címzett úgy érzi, hogy a tárgy alapján az üzenet közvetlenül neki szól, sokkal valószínűbb, hogy megnyitja majd azt.

 

Ehhez például beállíthatod, hogy a tárgyban megjelenjen a címzett regisztrált neve is, ha rendelkezel ezzel az információval. Ezen kívül egy kifejezetten az ő demográfiai csoportjának szóló ajánlatot is megemlíthetsz benne.

 

Az email lezárása éppen olyan fontos, mint ahogy indítasz. Az email vége lesz a legutolsó dolog, amit a címzett elolvas (remélhetőleg), ezért fontos, hogy hatásos legyen, és további lépésekre ösztönözze a célszemélyt.

 

Itt is érdemes megjeleníteni a címzett nevét, és elhelyezni egy határozott felhívást, ami közli az olvasóval, hogy mi legyen a következő lépése. Próbálj úgy fogalmazni, hogy a címzett kötelességének érezze, hogy reagáljon valamit, persze anélkül, hogy tolakodó vagy követelőző lennél.

 

Az emailek továbbá manapság messze nem olyan hivatalosak, mint régebben, és célközönségedtől függően nyugodtan használhatsz akár hangulatjeleket is mondanivalód kifejezésére, és hogy összességében személyesebbé, kevésbé gépiessé varázsold emailjeidet.

 

Küldj igazán személyes üzeneteket

A mai digitális világban több kommunikációs lehetőségünk adódik, mint valaha, aminek köszönhetően sokan meg is feledkeznek a kapcsolatteremtés hagyományos módszereiről. Némelyikük pedig meglehetősen hatékony lehet, és főleg manapság érheti kellemes meglepetésként a célszemélyeket, hiszen mindenki arra számít, hogy telefonon vagy emailben keresik majd meg.

 

Valahányszor egy meglévő ügyfél születésnapja (vagy más fontos évfordulója) közeleg, állíts össze egy jelképes ajándékcsomagot, amely mellé egy kézzel írott levelet is mellékelj. Még néhány márkás terméket is csomagolhatsz (tollak, bögre, stb.) amiket biztosan minden nap használnak majd és ismerőseikkel is megoszthatnak.

 

Persze ezt érdemes csak legértékesebb meglévő ügyfeleidre tartogatnod, hiszen különben hamar kifogynál az ingyen szétosztogatható termékekből. Ha valamivel, akkor ezzel garantáltan megerősítheted majd a márkád és a köztük fennálló kapcsolatot.

 

Alkalmazd a közösségi médiát

Visszatérve a digitális világba, a közösségi média szintén a legjobb kapcsolatteremtő eszközök közé tartozik. Azonban a különféle platformokra sokkal többként kell tekinteni, mint szimpla üzenetküldő csatornákra, amiken eddig ismeretlen embereket is könnyedén elérhetsz.

 

Nem – a közösségi média rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy megerősítsd márkaismertségedet és értékes kapcsolatokat alakíts ki az erre hajlandó felhasználókkal.

 

Először is alakíts ki néhány ügyfélperszónát ideális ügyfeleid alapján, akikkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot. Ez után oszd szét közönségedet különféle demográfiai adatok és egyéb jellemzők szerint – kor, nem, lakhely, munkahelyi pozíció, érdeklődési körök, stb.

 

Ha ez is kész, döntsd el, hogy kikkel lenne érdemes leghamarabb felvenni a kapcsolatot és láss hozzá. Kezdd el kedvelgetni a bejegyzéseiket, hozzászólásokat írni rájuk és összességében egyre többet foglalkozni velük.

 

A közösségi médián továbbá rengeteget megtudhatsz lehetséges ügyfeleid szükségleteiről, hiányairól és vágyairól. Ezen információk birtokában személyre szabott módszerekkel veheted fel velük a kapcsolatot. Persze ügyelj rá, hogy ne küldj túl személyes üzeneteket számukra, mert könnyedén megrettentheti őket, hogy milyen sokat tudsz róluk valójában!
 Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

SEO nélkülözhetetlen elemei
2022-09-29

A keresőoptimalizálás 5 nélkülözhetetlen eleme

Az online kereskedők folyamatosan azt kutatják, hogy hogyan szerezhetnének még több forgalmat webáruházuk számára. Érdekes módon a keresőoptimalizálás, azaz a SEO gyakran elkerüli a figyelmüket. Ha azonban szeretnél a világ leglátogatottabb webhelyén (Google) megjelenni kínálatoddal, akkor muszáj leszel foglalkozni vele.

Mi azaz off-page SEO? Hogyan alkalmazd?
2022-09-27

Így segíti webhelyedet az off-page SEO

Amikor a keresőoptimalizálásról van szó, akkor a legtöbb on-page (vagy on-site) SEO feladat magától értetődő. Szükséged lesz egy nagy adag jó minőségű tartalomra, gondosan kiválogatott kulcsszavakra, néhány releváns belső hivatkozásra, és így tovább. De mi a helyzet az off-page SEO-val? Egyáltalán mit takar, és hogyan csinálhatod hatékonyan? Az alábbiakban többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ!

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!