Amit az internetfüggőségről tudnod érdemes

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Amit az internetfüggőségről tudnod érdemes

Csonka Nikoletta

szerző:
Csonka Nikoletta

Az internetfüggőség a viselkedési függőség egy formája – az internetfüggők az internet, vagy más online eszközök használatától függenek, és ezzel próbálnak védekezni a stressz, illetve az élet egyéb nehézségei ellen. Az internetfüggőségről már rég óta tudunk, de az évek során egyre több helyen ismerték el a jelenséget, ami bizonyos országokban a lakosság komoly hányadát érinti – ilyen például Dél-Korea is.

Az internetfüggőséggel kapcsolatos eddigi kutatások nagy részét Ázsiában végezték, azonban egyre több aggodalmat kelt mind Európában, mind pedig Észak-Amerikában.

 

5 fontos tény az internetfüggőségről

Az internetfüggőséget jelenleg még nem fogadták el hivatalosan mentális zavarként. A kutatók ugyan összeállították a diagnózishoz szükséges feltételek listáját, de ezek még nem kerültek bele a mentális zavarok diagnózisát jegyző „The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” című könyv legújabb, ötödik kiadásába (DSM-5), amely 2013-ban jelent meg. Érdekes mód, az „internetes szerencsejáték-függőség” szerepel a könyvben, a további kutatást igénylő állapotok listáján.

 

Az internetes függőségnek legalább három altípusát azonosították már: a videojáték-függőséget, a kiberszex vagy online szexfüggőséget, illetve az online szerencsejáték-függőséget.

 

Egyre több vizsgálat folyik a mobileszközökkel (pl. telefonokkal és okostelefonokkal), illetve a közösségi webhelyekkel (pl. Facebook) kapcsolatos függőségek ügyében. E területek között van némi átfedés, például az okostelefonok és a közösségi hálóztatok, vagy éppen az online szerencsejátékok és az online játékokban az online pornográfia is megjelenhet.

 

A sexting, vagyis az erotikus tartalmú fényképek küldözgetése már sok embert bajba kevert. Tekintve hogy az érintettek gyakran tizenévesek, így volt már rá példa, hogy fiatalkorúakat ábrázoló szexuális tartalmak birtoklásáért emeltek vádat egyesek ellen.

 

Az internetfüggőségre már létezik kezelési módszer, de nagyon ritkák az olyan személyek vagy szervezetek, akik ilyen terápiákat szolgálnak. Érdemes észben tartani, hogy egy függőségekben jártas pszichológus minden bizonnyal sokat segíthet az internetfüggőknek is.

 

Az internetfüggőség tünetei

Tekintve hogy még mindig nem ismerik el hivatalosan mentális zavarként, az internetfüggőséget nehéz lehet diagnosztizálni. Ennek ellenére számos viselkedési függőséggel foglalkozó szakértő segített már rávilágítani a probléma különböző tüneteire. Nekik köszönhetően tudjuk, hogy az internetfüggőség minden formájára jellemzők a következő tünetek:

 

1. Az internet mértéktelen használata

Annak ellenére, hogy a szakértők egyet értenek abban, hogy a túlzott internethasználat az internetfüggőség egy kulcsfontosságú tünete, senki sem tudta még konkrétan megfogalmazni, hogy mi is számít „túlzottnak”. Habár az általános tanács szerint két óránál nem ajánlatos több időt tölteni a képernyők előtt, ez lehetetlen azok számára, akik számítógépekkel dolgoznak vagy tanulnak. Néhány szakértő ezt kiegészíti azzal, hogy a „felesleges” használatot kellene 2 órára korlátozni, de egy internetfüggő számára nincs olyan, hogy felesleges internetezés.

 

A következő kérdések megválaszolásával megállapíthatod magadról, hogy érdemes-e visszavenned az internethasználatból:


Milyen gyakran…
•    maradsz online hosszabb ideig, mint tervezted?
•    hallasz hozzád közelálló embereket arról panaszkodni, hogy túl sokat internetezel?
•    mondod, vagy gondolod magadban, hogy „még egy pár percet”, miközben internetezel?
•    próbálsz visszavenni az online töltött időből úgy, hogy aztán mégsem sikerül?
•    titkolod, hogy mennyi időt töltesz az interneten?

 

Ha ezek a problémák sűrűn jelentkeznek nálad (vagy csupán néhány közülük), akkor elképzelhető, hogy az internetfüggőség egy bizonyos szintjével van dolgod.

 

2. Elvonási tünetek

Habár eredetileg az alkoholtól és kábítószerektől való fizikai függőséghez kapcsolták őket, az elvonási tüneteket már a viselkedési függőségekkel is egy lapon emelgetik, beleértve az internetfüggőséget is. Gyakori elvonási tünetek a düh, a feszültség, és a depresszió, amikor az internet éppen nem elérhető. Ezek a tünetek unalomnak, kedvtelenségnek, letörtségnek, vagy idegességnek is érzékelhetők.

 

3. Tolerancia

A tolerancia az alkohol- és kábítószer-függőség egy másik gyakori árulkodó jele, és úgy tűnik, hogy az internetfüggők köreiben is tapasztalható jelenség. Ilyen értelemben a tolerancia azt jelenti, hogy a beteg minél többet akar abból, amitől függ, csak ő ezt éppen úgy érzékeli, mintha konkrétan szüksége lenne rá – ez esetben, az internetes stimulációra.

 

Talán csak egy kicsivel több időt szeretnél a számítógép előtt tölteni, és ez idővel egyre több időt rabol el a többi teendődtől. Vagy esetleg mindig a legújabb, legnagyobb technológiai eszközökre vágysz.

 

4. Negatív utóhatások

Ha az internetfüggőség nem okozna semmilyen kárt, akkor nem is lenne vele semmi baj. Azonban amikor a túlzott internethasználat függőséggé alakul át, valaki megszenvedi majd azt.

 

Az egyik gyakori ilyen utóhatás, hogy a függőknek nem alakul ki semmilyen valódi személyes kapcsolata másokkal, illetve hogy annyira elhanyagolják a meglévőket, hogy idővel azok is elhalványodnak majd.

 

Az online viszonyok hamar és könnyedén kialakulhatnak, és sokan nem is veszik észre, hogy ilyenkor bizonyos értelemben hűtlenek a párjukhoz.

 

Sokaknak az iskolai jegyei, vagy a munkahelyi teljesítménye sínyli meg az internetfüggőséget, mert nem fordítanak elegendő időt egyéb feladataikra. Gyakori probléma, hogy az internetfüggőknek nincs erejük semmi másra, egyrészt mert mozgásszegény életmódot élnek, másrészt pedig mert gyakran sokáig ébren maradnak, ezért alváshiányban is szenvednek.

 

Internetfüggőség a gyerekek között

Az internetfüggőség a gyerekek és a tizenévesek számára jelenthet fokozott veszélyeket rejt. A gyerekek nem tudják, hogy hogyan osszák be a számítógép előtt töltött idejüket, és nincsenek tisztába a függőség fogalmával és kockázataival. A gyerekek nagy részének van számítógépe, vagy laptopja, és egyre többeknek okostelefonja is.

 

Habár sok szülőt megnyugtat, hogy oda-vissza kommunikálhatnak gyermekeikkel, az internethez való folyamatos hozzáférésnek komoly veszélyei vannak rájuk nézve.

•    A gyerekek egyre több időt töltenek az interneten, és egyre kevesebbet foglalkoznak a körülöttük lévő dolgokkal és emberekkel.
•    Az interneten különféle zaklatásokba (cyberbullying) keveredhetnek, mind elszenvedőként, mind résztvevőként.
•    Nagyobb valószínűséggel találkoznak olyan tartalmakkal is, amelyek nem nekik szólnak, gondolunk itt első sorban szexuális jellegű webhelyekre, vagy felnőtteknek szóló közösségi platformokra.


A gyerekek továbbá folyamatosan kortársaik és a trendek nyomása alatt állnak, hogy kipróbálják a legújabb játékokat, amikkel egyre több időt töltenek, és ami online videojáték-függőséghez vezethet.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

webáruház működése
2022-05-12

Hogy működik egy webáruház?

Az internet korában mindenkinek lehetősége van arra, hogy online környezetben értékesítsen. Legyen szó kézműves alkotásokról, vagy egy kisebb-nagyobb cég termékeiről, az online vásárlás manapság annyira elterjedt, hogy sokak számára az új normává vált.

Hogyan elemezzük megfelelően adatainkat az egészségügyben?
2022-05-10

Az egészségügyi adatelemzés problémái és megoldásai

A mai modern világban az egészségügyi szolgáltatók tisztában vannak vele, hogy az adatok részletes ismerete a tájékozott klinikai döntéshozás egyik alapfeltétele. Sok szervezet számára azonban még ennek ellenére is kihívást jelent az adatelemző eszközök hatékony alkalmazása. Szóval miért éri meg foglalkozni az egészségügyi adatelemzéssel, és milyen problémákra kínál megoldást a különböző szolgáltatóknak és szervezeteknek? Az alábbiakban ezekre olvashatsz néhány példát.

Integrált marketing az egészségügyben: Mi ez pontosan?
2022-05-03

Mi az az integrált marketing (és miért olyan fontos egy egészségügyi...

A cégvezetők minden iparágban tisztában vannak vele, hogy a morálnak mindig felülről kell érkeznie. Amikor a vezetőség összehangoltan végzi munkáját és együttes erővel tesznek azért, hogy közös üzenetük az egész céget átjárja, akkor ezzel hűséget, bizalmat és magabiztosságot ébresztenek alkalmazottjaikban saját márkájuk, küldetésük és céljaik iránt. Ideális esetben a marketing aztán ezt az üzenetet továbbítja a cég célközönségének. A marketing azonban manapság egyszerre számos csatornán és többféle formátumban zajlik, és sok márkának nehezére esik olyan üzeneteket megfogalmaznia, amelyet az összes ilyen csatornán képesek lennének terjeszteni. Ez a helyzet szedett-vetett marketinget, egymással össze nem függő...

első webshop eladás
2022-04-28

Így add el első termékedet webáruházadban

Ha épp most készült el online üzleted, akkor minden bizonnyal készen állsz az értékesítésre – a kérdés csak az, hogy mi legyen az első lépés…

google index
2022-04-21

A Google talán sosem indexel egyes felfedezett oldalakat

A Google szerint a Search Console lefedettségi jelentésében megjelenő „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán soha nem tűnik majd el, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy webhely összes oldala valaha is indexelésre kerülne.

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!