Google index: előfordulhat, hogy egy oldalt sosem indexel a Google?

google index

A Google talán sosem indexel egyes felfedezett oldalakat

A Google szerint a Search Console lefedettségi jelentésében megjelenő „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán soha nem tűnik majd el, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy webhely összes oldala valaha is indexelésre kerülne.

google index

Ez a február 18-án megtartott Google Search Central SEO office-hours hangout beszélgetés során hangzott el.


Az egyik résztvevő arról kérdezte John Muellert (a Google egyik munkatársát, és a beszélgetés „házigazdáját”), hogy mit is jelent pontosan a „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot, és hogy várhatóan mikor változik majd meg.


Ez az állapotjelző arra utal, hogy a Google tud az oldal létezéséről, de nem térképezte fel és adta hozzá azt az indexéhez.
Számos magyarázata lehet annak, hogy a Google miért nem „foglalkozik” ezekkel az oldalakkal annak ellenére, hogy tudja, hogy léteznek.


Előfordulhatnak például technikai okok. A Google talán megpróbálta feltérképezni az URL tartalmát, de meglehet, hogy a webhely túlterhelt volt. Ilyenkor a Google általában megpróbálja máskor is feltérképezni az URL-t.


Az is lehetséges, hogy a webhely nem felel meg a Google minőségi elvárásainak. Még a látszólag mindenható Google is csak egy korlátozott informatikai kapacitással rendelkezik, amit nem szeretne rossz minőségű webhelyekre pazarolni.
Éppen ezért van az, hogy a „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán sosem fog megváltozni. 


Mindez John Mueller válaszából derül ki:
„Az örökké úgy maradhat. Az a helyzet, hogy nem térképezzük fel és indexeljük az összes oldalt. És bármilyen webhely esetében teljesen normális, ha nem indexelünk mindent.
És különösen egy újabb webhelyen, amin sok a tartalom, akkor feltételezem, hogy érthető, ha az új tartalom nagy része sokáig felfedezett lesz ugyan, de nem indexelt.
Aztán idővel megváltozik majd, és feltérképezésre kerül, és indexelve lesz, ha látjuk, hogy valóban értékes lenne többet koncentrálnunk az adott webhelyre. De ez nem garantált.”

 

Szóval mit tehet egy webmester, ha felfedezett, de nem indexelt oldalakat talál webhelyén (a Search Console jelentése alapján)?


Mueller szerint javítani kell a tartalom minőségén:
„Szóval ilyen szempontból nem mondanám azt, hogy csak várj egy kicsit és a dolgok majd hirtelen jobbak lesznek feltérképezés és indexelés értelmében.
Inkább foglalkozz tovább is a webhellyel és győződj meg róla, hogy a rendszereink felismerjék, hogy érdemes többet feltérképezni és indexelni belőle és aztán idővel egyre többet térképezünk fel és indexelünk majd.”
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok