Globális marketing - Hogyan csinálják a legnagyobbak?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

10 sikeres márka, amik globális marketinggel hódították meg a világot

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

A különböző marketingeszközök elterjedésének köszönhetően a globális marketing manapság már korántsem olyan drága, vagy időigényes munka, mint valaha volt, és ennek köszönhetően mind az új vállalkozások, mind a megalapozott, de elfoglalt cégóriások számára élhető opcióvá vált.

A globális marketing célja egy márkát a hazai határokon túl terjeszteni. Ehhez általában a célországok és a nemzetközi piac feltérképezése szükséges, különös tekintettel az országban található lehetséges célközönségek megismerésére.
 

Valójában ugyan olyan marketingről van szó, mint amihez egy cég a hazai pályán is hozzászokhatott – meg kell állapítani a célközönség szükségleteit, vagy problémáit, létre kell hozni egy terméket, vagy szolgáltatást, ami megoldást kínál ezekre, és el kell érni, hogy a célközönség megvásárolja azt.

 

A globális marketing középpontjában tehát ugyan úgy a célközönség áll, de persze a nemzetközi terjesztés és a nyelvi szakadékok áthidalása extra erőfeszítést, és némi kreativitást igényel minden márka részéről.

 

A következőkben olyan sikeres márkákat mutatunk be, akik a globális marketingnek köszönhetően joggal nevezhetik magukat „világmárkáknak”. Meríts ihletet az ő stratégiáikból!

 

1. Red Bull


Habár a Red Bull emlékezetes, animált reklámjai sokaknak megmaradtak, nem ez a legmerészebb globális marketingfogás, amivel az osztrák cég „világuralomra tört”. A Red Bull számos országban rendezett már extrém sporteseményeket, gondoljunk csak a budapesti Red Bull Air Race-re, amit a hazai közönség már több alkalommal is élvezhetett a fővárosban.

 

Az energiaital csomagolása szintén fontos szerepet játszott a nemzetközi elterjedésben. Hogy miért? Mert egy doboz Red Bull nem úgy néz ki, mint bármelyik amerikai termék – nem olyan csomagolásban forgalmazzák, és üveges változatban sem kapható. A Red Bull ízig-vérig európai, ami már önmagában kívánatosabbá teszi a terméket egy amerikai márkákkal telített piacon.

 

 

2. Airbnb


Az Airbnb tavaly ünnepelte alapítása 10. évfordulóját. A kaliforniai cég 2008 óta több mint másfél milliárd szállást jegyzett be adatbázisába, a világ több mint 34 ezer országában. Habár mint számos nagyobb márka, az Airbnb is több marketingtaktikát vetett be szolgáltatása népszerűsítésére, a siker elsődleges kulcsa kétségtelenül a közösségi média volt számukra.

 

2015 januárjában az Airbnb beindította a #OneLessStranger („eggyel kevesebb idegen”) kampányát, amiben arra buzdították közösségüket, hogy tegyenek valami jót egy idegennel, majd készítsenek vele egy közös képet vagy videót, és osszák meg azt a kampány hashtagével.

 

A kezdeményezés kirobbanó sikernek bizonyult – mindössze három héttel a kampány kezdete után világszerte több mint 3 millióan vettek részt az „eggyel kevesebb idegen” programban, és a márka temérdek közösségi láthatóságra tett szert a megosztott tartalmakon keresztül.

 

 

3. Dunkin Donuts


A fánkok kultúrája az Egyesült Államok egy nemzeti jellegzetessége, de a népszerű kör alakú finomságok a tengerentúli közönségeket is megbabonázták már. Jó példa erre a Dunkin Donuts kínai ágazata, ahol például szárított disznóhúsos és algás fánkokat is kapni.

 

A Dunkin Donuts 36 országban (összesen több, mint 32 ezer üzlettel) van jelen, azonban ahelyett, hogy mindenütt ugyan azokat a jellegzetesen amerikai ízeket kínálná, a márka igyekszik az adott ország gasztronómiai preferenciáihoz igazodni. Míg Kínában az algás fánk a menő, Dél-Koreában a grapefruitos, Libanonban pedig a mangós-csokis csokis finomságok népszerűbbek.

 

 

4. Domino’s


A pizzáiról híres Domino’s szintén kínálatán keresztül igyekszik megerősíteni nemzetközi jelenlétét a világpiacon. J. Patrick Doyle, a cég vezérigazgatója szerint nincs más dolguk, mint kicserélni a feltéteket, hogy megfeleljenek a különböző piacok elvárásainak – Ázsia nagy részén a tenger gyümölcseire koncentrálnak, habár Indiában inkább a curry a kapósabb.

 

„A pizza legélvezetesebb része az, hogy a tészta, a szósz, és a sajt alapjáraton mindenütt ugyan úgy működnek, kivéve talán Kínában, ahol a tejtermékek egészen mostanáig nem igazán képezték fontos részét a helyi étrendeknek”

 

A Domino’s tehát a Dunkin Donutshoz hasonló stratégiát alkalmaz, és ezt nemzetközi sikereik tükrözik is.

 

 

5. Rezdy


Nem feltétlenül muszáj magának a cégnek nemzetközi vizekre eveznie, azonban ha ügyfeleik készülnek ezt tenni, akkor elengedhetetlen, hogy a márkák termékei és szolgáltatásai lehetővé tegyék ezt számukra. Ezt biztosítja a Rezdy, egy ausztrál foglalási szoftver is, ami mind a turisták, mind pedig az utazási ügynökök dolgát igyekszik megkönnyíteni.

 

A cég maga nem terjeszkedik Ausztrália határain kívülre, de termékének készen kell állnia ügyfelei külföldi látogatóira is – így lényegében elmondhatjuk, hogy a Rezdy ügyfeleit is sajátjaiként kezeli. A cég termékbemutató videójában kiemeli többek között, hogy szoftverük több nyelvet és több valutát is támogat, leegyszerűsítve ezzel a nemzetközi foglalások folyamatát.

 

 

6. World Wildlife Fund: WWF


A Föld órája kezdeményezésről sokan hallhattak már – a WWF minden év márciusában arra szólítja fel az embereket világszerte, hogy kapcsolják le lámpáikat egy órára, és ezzel bebizonyítsák, milyen egyszerű is lenne tenni az éghajlatváltozás ellen, ha mindenki együtt dolgozna az ügyért. Nos, a WWF ezt az üzenetet egyedivé tette a norvég közönség számára.

 

Az északi országok elhelyezkedésük miatt télen minimális napsütéshez jutnak, míg nyáron van, hogy a nap csak éppen, hogy bebukik a horizont alá, mielőtt újra ébredezni kezdene. Norvégia éppen ezért kiváló célponttá vált a WWF kampánya számára.

 

A nonprofit szervezet a Mobineto digitális ügynökség segítéségével egy speciális bannert helyezett el a legnépszerűbb norvég médiawebhelyeken, ezzel is népszerűsítve kampányukat. A fekete képernyő félrehúzása után a felhasználóknak lassan megjelent egy visszaszámlálás a Föld órájáig. A banner több mint egymilliószor jelent meg a készülékeken, és ezzel a WWF meg is nyerte a 2012-es MMA Global Mobile Makreting díjat.

 

 

7. Nike


A Nike első sorban gondosan válogatott nemzetközi szponzorként érte el világmára státuszát. Habár a szponzorálás bizonyos értelemben előre kiszámíthatatlan költségeket hordozhat magában, vannak olyan események (a Nike esetében például bajnokságok), amelyek a befektetett összegek többszörösét képesek megtéríteni.

 

Egy másik remek példa a Nike NikeID platformja, amivel a márka szintén a nemzetközi piacot célozta meg. Az eszköz lehetővé teszi, hogy mindenki olyan saját designú cipőt készítsen magának, ami megfelel az adott ország kulturális normáinak.

 

 

8. Innocent Drinks


Az Innocent Drinks az Egyesült Királyság legnépszerűbb gyümölcsturmix (smoothie) márkája, azonban termékeit már 15 európai országban élvezhetik a fogyasztók.

 

A mákra titka, hogy brandingje mindenhol egységesen játékos. Nem számít, ha az ember a brit, a német, vagy bármelyik másik webhelyüket keresi fel, a design, és a fogalmazás stílusa mindenhol ugyan olyan könnyed, és barátságos.

 

Sok márka kényszerül feladni eredeti identitását, vagy legalább is visszafogni azt bizonyos országokban, amikor nemzetközi pályára lép, de az Innocent Drinks hű maradt önmagához, ami lehetővé tette számára, hogy egy nemzetközileg márkává nője ki magát, amit mindenhol azonnal felismernek az emberek.

 

 

9. Unger and Kowitt


Az Unger and Kowit az úgynevezett „glocal marketing” stratégiát alkalmazza. A glocal a global (globális), és local (lokális, tehát „helyi”) szavak nászából született. Marketing értelmében ez globális szemléletet, de helyi tetteket takar – szóval hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

 

Az Unger and Kowitt egy floridai, azon beül Fort Lauderdale-i közlekedésre specializálódott jogi iroda, amely célja a floridai sofőrök védelme. Florida azonban nem a világ, de még csak nem is a világ közepe, szóval mit keres ez a cég ezen a listán?

 

Nos, az Unger and Kowitt tisztában van vele, hogy Floridában rengeteg kultúra és nyelv keveredik egymással, éppen ezért webhelyük spanyol, portugál, és kreol nyelven is elérhető, megcélozva ezzel további a 3,5 millió lakost az amerikai közönségen kívül.

 

 

10. Coca-Cola


Ha valahol, akkor a Coca-Colánál tudják, hogy mi fán terem a globális marketing. A világmárka természetesen elképesztő pénzeket költ arra, hogy nevük minél több helyre eljusson, de nem csak a hagyományos marketingmódszereket vetik be ebből a célból. A Coca-Cola gyakran egészen (hozzájuk képest) kisméretű közösségi programokra koncentrál, és költségvetésük egy részét jótékonysági kezdeményezések támogatására fordítja.

 

Jó példa erre a márka egyiptomi projektje, ahol a Coca-Cola jóvoltából 650 tisztavizű forrást sikerült kialakítani egy Beni Suef nevű falvacskában, vagy hogy Indiában számos iskolát támogatnak a Support My School kezdeményezésen keresztül. A Coca-Cola nem csupán egy termékben utazik, hanem valami sokkal értékesebben is, amire minden országban nagy a kereslet: boldogságban.
 

 

Te is szeretnéd meghódítani a világot vállalkozásoddal? A Marketing professzorok csapata segítségedre lesz! Cégre szabott online marketing audit és stratégia kialakítás a siker érdekében! Kérd ajánlatunkat! 

Ajánlatkérés


Kérjük tölts ki minden mezőt, fogadd el az adatvédelmi feltételeket!


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

webáruház működése
2022-05-12

Hogy működik egy webáruház?

Az internet korában mindenkinek lehetősége van arra, hogy online környezetben értékesítsen. Legyen szó kézműves alkotásokról, vagy egy kisebb-nagyobb cég termékeiről, az online vásárlás manapság annyira elterjedt, hogy sokak számára az új normává vált.

Hogyan elemezzük megfelelően adatainkat az egészségügyben?
2022-05-10

Az egészségügyi adatelemzés problémái és megoldásai

A mai modern világban az egészségügyi szolgáltatók tisztában vannak vele, hogy az adatok részletes ismerete a tájékozott klinikai döntéshozás egyik alapfeltétele. Sok szervezet számára azonban még ennek ellenére is kihívást jelent az adatelemző eszközök hatékony alkalmazása. Szóval miért éri meg foglalkozni az egészségügyi adatelemzéssel, és milyen problémákra kínál megoldást a különböző szolgáltatóknak és szervezeteknek? Az alábbiakban ezekre olvashatsz néhány példát.

Integrált marketing az egészségügyben: Mi ez pontosan?
2022-05-03

Mi az az integrált marketing (és miért olyan fontos egy egészségügyi...

A cégvezetők minden iparágban tisztában vannak vele, hogy a morálnak mindig felülről kell érkeznie. Amikor a vezetőség összehangoltan végzi munkáját és együttes erővel tesznek azért, hogy közös üzenetük az egész céget átjárja, akkor ezzel hűséget, bizalmat és magabiztosságot ébresztenek alkalmazottjaikban saját márkájuk, küldetésük és céljaik iránt. Ideális esetben a marketing aztán ezt az üzenetet továbbítja a cég célközönségének. A marketing azonban manapság egyszerre számos csatornán és többféle formátumban zajlik, és sok márkának nehezére esik olyan üzeneteket megfogalmaznia, amelyet az összes ilyen csatornán képesek lennének terjeszteni. Ez a helyzet szedett-vetett marketinget, egymással össze nem függő...

első webshop eladás
2022-04-28

Így add el első termékedet webáruházadban

Ha épp most készült el online üzleted, akkor minden bizonnyal készen állsz az értékesítésre – a kérdés csak az, hogy mi legyen az első lépés…

google index
2022-04-21

A Google talán sosem indexel egyes felfedezett oldalakat

A Google szerint a Search Console lefedettségi jelentésében megjelenő „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán soha nem tűnik majd el, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy webhely összes oldala valaha is indexelésre kerülne.

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!