Globális marketing - Hogyan csinálják a legnagyobbak?

Globális marketing

10 sikeres márka, amik globális marketinggel hódították meg a világot

A különböző marketingeszközök elterjedésének köszönhetően a globális marketing manapság már korántsem olyan drága, vagy időigényes munka, mint valaha volt, és ennek köszönhetően mind az új vállalkozások, mind a megalapozott, de elfoglalt cégóriások számára élhető opcióvá vált.

A globális marketing célja egy márkát a hazai határokon túl terjeszteni. Ehhez általában a célországok és a nemzetközi piac feltérképezése szükséges, különös tekintettel az országban található lehetséges célközönségek megismerésére.
 

Globális marketing

Valójában ugyan olyan marketingről van szó, mint amihez egy cég a hazai pályán is hozzászokhatott – meg kell állapítani a célközönség szükségleteit, vagy problémáit, létre kell hozni egy terméket, vagy szolgáltatást, ami megoldást kínál ezekre, és el kell érni, hogy a célközönség megvásárolja azt.

 

A globális marketing középpontjában tehát ugyan úgy a célközönség áll, de persze a nemzetközi terjesztés és a nyelvi szakadékok áthidalása extra erőfeszítést, és némi kreativitást igényel minden márka részéről.

 

A következőkben olyan sikeres márkákat mutatunk be, akik a globális marketingnek köszönhetően joggal nevezhetik magukat „világmárkáknak”. Meríts ihletet az ő stratégiáikból!

 

1. Red Bull


Habár a Red Bull emlékezetes, animált reklámjai sokaknak megmaradtak, nem ez a legmerészebb globális marketingfogás, amivel az osztrák cég „világuralomra tört”. A Red Bull számos országban rendezett már extrém sporteseményeket, gondoljunk csak a budapesti Red Bull Air Race-re, amit a hazai közönség már több alkalommal is élvezhetett a fővárosban.

 

Az energiaital csomagolása szintén fontos szerepet játszott a nemzetközi elterjedésben. Hogy miért? Mert egy doboz Red Bull nem úgy néz ki, mint bármelyik amerikai termék – nem olyan csomagolásban forgalmazzák, és üveges változatban sem kapható. A Red Bull ízig-vérig európai, ami már önmagában kívánatosabbá teszi a terméket egy amerikai márkákkal telített piacon.

 

 

2. Airbnb


Az Airbnb tavaly ünnepelte alapítása 10. évfordulóját. A kaliforniai cég 2008 óta több mint másfél milliárd szállást jegyzett be adatbázisába, a világ több mint 34 ezer országában. Habár mint számos nagyobb márka, az Airbnb is több marketingtaktikát vetett be szolgáltatása népszerűsítésére, a siker elsődleges kulcsa kétségtelenül a közösségi média volt számukra.

 

2015 januárjában az Airbnb beindította a #OneLessStranger („eggyel kevesebb idegen”) kampányát, amiben arra buzdították közösségüket, hogy tegyenek valami jót egy idegennel, majd készítsenek vele egy közös képet vagy videót, és osszák meg azt a kampány hashtagével.

 

A kezdeményezés kirobbanó sikernek bizonyult – mindössze három héttel a kampány kezdete után világszerte több mint 3 millióan vettek részt az „eggyel kevesebb idegen” programban, és a márka temérdek közösségi láthatóságra tett szert a megosztott tartalmakon keresztül.

 

 

3. Dunkin Donuts


A fánkok kultúrája az Egyesült Államok egy nemzeti jellegzetessége, de a népszerű kör alakú finomságok a tengerentúli közönségeket is megbabonázták már. Jó példa erre a Dunkin Donuts kínai ágazata, ahol például szárított disznóhúsos és algás fánkokat is kapni.

 

A Dunkin Donuts 36 országban (összesen több, mint 32 ezer üzlettel) van jelen, azonban ahelyett, hogy mindenütt ugyan azokat a jellegzetesen amerikai ízeket kínálná, a márka igyekszik az adott ország gasztronómiai preferenciáihoz igazodni. Míg Kínában az algás fánk a menő, Dél-Koreában a grapefruitos, Libanonban pedig a mangós-csokis csokis finomságok népszerűbbek.

 

 

4. Domino’s


A pizzáiról híres Domino’s szintén kínálatán keresztül igyekszik megerősíteni nemzetközi jelenlétét a világpiacon. J. Patrick Doyle, a cég vezérigazgatója szerint nincs más dolguk, mint kicserélni a feltéteket, hogy megfeleljenek a különböző piacok elvárásainak – Ázsia nagy részén a tenger gyümölcseire koncentrálnak, habár Indiában inkább a curry a kapósabb.

 

„A pizza legélvezetesebb része az, hogy a tészta, a szósz, és a sajt alapjáraton mindenütt ugyan úgy működnek, kivéve talán Kínában, ahol a tejtermékek egészen mostanáig nem igazán képezték fontos részét a helyi étrendeknek”

 

A Domino’s tehát a Dunkin Donutshoz hasonló stratégiát alkalmaz, és ezt nemzetközi sikereik tükrözik is.

 

 

5. Rezdy


Nem feltétlenül muszáj magának a cégnek nemzetközi vizekre eveznie, azonban ha ügyfeleik készülnek ezt tenni, akkor elengedhetetlen, hogy a márkák termékei és szolgáltatásai lehetővé tegyék ezt számukra. Ezt biztosítja a Rezdy, egy ausztrál foglalási szoftver is, ami mind a turisták, mind pedig az utazási ügynökök dolgát igyekszik megkönnyíteni.

 

A cég maga nem terjeszkedik Ausztrália határain kívülre, de termékének készen kell állnia ügyfelei külföldi látogatóira is – így lényegében elmondhatjuk, hogy a Rezdy ügyfeleit is sajátjaiként kezeli. A cég termékbemutató videójában kiemeli többek között, hogy szoftverük több nyelvet és több valutát is támogat, leegyszerűsítve ezzel a nemzetközi foglalások folyamatát.

 

 

6. World Wildlife Fund: WWF


A Föld órája kezdeményezésről sokan hallhattak már – a WWF minden év márciusában arra szólítja fel az embereket világszerte, hogy kapcsolják le lámpáikat egy órára, és ezzel bebizonyítsák, milyen egyszerű is lenne tenni az éghajlatváltozás ellen, ha mindenki együtt dolgozna az ügyért. Nos, a WWF ezt az üzenetet egyedivé tette a norvég közönség számára.

 

Az északi országok elhelyezkedésük miatt télen minimális napsütéshez jutnak, míg nyáron van, hogy a nap csak éppen, hogy bebukik a horizont alá, mielőtt újra ébredezni kezdene. Norvégia éppen ezért kiváló célponttá vált a WWF kampánya számára.

 

A nonprofit szervezet a Mobineto digitális ügynökség segítéségével egy speciális bannert helyezett el a legnépszerűbb norvég médiawebhelyeken, ezzel is népszerűsítve kampányukat. A fekete képernyő félrehúzása után a felhasználóknak lassan megjelent egy visszaszámlálás a Föld órájáig. A banner több mint egymilliószor jelent meg a készülékeken, és ezzel a WWF meg is nyerte a 2012-es MMA Global Mobile Makreting díjat.

 

 

7. Nike


A Nike első sorban gondosan válogatott nemzetközi szponzorként érte el világmára státuszát. Habár a szponzorálás bizonyos értelemben előre kiszámíthatatlan költségeket hordozhat magában, vannak olyan események (a Nike esetében például bajnokságok), amelyek a befektetett összegek többszörösét képesek megtéríteni.

 

Egy másik remek példa a Nike NikeID platformja, amivel a márka szintén a nemzetközi piacot célozta meg. Az eszköz lehetővé teszi, hogy mindenki olyan saját designú cipőt készítsen magának, ami megfelel az adott ország kulturális normáinak.

 

 

8. Innocent Drinks


Az Innocent Drinks az Egyesült Királyság legnépszerűbb gyümölcsturmix (smoothie) márkája, azonban termékeit már 15 európai országban élvezhetik a fogyasztók.

 

A mákra titka, hogy brandingje mindenhol egységesen játékos. Nem számít, ha az ember a brit, a német, vagy bármelyik másik webhelyüket keresi fel, a design, és a fogalmazás stílusa mindenhol ugyan olyan könnyed, és barátságos.

 

Sok márka kényszerül feladni eredeti identitását, vagy legalább is visszafogni azt bizonyos országokban, amikor nemzetközi pályára lép, de az Innocent Drinks hű maradt önmagához, ami lehetővé tette számára, hogy egy nemzetközileg márkává nője ki magát, amit mindenhol azonnal felismernek az emberek.

 

 

9. Unger and Kowitt


Az Unger and Kowit az úgynevezett „glocal marketing” stratégiát alkalmazza. A glocal a global (globális), és local (lokális, tehát „helyi”) szavak nászából született. Marketing értelmében ez globális szemléletet, de helyi tetteket takar – szóval hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

 

Az Unger and Kowitt egy floridai, azon beül Fort Lauderdale-i közlekedésre specializálódott jogi iroda, amely célja a floridai sofőrök védelme. Florida azonban nem a világ, de még csak nem is a világ közepe, szóval mit keres ez a cég ezen a listán?

 

Nos, az Unger and Kowitt tisztában van vele, hogy Floridában rengeteg kultúra és nyelv keveredik egymással, éppen ezért webhelyük spanyol, portugál, és kreol nyelven is elérhető, megcélozva ezzel további a 3,5 millió lakost az amerikai közönségen kívül.

 

 

10. Coca-Cola


Ha valahol, akkor a Coca-Colánál tudják, hogy mi fán terem a globális marketing. A világmárka természetesen elképesztő pénzeket költ arra, hogy nevük minél több helyre eljusson, de nem csak a hagyományos marketingmódszereket vetik be ebből a célból. A Coca-Cola gyakran egészen (hozzájuk képest) kisméretű közösségi programokra koncentrál, és költségvetésük egy részét jótékonysági kezdeményezések támogatására fordítja.

 

Jó példa erre a márka egyiptomi projektje, ahol a Coca-Cola jóvoltából 650 tisztavizű forrást sikerült kialakítani egy Beni Suef nevű falvacskában, vagy hogy Indiában számos iskolát támogatnak a Support My School kezdeményezésen keresztül. A Coca-Cola nem csupán egy termékben utazik, hanem valami sokkal értékesebben is, amire minden országban nagy a kereslet: boldogságban.
 

 

Te is szeretnéd meghódítani a világot vállalkozásoddal? A Marketing professzorok csapata segítségedre lesz! Cégre szabott online marketing audit és stratégia kialakítás a siker érdekében! Kérd ajánlatunkat! 

Kapcsolatfelvétel

Űrlapunkon megadott elérhetőségeid egyikén hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok