Mire kell figyelned ahhoz, hogy a tartalmaid sikeresek legyenek, A tartalommarketing egyik legfontosabb része a nyelvezet, A tar

A tartalommarketing legalapvetőbb eleme a jó nyelvezet

A megfelelő nyelvezet a sikeres tartalommarketing elengedhetetlen eleme

sdia Szerző:
sdia

A tartalom többről szól, mint csupán szavakról, amiket leírunk. Ahogy kifejezed magad és a közönséged értelmezi a blogbejegyzéseidet, közösségi média posztjaidat és a weboldalad tartalmát az egy dolog, ahogyan reagálnak rá, az már más. Éppen ezért ebben a bejegyzésben szeretnék megosztani veletek néhány fontos dolgot a szavakkal, hangnemmel és testbeszéddel kapcsolatban és hogy hogyan kapcsolódnak ezek a tartalommarketinghez.

A tartalommarketing legalapvetőbb eleme a jó nyelvezet

Szavak, kommunikáció és tartalom


Ha a szavakra kerül sor, számtalan nagyszerű tipp segíthet, hogy tömören elmond a lényeget, hogy nagyobb valószínűséggel hallják is meg.

 

 • Legyen egyszerű
 • Tudd, mi az az egy fő terület, amire akarod, hogy a hallgatóságod emlékezzen
 • Ne komplikáld túl a dolgokat
 • Mivel az emberek általában nem tudnak egyszerre túl sok információra visszaemlékezni egy témával kapcsolatban, ne mondj irreleváns információkat, ami nem kapcsolódik a fő mondanivalódhoz
 • Más szemszögből, más szavakkal is mondd el a lényeget, ezzel segítve a megértést
 • Használj példákat, hogy kiemeld a lényeget
 • Érthető szavakat használj
 • Könnyen érthető nyelvezetet használj
 • Tartsd észben, hogy mi érdekli a közönségedet
 • Mielőtt befejeznéd, ismételd meg a lényeget, így jobban fognak rá emlékezni
 • Kérdezd meg, hogy minden világos-e és van-e valakinek kérdése


Ugyanez vonatkozik arra is, amit leírsz. Ahhoz, hogy a tartalommarketing működjön (vagyis a hallgatóságot vásárlókká formálja) biztosnak kell lenned, hogy a tartalomnak iránya van, a lényegre fókuszál és tartalmazza a fontos információkat. Használj valós példákat, legyen ez ajánlólevél, esettanulmány, vagy új történetek, amik kiemelik a tudásodat, hitelességedet, megbízhatóságodat és hogy miért éri meg a figyelmüket a termékedre, szolgáltatásodra, márkádra, cégedre fordítani. Olyan nyelvet használj, amit a hallgatóságod megért és arról írj, ami érdekli őket: Milyen tartalom válik a hasznukra? Milyen fajta tartalom vált ki belőlük aktivitást? Mire fognak felfigyelni, ha legközelebb indítasz egy új kampányt? Ha törekedsz arra, hogy megértsd őket és ők megértsenek téged (vagyis megkérdezed őket, figyeled a trendeket és végzel kulcsszókutatást) könnyen kitalálhatod miről és hogyan kellene írnod.


Hangnem, érthetőség és tartalom


Mindenki hangjának különböző karaktere van, ezt pedig arra kellene használnunk, hogy segítsen, ne pedig ellenünk dolgozzon, ha másokkal beszélünk.

 

 • Olyan sebességgel beszélj, ami lehetővé teszi a hallgatóság számára, hogy könnyedén megértse, amit mondasz.
 • Próbálj lassabban beszélni, mint általában szoktál, mert minél lassabban beszélsz, annál jobb és tisztább a kiejtésed és érthetőbb a mondanivalód.
 • Ha nem egy hangmagasságban beszélsz végig, akkor a beszélgetés/prezentáció sokkal érdekesebb lesz. A túl magas hangra nehéz sokáig figyelni, egy monoton hangnemtől pedig elveszik a hallgatóság figyelme.
 • A megfelelő hangerősség nagyon fontos egy jó előadónak.
 • A szenvedély érdekességet és lelkesedést ad a szavakhoz.
 • Pontosan ejtsd ki a szavakat, tudd, hogy mit akarsz mondani így nem lesz bizonytalanság az előadásodban.
 • Mindig próbálj magabiztosan, hezitálás nélkül beszélni.
 • Egy hatásos szünet segíthet kiemelni, amit mondani akarsz és fenntartani az érdeklődést.


Ha az írott tartalomra kerül sor, lehet, hogy azt gondolod, hogy a hangnem nem ennyire összetett, pedig az. Oké, nem lehet mindig átadni azt a hangerőt és hangszínt, amit szeretnél, de a megfelelő nyelvtan, írásjelek és nyelvezet mind segít, hogy érezzük a szenvedélyt a szavak mögött. Csakúgy, mint a szemtől szembeni kommunikáció esetén a megfelelő hangnem:

 

 • kiépíti a bizalmat és ösztökéli az interakciót
 • emberivé teszi és megkülönbözteti a márkádat.


Nem mindig egyszerű megértetni magadat írásban, ezért fontos, hogy az író tehetséges legyen és birtokában legyen bizonyos képességeknek, készségeknek, tudásnak. Biztosan te is láttál már vicces mémeket a vesszők fontosságáról és hogy hogyan változtathatják meg egy mondat jelentését. Fontos, hogy megtaláld a megfelelő hangnemet, figyeld, ahogy a versenytársaid kommunikálnak és amit érdemes, építsd be a saját stratégiádba, hogy valami még jobbat csinálj, olyat, amivel a közönséged azonosulni tud. Ha szenvedély van a szavaid mögött, az ügyfeleid és vásárlóid azonosulni tudnak a céljaiddal.


Testbeszéd és tartalom


A testbeszéd nagyban felelős azért, hogy hogyan értelmezünk valamit. Ha tudatában vagy, hogyan közvetítesz egy üzenetet, akkor az sokat segíthet, hogy úgy fogadják, amilyen szándékkal te küldted. Ha valaki ülve előrehajol és a beszélőre figyel, nagyon érdekli az, amit mond. A zárt testtartás (például keresztbe tett kezek) arra utalnak, hogy a hallgató elzárkózik, vagy fenyegetve érzi magát, míg a nyitott (például hátra dőlés a széken), magabiztosságot sugároz. Az arcunkon minden érzelem megjelenik, ezért fontos, hogy ne küldj félreérthető üzeneteket, mert ha ez véletlenül megtörténik, hajlamosak vagyunk inkább a testnek és nem a szavaknak hinni. A nonverbális kommunikáció egyik legerősebb formája a szemkontaktus, ami világosan megmutathatja, hogy figyelsz és érdekel a téma.


Most hallom, ahogy megkérdezed, hogy hogyan kapcsolódik a testbeszéd a tartalomhoz. Nos először is, ahogyan értelmezik az emberek, amit mondasz részben függ a médiumtól is, amin közzéteszed (hogy a videós tartalmakról, ami mindent visz, már ne is beszéljünk). Például ha egy új terméket mutatsz be, azt számtalan módon megteheted:

 

 • Egy külön termékoldal részletes információkkal, képekkel, bemutatókkal
 • Blogposzt, ami kiemeli a főbb előnyeit, jellegzetességeit
 • Egy közösségi média kampány, ami kedvezményt kínál az első 100 embernek, aki megvásárolja a terméket


Ezekben az esetekben három különféle módon biztosítod az információt és ahogy az emberek értelmezik, amit mondasz azon alapszik, amit kiteszel. Összetömörítheted a lényeget Facebook vagy Twitter, Instagram posztba, hogy növeld az aktivitást és a többi információt az oldaladon találják meg, ahova vezeted őket. Hasonlóan, ha tudod, hogy a közönséged hogyan fogja használni a terméket és ennek alapján készítesz tartalmat akkor az jelzi, hogy megérted az igényeiket és olyan módon mutatod meg nekik, ami számukra a legmegfelelőbb. Legyen következetesség a szavaid, üzeneted és hangnemed között bármilyen csatornát is használsz. Az arckifejezés, a szemek és fülek nyitva tartása hogy tudd, hogyan érez a hallgatóságod – ez a szemkontaktus. Az aktivitás pedig, mint a like, megosztás, lead és konverzió olyan, mintha a hallgatóságod bólogatna.


Az a tartalom, ami világos, jól meg van írva, következetességet mutat és értékes információt szolgáltat sikeres lesz és a közönséged szemében hitelessé teszi a mondanivalódat.

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok