Predektív elemzés az egészségügyben: Mi ez? Miért fontos?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

A prediktív elemzés szerepe az egészségügyben

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

A Covid-19 járványnak köszönhetően az egészségügy új páciensigényeket volt kénytelen kielégíteni. Sok beteg elővigyázatosságból vagy más okok miatt igényelte a kezeléseket, ami óriási fizikai távolságot teremtett az ellátók és az ellátottak között.
Minden eddiginél fontosabbá vált tehát a páciensek által igényelt kezelések „előrejelzése”, illetve biztosítása. Itt lép a képbe a prediktív elemzés (vagy prediktív analízis), amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően rendkívül hasznosnak bizonyult az egészségügyben az elmúlt évek során, és ez a trend a járványt követően is határozottan jelen marad majd.
Szóval mit takar a prediktív elemzés, és milyen szerepet tölt be a modern egészségügyben?

Mi az a prediktív elemzés?

A prediktív elemzés (prediktív analízis) a modern adatelemzés egyik területe, amelynek célja a jövendőbeli egészségügyi események előrejelzése. A prediktív analízis segítségével az egészségügyi szakértők gyorsan és könnyedén elemezhetik a korábban összegyűjtött (történet) adatokat, és ezek alapján megállapíthatják, hogy egy adott páciensnek milyen kezelésekre lehet majd szüksége a jövőben. Mindez nem csak a kezelés pozitív kimeneteléhez járul hozzá, hanem időt, pénzt és egyéb erőforrásokat is segít megtakarítani.
A prediktív elemzés az egészségügyben felhasználható többek között a népesség egészségügyi menedzseléséhez, klinikai környezetekben, pénzügyi elemzésekhez, az eljárások megtervezéséhez és számos egyéb feladathoz is.

 

A prediktív elemzés szerepe az egészségügyben

A prediktív elemzés több félnek is segítséget nyújt az egészségügyben:

  • Páciensek: A páciensek magasabb színvonalú és fejlettebb ellátás formájában élvezhetik a prediktív elemzés előnyeit.
  • Egészségügyi szolgáltatók: Az egészségügyi szolgáltatók a prediktív elemzés biztosította optimalizált és innovatív kezelési opciókat kínálhatnak pácienseiknek.
  • Biztosítók: A biztosítók csalásokat azonosíthatnak és előzhetnek meg, illetve hatékonyabb kockázatfelmérést végezhetnek.
  • Kutatók: A gyógyszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó szakemberek munkája is hatékonyabbá válhat a meglévő adatok alapos elemzésével.
  • Egészségügyi hatóságok: A prediktív elemzés az egészségügyi hatóságok, független szervezetek és igazgatási szervezetek munkáját is megkönnyíti, többek között pénzügyi és eljárási optimalizálások, illetve a népesség egészségügyi kezelése formájában.

 

A prediktív elemzés alkalmazási területei az egészségügyben

Újbóli betegfelvétel a kórházakban

A prediktív elemzés segít azonosítani azokat a fokozott kockázati faktorú pácienseket, akik a későbbiekben nagyobb eséllyel kerülhetnek majd vissza a kórházba. A kórházak így hatékonyabb utólagos kezelési terveket állíthatnak össze az ilyen páciensek számára, ami nem csak a páciens egészségére lesz pozitív hatással, hanem segít erőforrásokat és kórházi helyeket is megspórolni.

 

Az erőforrások elosztása

A prediktív analízis segítségével felismerhetők az erőforrás felhasználás visszatérő mintái, amelyek alapján a jövendőbeli szükségletek is könnyebben megítélhetők. lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy az egyes időszakokra elegendő mennyiségű erőforrást szerezzenek be. Mindemellett persze ezen erőforrások hatékonyabb elosztása is lehetségessé válik.

 

Lakosság-egészségügyi menedzsment

A prediktív elemzés azokat a pácienseket is segíthet azonosítani, akik számára magasabb a negatív egészségügyi kimenetelek kockázata. Amikor egy nagyobb elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz férhetnek hozzá, az egészségügyi szakemberek és adatelemző specialisták nagyobb egészségügyi kezdeményezéseket tervezhetnek a rendelkezésükre álló kockázati adatok alapján.

 

A fizetés automatizálása és koordinálása

A biztosítókkal történő együttműködésben mindig is fontos szerepet játszottak a kézzel bevitt adatok, ami sajnos számos hibalehetőséget teremtett. A prediktív eszközök manapság többek között ezen problémák elhárítására is alkalmazhatók.

 

Az ellátási láncok kezelése

Különösen a járványhelyzet teremtette globális hiányok árnyékában fontos, hogy a kórházak és klinikák tisztában legyenek készleteik állapotával, illetve, hogy milyen ütemben használják fel fogyócikkeiket. Ezen információk birtokában hatékonyabban rendelhetnek utánpótlást a szükséges eszközökből és anyagokból.

 

Precíziós és személyre szabott ellátás

Egyes szakemberek az egész életüket arra tették fel, hogy rátaláljanak a genetikai problémák leghatékonyabb kezelési módjaira. Ez is egy olyan területe az egészségügynek, ahol a korábbi adatok alapján számos hasznos előrejelzés készíthető. Ezek a kimutatások aztán olyan betegségek elleni küzdelemben alkalmazhatók hatékonyan, mint a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és így tovább.

 

A prediktív elemzés haszna az egészségügyben

A fentiekben tehát néhány példát olvashattál arról, hogy mi mindenre alkalmazható a prediktív elemzés az egészségügyben. De milyen előnyöket kínálnak ezek az alkalmazási módok az egészégügyi felek számára?

 

1. Krónikus betegségek kezelése és megelőző ellátás

Az olyan prediktív analitikai eszközök, mint a páciensek távolsági megfigyelése és a gépi tanulás kockázati pontszámok és egyéb módszerek segítségével könnyíthetik meg a kórházak számára a döntéshozást. Ezeket az információkat aztán felhőalapú, személyre szabott kommunikáció formájában juttatják el a pácienseknek, emlékeztetve őket például a felírt gyógyszerek utánpótlásáról, illetve az egyéb szükséges teendőkről.
Továbbá, az SMS-ben, emailben vagy hívásokon keresztüli értesítések segíthetnek a pácienseknek hosszútávú egészségügyi problémáik kezelésében. Mindez segít a pácienseknek, hogy jobban odafigyeljenek magukra, ami jobb kimeneteleket is jelent majd.

 

2. Időpont-beosztás és mintaelemzés

A mesterséges intelligencia és hasonló technológiák segíthetnek előre jelezni egy létesítmény forgalmát, biztosítva ezzel, hogy egy-egy időszakban ne ütközzenek egymással az időpontok.
A szezonalitás, a páciensek érkezési mintája és a kapacitás elemzésével a prediktív elemzést végzők segíthetnek az erőforrások hatékonyabb elosztásában. Ez a módszer segíthet továbbá némi hézagot is hagyni, a kihasználtságban, hogy a létesítmény a vészhelyzetekre is felkészülhessen.

 

3. A kockázati faktorok megállapítása

A prediktív elemzési modellek segítenek megállapítani a páciensek kockázati faktorjait. A modell például képes lehet felismerni egy cukorbeteg pácienst, akinek a kora, egyéb krónikus betegségei és gyógyszerigényei és egyéb tényezők miatt kórházi kezelésre lehet szüksége.
Ha az orvosok időben közbe tudnak lépni, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy a páciensnek később sürgősségi ellátásra lesz szüksége. A prediktív elemzések továbbá a személyre szabott kezeléseket is lehetővé teszik az orvosok számára.

 

4. A páciensek megtartása

A lemondott időpontok, későn érkezők, és időpontjaikat elszalasztók mindig fejfájást okozhatnak a kórházaknak és klinikáknak. A prediktív elemzés segíthet előre jelezni ezeket az eseteket a korábban összegyűjtött megjelenési adatok, illetve a kezelések jellege alapján.
Ennek köszönhetően a kórházak előre felkészülhetnek az ilyen esetekre, beleértve az esetleges előre be nem jegyzett vészhelyzeteket is.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

webáruház működése
2022-05-12

Hogy működik egy webáruház?

Az internet korában mindenkinek lehetősége van arra, hogy online környezetben értékesítsen. Legyen szó kézműves alkotásokról, vagy egy kisebb-nagyobb cég termékeiről, az online vásárlás manapság annyira elterjedt, hogy sokak számára az új normává vált.

Hogyan elemezzük megfelelően adatainkat az egészségügyben?
2022-05-10

Az egészségügyi adatelemzés problémái és megoldásai

A mai modern világban az egészségügyi szolgáltatók tisztában vannak vele, hogy az adatok részletes ismerete a tájékozott klinikai döntéshozás egyik alapfeltétele. Sok szervezet számára azonban még ennek ellenére is kihívást jelent az adatelemző eszközök hatékony alkalmazása. Szóval miért éri meg foglalkozni az egészségügyi adatelemzéssel, és milyen problémákra kínál megoldást a különböző szolgáltatóknak és szervezeteknek? Az alábbiakban ezekre olvashatsz néhány példát.

Integrált marketing az egészségügyben: Mi ez pontosan?
2022-05-03

Mi az az integrált marketing (és miért olyan fontos egy egészségügyi...

A cégvezetők minden iparágban tisztában vannak vele, hogy a morálnak mindig felülről kell érkeznie. Amikor a vezetőség összehangoltan végzi munkáját és együttes erővel tesznek azért, hogy közös üzenetük az egész céget átjárja, akkor ezzel hűséget, bizalmat és magabiztosságot ébresztenek alkalmazottjaikban saját márkájuk, küldetésük és céljaik iránt. Ideális esetben a marketing aztán ezt az üzenetet továbbítja a cég célközönségének. A marketing azonban manapság egyszerre számos csatornán és többféle formátumban zajlik, és sok márkának nehezére esik olyan üzeneteket megfogalmaznia, amelyet az összes ilyen csatornán képesek lennének terjeszteni. Ez a helyzet szedett-vetett marketinget, egymással össze nem függő...

első webshop eladás
2022-04-28

Így add el első termékedet webáruházadban

Ha épp most készült el online üzleted, akkor minden bizonnyal készen állsz az értékesítésre – a kérdés csak az, hogy mi legyen az első lépés…

google index
2022-04-21

A Google talán sosem indexel egyes felfedezett oldalakat

A Google szerint a Search Console lefedettségi jelentésében megjelenő „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán soha nem tűnik majd el, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy webhely összes oldala valaha is indexelésre kerülne.

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!