Predektív elemzés az egészségügyben: Mi ez? Miért fontos?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

A prediktív elemzés szerepe az egészségügyben

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

A Covid-19 járványnak köszönhetően az egészségügy új páciensigényeket volt kénytelen kielégíteni. Sok beteg elővigyázatosságból vagy más okok miatt igényelte a kezeléseket, ami óriási fizikai távolságot teremtett az ellátók és az ellátottak között.
Minden eddiginél fontosabbá vált tehát a páciensek által igényelt kezelések „előrejelzése”, illetve biztosítása. Itt lép a képbe a prediktív elemzés (vagy prediktív analízis), amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően rendkívül hasznosnak bizonyult az egészségügyben az elmúlt évek során, és ez a trend a járványt követően is határozottan jelen marad majd.
Szóval mit takar a prediktív elemzés, és milyen szerepet tölt be a modern egészségügyben?

Mi az a prediktív elemzés?

A prediktív elemzés (prediktív analízis) a modern adatelemzés egyik területe, amelynek célja a jövendőbeli egészségügyi események előrejelzése. A prediktív analízis segítségével az egészségügyi szakértők gyorsan és könnyedén elemezhetik a korábban összegyűjtött (történet) adatokat, és ezek alapján megállapíthatják, hogy egy adott páciensnek milyen kezelésekre lehet majd szüksége a jövőben. Mindez nem csak a kezelés pozitív kimeneteléhez járul hozzá, hanem időt, pénzt és egyéb erőforrásokat is segít megtakarítani.
A prediktív elemzés az egészségügyben felhasználható többek között a népesség egészségügyi menedzseléséhez, klinikai környezetekben, pénzügyi elemzésekhez, az eljárások megtervezéséhez és számos egyéb feladathoz is.

 

A prediktív elemzés szerepe az egészségügyben

A prediktív elemzés több félnek is segítséget nyújt az egészségügyben:

  • Páciensek: A páciensek magasabb színvonalú és fejlettebb ellátás formájában élvezhetik a prediktív elemzés előnyeit.
  • Egészségügyi szolgáltatók: Az egészségügyi szolgáltatók a prediktív elemzés biztosította optimalizált és innovatív kezelési opciókat kínálhatnak pácienseiknek.
  • Biztosítók: A biztosítók csalásokat azonosíthatnak és előzhetnek meg, illetve hatékonyabb kockázatfelmérést végezhetnek.
  • Kutatók: A gyógyszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó szakemberek munkája is hatékonyabbá válhat a meglévő adatok alapos elemzésével.
  • Egészségügyi hatóságok: A prediktív elemzés az egészségügyi hatóságok, független szervezetek és igazgatási szervezetek munkáját is megkönnyíti, többek között pénzügyi és eljárási optimalizálások, illetve a népesség egészségügyi kezelése formájában.

 

A prediktív elemzés alkalmazási területei az egészségügyben

Újbóli betegfelvétel a kórházakban

A prediktív elemzés segít azonosítani azokat a fokozott kockázati faktorú pácienseket, akik a későbbiekben nagyobb eséllyel kerülhetnek majd vissza a kórházba. A kórházak így hatékonyabb utólagos kezelési terveket állíthatnak össze az ilyen páciensek számára, ami nem csak a páciens egészségére lesz pozitív hatással, hanem segít erőforrásokat és kórházi helyeket is megspórolni.

 

Az erőforrások elosztása

A prediktív analízis segítségével felismerhetők az erőforrás felhasználás visszatérő mintái, amelyek alapján a jövendőbeli szükségletek is könnyebben megítélhetők. lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy az egyes időszakokra elegendő mennyiségű erőforrást szerezzenek be. Mindemellett persze ezen erőforrások hatékonyabb elosztása is lehetségessé válik.

 

Lakosság-egészségügyi menedzsment

A prediktív elemzés azokat a pácienseket is segíthet azonosítani, akik számára magasabb a negatív egészségügyi kimenetelek kockázata. Amikor egy nagyobb elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz férhetnek hozzá, az egészségügyi szakemberek és adatelemző specialisták nagyobb egészségügyi kezdeményezéseket tervezhetnek a rendelkezésükre álló kockázati adatok alapján.

 

A fizetés automatizálása és koordinálása

A biztosítókkal történő együttműködésben mindig is fontos szerepet játszottak a kézzel bevitt adatok, ami sajnos számos hibalehetőséget teremtett. A prediktív eszközök manapság többek között ezen problémák elhárítására is alkalmazhatók.

 

Az ellátási láncok kezelése

Különösen a járványhelyzet teremtette globális hiányok árnyékában fontos, hogy a kórházak és klinikák tisztában legyenek készleteik állapotával, illetve, hogy milyen ütemben használják fel fogyócikkeiket. Ezen információk birtokában hatékonyabban rendelhetnek utánpótlást a szükséges eszközökből és anyagokból.

 

Precíziós és személyre szabott ellátás

Egyes szakemberek az egész életüket arra tették fel, hogy rátaláljanak a genetikai problémák leghatékonyabb kezelési módjaira. Ez is egy olyan területe az egészségügynek, ahol a korábbi adatok alapján számos hasznos előrejelzés készíthető. Ezek a kimutatások aztán olyan betegségek elleni küzdelemben alkalmazhatók hatékonyan, mint a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és így tovább.

 

A prediktív elemzés haszna az egészségügyben

A fentiekben tehát néhány példát olvashattál arról, hogy mi mindenre alkalmazható a prediktív elemzés az egészségügyben. De milyen előnyöket kínálnak ezek az alkalmazási módok az egészégügyi felek számára?

 

1. Krónikus betegségek kezelése és megelőző ellátás

Az olyan prediktív analitikai eszközök, mint a páciensek távolsági megfigyelése és a gépi tanulás kockázati pontszámok és egyéb módszerek segítségével könnyíthetik meg a kórházak számára a döntéshozást. Ezeket az információkat aztán felhőalapú, személyre szabott kommunikáció formájában juttatják el a pácienseknek, emlékeztetve őket például a felírt gyógyszerek utánpótlásáról, illetve az egyéb szükséges teendőkről.
Továbbá, az SMS-ben, emailben vagy hívásokon keresztüli értesítések segíthetnek a pácienseknek hosszútávú egészségügyi problémáik kezelésében. Mindez segít a pácienseknek, hogy jobban odafigyeljenek magukra, ami jobb kimeneteleket is jelent majd.

 

2. Időpont-beosztás és mintaelemzés

A mesterséges intelligencia és hasonló technológiák segíthetnek előre jelezni egy létesítmény forgalmát, biztosítva ezzel, hogy egy-egy időszakban ne ütközzenek egymással az időpontok.
A szezonalitás, a páciensek érkezési mintája és a kapacitás elemzésével a prediktív elemzést végzők segíthetnek az erőforrások hatékonyabb elosztásában. Ez a módszer segíthet továbbá némi hézagot is hagyni, a kihasználtságban, hogy a létesítmény a vészhelyzetekre is felkészülhessen.

 

3. A kockázati faktorok megállapítása

A prediktív elemzési modellek segítenek megállapítani a páciensek kockázati faktorjait. A modell például képes lehet felismerni egy cukorbeteg pácienst, akinek a kora, egyéb krónikus betegségei és gyógyszerigényei és egyéb tényezők miatt kórházi kezelésre lehet szüksége.
Ha az orvosok időben közbe tudnak lépni, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy a páciensnek később sürgősségi ellátásra lesz szüksége. A prediktív elemzések továbbá a személyre szabott kezeléseket is lehetővé teszik az orvosok számára.

 

4. A páciensek megtartása

A lemondott időpontok, későn érkezők, és időpontjaikat elszalasztók mindig fejfájást okozhatnak a kórházaknak és klinikáknak. A prediktív elemzés segíthet előre jelezni ezeket az eseteket a korábban összegyűjtött megjelenési adatok, illetve a kezelések jellege alapján.
Ennek köszönhetően a kórházak előre felkészülhetnek az ilyen esetekre, beleértve az esetleges előre be nem jegyzett vészhelyzeteket is.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

SEO nélkülözhetetlen elemei
2022-09-29

A keresőoptimalizálás 5 nélkülözhetetlen eleme

Az online kereskedők folyamatosan azt kutatják, hogy hogyan szerezhetnének még több forgalmat webáruházuk számára. Érdekes módon a keresőoptimalizálás, azaz a SEO gyakran elkerüli a figyelmüket. Ha azonban szeretnél a világ leglátogatottabb webhelyén (Google) megjelenni kínálatoddal, akkor muszáj leszel foglalkozni vele.

Mi azaz off-page SEO? Hogyan alkalmazd?
2022-09-27

Így segíti webhelyedet az off-page SEO

Amikor a keresőoptimalizálásról van szó, akkor a legtöbb on-page (vagy on-site) SEO feladat magától értetődő. Szükséged lesz egy nagy adag jó minőségű tartalomra, gondosan kiválogatott kulcsszavakra, néhány releváns belső hivatkozásra, és így tovább. De mi a helyzet az off-page SEO-val? Egyáltalán mit takar, és hogyan csinálhatod hatékonyan? Az alábbiakban többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ!

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!