Mely közösségi média csatornákat érdemes hazsnálni, Melyik közösségi média felületen érdemes hirdetni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Melyik a legjobb közösségi média csatorna az üzleted számára?

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

A közösségi média világa sokak számára túl bonyolult és zavaros lehet, hiszen sok felület van és szinte minden közösségi média szakértő azt ajánlja, hogy használd a Facebookot, Instagramot, Twittert és a LinkedInt is – pedig erre egyáltalán nincs minden esetben szükség. Mindegyik platformnak megvan a saját célja és a fő demográfiája. Ha a LinkedInt arra használod, hogy több pólót adj el, akkor azonkívül, hogy valószínűleg nem fog jönni a várt eredmény, a pénz csak le fog folyni a lefolyón.

Itt van egy lista arról, hogy mely közösségi csatornákat milyen céllal kellene használnod.


Facebook


A Facebookon való hirdetésből indult minden, 2007 óra használják ugyanis ilyen célokra (más is öregnek érzi magát?!), nagyjából 7 millió hirdető alkalmazza a meglehetősen széles és mély célzási lehetőségeit és lenyűgöző képességeit.


A legtöbb esetben arra használják a Facebook reklámokat, hogy megismertessenek egy-egy márkát, növeljék weboldaluk forgalmát és az eladásokat. A Facebook remek eszköz arra, hogy elérd az üzleti céljaidat, HA a célközönséged megtalálható ezen a felületen. A demográfiai adatok folyamatosan változnak, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a Facebook használata az 50 év feletti korosztály részéről nő erőteljesen, idősebbek körében is ez a legnépszerűbb felület és még egy nagyon érdekes adat, hogy inkább az alacsonyabb keresetűek vannak jelen. Ez pedig kapcsolódik a Facebook célzási lehetőségeihez is. Megcélozhatsz újdonsült szülőket, csapatok, márkák kedvelőit, de nem célozhatsz meg bizonyos pozíciókat és azt, hogy kinek milyen tapasztalata van, hány évet töltött el egy adott munkában. A Facebook ugyanis az emberekről szól és a kapcsolataikról, érdeklődési területeikről, nem pedig a karrierükről.


Tippek:

 

 • A Facebook tényleg nagyon hatékony az e-kereskedelmi üzletek számra, hogy megismertessék márkájukat és növeljék eladásaikat.
 • Ha olyan céged van, ami csak a közeledben élőket szolgálja ki, például egy kisboltod, akkor is bátran használhatod a Facebookot reklámozásra, a Facebook ugyanis imádja a közösségeket, csoportokat.
 • Ha szeretnél nagyobb forgalmat generálni a webhelyeden egy bizonyos érdeklődési területű célcsoportnál, akkor is tökéletes számodra ez a platform.


Instagram


Az Instagram viszonylag új a közösségi hirdetések, reklám világában, csak 2013-ban jelentek meg az alap hirdetési funkciók. Mivel a Facebook család tagja, a célzási lehetőségek azonosak, azt viszont fontos megjegyezni, hogy a főbb demográfiai adatokban már jelentős eltérés van a Facebookhoz képest.


Habár a Facebook felhasználói egyre inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki, az Instagramot leginkább a 18-34 éves korosztály használja. Felhasználói nem változnak keresettől függően, úgyhogy lehetsz akár prémium márka, vagy egy olcsóbb, pénztárcabarátabb, amíg a fiatalabbakat célzod, nyert ügyed van.


Habár ugyanolyan lehetőségek vannak a célzásokat illetően, mint a Facebookon is, a forgalom növelés és lead elérésére, ez nem jelenti azt, hogy mind a két platformot ugyanúgy kéne kezelned. Az Instagram sokkal inkább a vizualitásra épít, mint a Facebook, így a képeknek különösen figyelemfelkeltőnek kell lenniük, a videóknak rövidnek és érdekesnek, a feliratoknak, szövegnek pedig kimagaslónak (vagyis nem unalmasnak).


Tippek:

 

 • Az Instagramon való megjelenés remek lehetőség az e-kereskedelem részvevőinek, Facebook reklámmal ötvözve pedig az eladások jelentős mértékben nőhetnek.
 • Ha erős, egyedi márka vagy kreatív képekkel és emlékezetes tartalmakkal, az Instagram elengedhetetlen ahhoz, hogy ismertté, népszerűvé tedd a márkádat.
 • Ha fiatalabb a célközönséged és hajlandó vagy lépést tartani a trendekkel, akkor az Instagramon való reklám nagyon hatékony lehet.


Twitter


A Twitter az a közösségi csatorna, amit a legnehezebb jól használni márkák számára. A tartalom főleg mémekből, vicces videókból, nagyon erős véleményekből áll – ami egyáltalán nem meglepő, ha megnézzük, hogy főleg városban élő fiatalok használják.  A márkák általában azt a hibát követik el, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a tartalmakat és úgy használják az üzleti profiljukat, mint egy ügyfélszolgálati felület, vagy egyszerűen csak átposztolják a Facebook és Instagram tartalmaikat, mert az mondták nekik, hogy „használják a Twittert”.


Ha csak a márkád nem hajlandó követni minden új trendet, olyat is, ami esetleg nem is kapcsolódik szorosan az iparágadhoz, és hajlandó egy teljesen új stratégiát kialakítani a Twitterre, akkor inkább ne is zavartasd magad, egyszerűen ne foglalkozz vele. A Twitter NEM egy értékesítési felület. Azok a márkák, akik jól használják azért csinálják jól, mert megértik és elfogadják ezt. Ha szeretnéd ismertebbé tenni a cégedet, és később forgalmat generálni, akkor a Twitter hatékonyan használható, ha keményen próbálkozol.


Tippek:

 

 • Ha a márkád nevét, ismertségét akarod építeni, a Twitter remek platform ehhez, ha helyesen használod.
 • A fiatalabb korosztály itt érhető el, ha tényleg keményen próbálkozol.


LinkedIn


A LinkedIn teljesen más, ha reklámozásról van szó. Ez egy szakmai közösségi hálózat, és mindenképp használnod kell, ha B2B-t vagy szakmájukban szakértőket keresel, célzol. A 18-29 év közöttiek vannak jelen legnagyobb arányban, ezek a lelkes fiatalok pedig szeretnének szakmailag fejlődni és munkáltatókkal, toborzókkal kapcsolatba kerülni. A második legnagyobb csoport a 30-64 év közöttiek. Mit jelent ez számodra? CEO-k, COO-k, cégvezetők, rangosabb csapattagok mind készen állnak, hogy megcélozd őket.


A LinkedIn célzási lehetőségei kimagaslóak azon vállalkozások számára, akik a B2B marketingben akarnak sikereket elérni. Célozhatsz beosztás, munkakör, tapasztalat (hány év), érdeklődés és még számtalan más beállítás alapján – a lista szinte kimeríthetetlen. Feltöltheted azokat a cégeket is, akikkel együtt szeretnél dolgozni és megcélozhatod a marketingvezetőket, értékesítési vezetőket, fejlesztési vezetőket tőlük. Ettől lesz a B2B marketing olyan hatékony.


Tippek:

 

 • A LinkedIn főként a B2B vállalkozások platformja, nem az e-kereskedelemben részt vevőké.
 • Meg kell találnod a módját, hogy kitűnj.
 • Mivel a közönség elég fiatal, előnyt kovácsolhatsz szakmai, üzleti mémekből, mert lehet, hogy jogászok és üzletemberek, de ugyanakkor a nap végén fiatalok is egyben.

Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

webáruház működése
2022-05-12

Hogy működik egy webáruház?

Az internet korában mindenkinek lehetősége van arra, hogy online környezetben értékesítsen. Legyen szó kézműves alkotásokról, vagy egy kisebb-nagyobb cég termékeiről, az online vásárlás manapság annyira elterjedt, hogy sokak számára az új normává vált.

Hogyan elemezzük megfelelően adatainkat az egészségügyben?
2022-05-10

Az egészségügyi adatelemzés problémái és megoldásai

A mai modern világban az egészségügyi szolgáltatók tisztában vannak vele, hogy az adatok részletes ismerete a tájékozott klinikai döntéshozás egyik alapfeltétele. Sok szervezet számára azonban még ennek ellenére is kihívást jelent az adatelemző eszközök hatékony alkalmazása. Szóval miért éri meg foglalkozni az egészségügyi adatelemzéssel, és milyen problémákra kínál megoldást a különböző szolgáltatóknak és szervezeteknek? Az alábbiakban ezekre olvashatsz néhány példát.

Integrált marketing az egészségügyben: Mi ez pontosan?
2022-05-03

Mi az az integrált marketing (és miért olyan fontos egy egészségügyi...

A cégvezetők minden iparágban tisztában vannak vele, hogy a morálnak mindig felülről kell érkeznie. Amikor a vezetőség összehangoltan végzi munkáját és együttes erővel tesznek azért, hogy közös üzenetük az egész céget átjárja, akkor ezzel hűséget, bizalmat és magabiztosságot ébresztenek alkalmazottjaikban saját márkájuk, küldetésük és céljaik iránt. Ideális esetben a marketing aztán ezt az üzenetet továbbítja a cég célközönségének. A marketing azonban manapság egyszerre számos csatornán és többféle formátumban zajlik, és sok márkának nehezére esik olyan üzeneteket megfogalmaznia, amelyet az összes ilyen csatornán képesek lennének terjeszteni. Ez a helyzet szedett-vetett marketinget, egymással össze nem függő...

első webshop eladás
2022-04-28

Így add el első termékedet webáruházadban

Ha épp most készült el online üzleted, akkor minden bizonnyal készen állsz az értékesítésre – a kérdés csak az, hogy mi legyen az első lépés…

google index
2022-04-21

A Google talán sosem indexel egyes felfedezett oldalakat

A Google szerint a Search Console lefedettségi jelentésében megjelenő „Felfedezve – Jelenleg nincs indexelve” állapot talán soha nem tűnik majd el, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy webhely összes oldala valaha is indexelésre kerülne.

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!