Közösségi média a vendgéglátásban

Közösségi média a vendéglátásban

A közösségi média hatása a vendéglátásra

Beatrix Szerző:
Beatrix

Nehéz ma már olyan embert találni, aki nem rendelkezik legalább egy közösségi profillal. Legyen szó a Facebookról, a Twitterről, vagy éppen az Instagramról, az internetezők többsége valahol, valamilyen formában digitálisan is képviselteti magát az interneten.

Közösségi média a vendéglátásban

A közösségi média természetesen nem csupán az emberek magánéletében játszik fontos szerepet, hiszen üzleti, professzionális szempontból is rendkívül hasznos eszközként alkalmazható, különös tekintettel a vendéglátásra. A különböző platformokat már hosszú évek óta használják különféle szállodák, üdülők, éttermek, és egyéb vendéglátóipari létesítmények, és ezek száma a jövőben csak növekedni fog.

A következőkben három olyan helyzetet vázolunk fel, amelyek bizonyítékul szolgálnak a közösségi média vendéglátásra gyakorolt hatására. 

A vendéglátás és a közösségi médiás vélemények


Lépjünk eggyel hátrébb és vessünk egy pillantást az internetre. Az világháló nem más, mint egy elképesztően hatalmas fórum, amelyen az emberek szabadon megoszthatják véleményeiket különböző témákban – legyen szó politikáról, sportról, környezetvédelemről, vagy éppen gasztronómiai élményekről.

 

Az elmúlt évek során világszerte egyre népszerűbbek a különféle gyűjtő/értékelő platformok, amelyek lehetőséget kínálnak az emberek számára, hogy véleményt alkothassanak meglátogatott éttermeikről, kávézóikról, vagy éppen szállodáikról - ilyen többek között a TripAdvisor, vagy éppen a külföldön népszerűbb Yelp is.

 

Az ilyen platformokra felkerülő vélemények és értékelések nagyban befolyásolják a vendégek döntéseit, legyen szó akár egy gyors kávézásról a közelben, vagy egy egyhetes külföldi nyaralásról.

 

A vélemények olvasgatásával, a hibák felismerésével, és a fejlődésre való hajlandósággal a vendéglátóipari egységek tulajdonosai drasztikusan javíthatják márkájuk hírnevét az iparágon belül. Ez az, amit a szállodák, éttermek, stb. tulajdonosainak el kell fogadniuk ebben a modern világban: a visszajelzések (köszönetek, javaslatok, panaszok, stb.) ma már első sorban nem személyesen, hanem digitálisan történnek, és hatással lesznek azokra a lehetséges ügyfelekre is, akik még sosem jártak létesítményedben.

 

Az efféle platformok továbbá adatbázisokként is szolgálnak a felhasználók számára, akik alapvető információkat szeretnének megtudni éttermedről vagy szállodádról – például a nyitva tartási órákat, az elérhetőségeket, a címet, vagy éppen a kínálatot. Ügyelned kell tehát arra, hogy jelen légy a releváns platformokon és gyűjtő webhelyeken, illetve arra is, hogy az ezeken feltüntetett adatok mindig pontosak és frissek legyenek.

 

A közösségi média, mint kirakat


Biztosan mindenki találkozott már hírfolyamában egy ínycsiklandó fogást ábrázoló képpel, amit egy étterem, vagy éppen egy gasztronómia iránt érdeklődő ismerős töltött fel vagy osztott meg. A vendéglátó iparban működő vállalatok számára a közösségi média egy pazar marketingeszköz lehet, méghozzá meglehetősen baráti áron (általában ingyenesen).

 

A közösségi médiás profilok afféle digitális kirakatokként funkcionálnak. Minél több terméket (képet) helyezel ki az üveg mögé, annál több érdeklődő (felhasználó) gyűlik majd a kirakat elé. Ahogy az érdeklődő tömeg egyre nő, további járókelők (megemlített felhasználók, és azok, akiknek az ismerősökön keresztül megjelennek az oldal tartalmai) is csatlakoznak a sokadalomhoz. Még akár konkrét felhasználókat is megcélozhatsz, amiben a különféle hashtagek segíthetnek.

 

Használd ki a közösségi média nyújtotta lehetőségeket, mert a hagyományos marketing (pl. újságok) már messze nem olyan hatékonyak, mint régebben!

 

Ügyfél- és hírnévkezelés a közösségi médián


A közösségi média kétélű fegyver. Az emberek az egyik pillanatban még pozitívan állnak a dolgokhoz, de elég egyetlen vitakeltő hozzászólás, és máris elszabadul a digitális pokol. Ilyen helyzetben találhatják magukat a különféle vendéglátóipari létesítmények is a közösségi platformokon, például ha nem megfelelően kezelik a felhasználók visszajelzéseit.

 

Jó példa erre egy 2015-ös eset, amely Ausztráliában történt meg, amikor egy Lentil as Anything típusú üzlet költözött egy „The Raw Store” nevű cég mellé. A LaA üzlet egy „fizess amennyit jónak érzel” politikát vett fel, amelyet a szomszéd létesítmény tulajdonosa, Rebecca Freer nem nézett jó szemmel, ugyanis aggódott hogy ez miféle embereket vonzana a környékre. A véleménynyilvánítás rettenetesen heves ellenszenvet váltott ki a felhasználókból, akik mérges hozzászólásokkal vágtak vissza, és még az üzletet is megrongálták.

 

A bejegyzést azóta a tulajdonos eltávolította, és nyilvánosan bocsánatot kért, azonban ez az eset jó példa arra, hogy milyen borzasztó ereje is van a közösségi médiának. Ügyelni kell tehát arra a stílusra is, amelyet a különböző platformokon használsz a kommunikációra, hiszen az emberek ez alapján fogják megítélni, hogy milyen minőségre számíthatnak márkádtól.

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok