Interaktív tartalmak a vásárlóid figyelemfelkeltésére

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

3 interaktív tartalomtípus, amikkel felgyorsíthatod a vásárlók utazását

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

A digitális marketingesek két jelentős kihívással néznek szembe a tartalommarketing terén: egyrészt valahogyan ki kell emelkedniük a digitálisan elérhető tartalmak egyre dagadó halmazából, másrészt pedig meg kell ragadniuk és tartaniuk a lehetséges ügyfelek figyelmét is, ami manapság egyre rövidebb és múlékonyabb. Az interaktív tartalmak mindkét problémára megoldást nyújthatnak.

A statikus tartalmakkal ellentétben az interaktív tartalmak aktív részvételre invitálják a felhasználókat, akik ezért cserébe valósidejű, releváns információkat kaphatnak, méghozzá érdekes, szórakoztató, emlékezetes prezentációban. Mindez fokozott aktivitást, több felhasználói adatot, és erősebb márkahűséget jelent a cégek számára.

Az interaktív tartalmak hatékonyságát több kutatási eredmény is alátámasztja – itt vannak például ezek a meggyőző statisztikák:

 • A felhasználók 81%-a szerint az interaktív tartalmak könnyebben ragadják meg a figyelmüket, mint a statikusok
 • Az Instagramon lebonyolított versenyek 70%-kal gyorsabban növelik egy szervezet követőinek számát, mint bármely más módszer
 • A kérdőíveket átlagosan 1900-szor osztják meg.

 

A következőkben három interaktív tartalomtípust sorolunk fel, amelyek az ügyfelek utazásának három szakaszára (felfedezés, megfontolás, döntés) alkalmazhatók.

 

1. Felfedezési fázis: Gamifikáció

Mielőtt a lehetséges ügyfelek egyáltalán megkezdenék a vásárlói utazást, először is egy nagyon jó okra van szükségük, hogy egyáltalán foglalkozzanak egy márka tartalmaival. Az embereket természetüknél fogva vonzza a versengés, és mindenki szeret nyertesnek lenni. Ezt a pszichológiai sajátosságot használja ki a gamifikáció („játékosítás”) a lehetséges ügyfelek, érdeklődők bevonzására.

A gamifikáció lényege, hogy a játékokban használt elemeket használod fel nem játékos környezetekben. A gamifikáció célja ezekkel az elemekkel, hogy különféle műveletekre ösztönözze a felhasználókat.

A gamifikáció még a B2B marketingben is alkalmazható, és olyan ötletekkel vonható össze, mint egy innovatív koncepció beküldése, visszajelzés megfogalmazása egy termékről, vagy részvétel különféle fényképes vagy videós versenyeken. A gamifikáció gyakori elemei a pontrendszerek, a jelvények (vagy kitüntetések), a toplisták, a teljesítménygrafikonok, a mély történetek, avatárok és csapatok.

 

A gamifikáció, mint marketinges technika előnyei

 • A játékok szórakoztatóak, és a megfelelően kitalált és kivitelezett játéklehetőségek már csak emiatt is vonzzák majd az embereket.

 • A gamifikáció emellett aktivitásra ösztönzi az ügyfeleket, csökkentve ezzel az olyan eseteket, amikor a felhasználó csak továbbgörget anélkül, hogy jobban utánanézne a márkának.
 • Erősíti a márkaismertséget is, hiszen minél többen lépnek kapcsolatba így egy márkával, az annál több lehetséges ügyfelet szerez magának, ráadásul az emberek szívesen megosztják a „játékokat” ismerőseikkel, hogy versenghessenek velük.

Tippek a gamifikáció hatékony implementálásához

 • Kínálj olyan jutalmakat, amikért az emberek szívesen versenybe szállnának. Ez lehet például egy pontrendszer is, ahol a pontokat ajándékokra, pl. egy ingyenes auditra válthatják be.
 • Ügyelj a versenyek és egyéb játékok brandingjére – ezzel egyszerre erősíted meg a résztvevők márkába fektetett bizalmát és hűségét.
 • Válassz egy olyan nevezési mechanizmust, ami aktivitást követel meg az nevezni vágyóktól, de nem túl komplikált (például egy megosztás, egy kedvelés, hozzászólás, vagy valamilyen tartalom elkészítése és posztolása márkás hashtaggel).

 

2. Megfontolási fázis: Kalkulátorok

Mielőtt lehetséges ügyfeleid az utazás következő szakaszába léphetnének, tudniuk kell, hogy egy cégbe megéri-e időt, és később pénzt fektetni. A kalkulátorok, vagyis számológépek kiválóak erre a célra. Ezek az eszközök számtalan érték kiszámítására beprogramozhatók, például egy befektetés várható megtérülési arányára (ROI), vagy egy azonnali árajánlat megelőlegezésére.

Egy ROI kalkulátor különösen hasznos lehet, hiszen áttetszőséget kínál az érdeklődő, lehetséges ügyfelek számára, akik arra kíváncsiak, hogy mennyire érné meg az adott céggel üzletelniük.A kalkulátorok használatának előnyei a marketingben

 • A számológépek azonnali eredményeket, és ezzel élményeket kínálnak a felhasználóknak, ráadásul olyan információkat biztosítanak nekik, amelyek alapján megfontoltabb döntéseket hozhatnak a későbbiekben.
 • Egy megbízható kalkulátor áttetszőséget biztosít, ami az ügyfelek bizalmának egyik alapfeltétele.
 • A számológépek örökzöld tartalmaknak számítanak, hiszen évekkel később is ugyan annyi értéket kínálhatnak, mint az első nap, amikor elérhetővé váltak. Persze jellegüktől függően elképzelhető, hogy a számítási algoritmust, vagy a szükséges paramétereket időnként frissíteni kell bennük.

Tippek a kalkulátorok hatékony használatához

 • Az ideális ügyfelek számára tervezd őket, biztosítva ezzel, hogy egy hasznos eszközt kínálj nekik üzleti, vagy akár személyes céljaik eléréséhez.
 • Fontos, hogy az ilyen számológépek használata egyszerű és intuitív legyen.
 • Kínálj két verziót is az eredményekből: az egyik egy ingyenes, tömör jelentés, a másik pedig egy részletesebb legyen, amit a kapcsolati információkért (pl. egy email cím) cserébe kaphassanak meg.

 

3. Döntési fázis: Interaktív e-könyvek

A lehetséges ügyfelek már közel járnak a konverzióhoz, de ahhoz, hogy biztosak lehessenek döntésükben, mélyebbre kell ásniuk magukat egy márka kínálatában. Az interaktív e-könyvek lehetőséget kínálnak az ilyen „majdnem ügyfelek” számára, hogy részletesebben megismerkedhessenek a márkával, illetve azokkal az előnyökkel, amiket termékei és szolgáltatásai kínálnak. Emellett számos kérdésükre választ kaphatnak, ami tovább erősíti a márkába vetett bizalmukat.

A megfelelően kidolgozott interaktív e-könyvek nem csak írott szavakkal, hanem illusztratív képekkel és hanganyagokkal is fokozzák a tartalomfogyasztás élményét. Minden olyan információt, ami megjelenhet hagyományos e-könyv, jelentés, vagy egyéb írásos formában, egy sokkal érdekesebb, aktivitásra ösztönző interaktív e-könyvként is elkészíthető. Az interaktív e-könyvek továbbá videókra, podcastekre, és más online fellelhető kiegészítő anyagokra mutató hivatkozásokat is tartalmazhatnak.

Az interaktív e-könyvek használatának előnyei a marketingben

 • Az interaktív e-könyvek több érzékszerve is hatnak egyszerre. Az alapvető képeken és szövegen kívül az interaktív e-könyvekben elhelyezett hivatkozások további videós és egyéb jellegű anyagokhoz biztosítanak hozzáférést.
 • A több formában közölt információk könnyebben rögzülnek az olvasókban.
 • Ahogy a látogatók egyre több információt szereznek egy márka kínálatáról, és egyre több kérdésükre kapnak választ, úgy egyre többen is konvertálnak majd a márkánál.

Tippek a hatékony e-könyvek elkészítéséhez

 • Fontos, hogy a könyv egy magával ragadó történetet meséljen el – ez elengedhetetlen szempont az olyan márkák számára, amelyek szűkösen célzott közönségeket szeretnének elérni.
 • Törekedj a relevanciára – ha azt szeretnéd, hogy az interaktív tartalomélmény párhuzamban álljon a vásárlók utazásával, és konverziókra ösztönözze őket, akkor biztosítsd, hogy a tartalmak tényleg ideális ügyfeleidnek szóljanak.
 • Az interaktív e-könyvnek célja kell, hogy legyen, aminek passzolnia kell a cég átfogó marketingcéljaival – ez lehet például a webhelyforgalom fellendítése, leadgenerálás, több értékesítés lebonyolítás, vagy egy nagyobb közösségi követőbázis felépítése.
   

Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!