Influencer marketing 2019 - Íme az influencer marketing előnyei és hátrányai

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Az influencer marketing előnyei és hátrányai

Czifra Zsófia

szerző:
Czifra Zsófia

Világszerte márkák ezrei fordítják költségvetésük egyre nagyobb részét az influencer marketingre, az eredmények pedig tisztán bizonyítják, hogy egy jól kitervelt és kivitelezett influencer kampány komoly sikereket hozhat. Ha egy cég képes rátalálni egy számára megfelelő influencerre (vagy „véleményvezérre”), az így keletkező hosszútávú együttműködés fokozott márkatudatossághoz, konverziókhoz, és márkatekintélyhez vezet.

Azonban, ahogy minden más marketingformának, az influencer marketingnek is van árnyoldala, és sajnos nem kínál megoldást egy márka összes problémájára. Minden marketingtechnika előnyeit és hátrányait is ismerned kell, ha szeretnéd tisztán és sikeresen végezni azokat, és ez fokozottan igaz az influencer marketingre, mert ha valaki nem tartja be a szabályokat (ITT még több információt találsz), akkor annak súlyos következményei lehetnek.

 

Kezdjük a pozitívumokkal!

 

Az influencer marketing előnyei

Az influencer marketing bevált módszer

Rengeteg kutatást végeztek, és végeznek jelenleg is az influencer marketinggel kapcsolatban, méghozzá különféle szektorokon belül. Az eredmények egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a megfelelően végzett influencer marketing képes látványosan fellendíteni egy cég forgalmát. Ez azonban nem minden – más kutatások eredményei arra világítottak rá, hogy az influencerek által bevonzott ügyfelek sokkal tovább maradnak hűségesek egy márkához, mint sok egyéb csatornán szerzett ügyfél. Sok kutatás szerint ezek az ügyfelek kétszer olyan jól konvertálnak, mint akik fizetett hirdetéseken keresztül találnak rá egy cégre.

 

Röviden tehát az influencer marketing lehetővé teszi, hogy sokkal továbbtartó, szorosabb kapcsolatokat építs ki ügyfeleiddel.

Új közönségek előtt húzza fel a függönyt

Bármelyik platformon is vágsz bele az influencer marketingbe, garantált, hogy olyan lehetséges ügyfelekhez is eljusson márkád híre, akik egyébként lemaradtak volna erről. Persze ez még nem minden – valahányszor egy influencer tesz említést márkádról, részesülsz abból a tekintélyből, amit követői belé fektettek.

 

Az influencer marketing egyik fontos sajátossága, hogy sok követő barátokként tekint az ilyen véleményvezérekre, és ezen alapszik értékük a cégek számára – egy lehetséges vásárló úgy tekint az influencerek javaslataira, mintha azok egy közeli baráttól érkeznének. Tehát amikor egy influencer egy termékedet vagy szolgáltatásodat javasolja közönségének, akkor azzal ezt a bizalmat is biztosítja kínálatod számára. Onnantól kezdve nem csak egy újabb márka leszel, ami néha posztol valamit a közösségi médiára, hanem egy olyan cég, ami iránt ez a közönség pozitív érzelmeket táplál, és amire bizalommal tekint.

 

Természetesen mindez csak akkor jöhet létre, ha márkád megfelelő influencert választ magának.

 

Márkádat szakértői szintre emelheted a közönség szemében

Egy influencer nem csak termékeidnek biztosítja közönsége belefektetett bizalmát, hanem általánosságban márkádnak is. Ez különösen az újonnan alapult cégek számára jelenthet nagy előnyt, amelyek szeretnék magukat láthatóbbá tenni a telítettebb piacokon.

 

Ipari szakértőként kiváló tartalmakat kell kínálnod közönséged számára, hogy megerősítsd státuszodat – olyan tartalmakat (legyen szó videókról, cikkekről, közösségi bejegyzésekről, stb.), amelyek rezonálnak a közönségeddel, és érdeklődnek irántuk.

 

A tartalmak népszerűségét többek között az interakciók (általában kedvelések, hozzászólások, és megosztások) számával mérheted – ezeket a statisztikákat minden közösségi platform rendelkezésedre bocsátja valamilyen formában.

 

Az influencer marketing másik nagy előnye, hogy megkönnyíti a betörést a különböző közösségi platformokra. Gondolj csak bele – egy komplett Facebook, vagy Instagram stratégia megtervezéséhez és kivitelezéséhez rengeteg időre, és befektetett munkára van szükség, azonban az influencer marketing lehetővé teszi, hogy ilyen hosszútávú elkötelezettségek nélkül lehess jelen (bizonyos értelemben) a különböző hálózatokon.

 

Megkímélheted közönséged a rámenős hirdetésektől

Az igazság az, hogy az influencer marketing egy olyan hirdetési forma, ami sokkal kevésbé tűnik reklámnak, mint a hagyományos alternatívák. Az influencer tartalmak messze nem olyan tolakodók, mint más reklámok, és általában sokkal célzottabbak is, elvileg az influencer teljes állandó közönsége érdeklődik az iránt, amit mond.

 

Mindez sokkal előnyösebb a hagyományos hirdetéseknél, amiket az emberek megtanultak kizárni, tehát gyakran csak pénzkidobás az egész. Az influencerek jól ismerik a közönségüket, és pontosan tudják, hogy mi kell nekik. Egyetlen hirdetés – legyen az bármilyen dinamikus – sem képes erre.

 

Az influencer marketing időtakarékos

Ez az előny valójában két előbb említett jellemző eredménye. Rengeteg időt spórolsz meg azzal, hogy nem kell saját magadnak kitalálnod és elkészítened az influencer tartalmakat, és persze terjeszteni és nyomonkövetni azokat a különböző csatornákon. Az influencerek biztosan tudni fogják, hogy milyen tartalmakkal kommunikáljanak közönségükkel, és általában ezek teljes elkészítését és terjesztését magukra is vállalják.

 

Egy másik fontos szempont, hogy az ügyfelek az értékesítési tölcsér egy sokkal későbbi szakaszába lépnek be, miután kapcsolatba kerülnek egy influencerrel. Ez azt jelenti, hogy a kezdetektől fogva sokkal nagyobb érdeklődést mutatnak terméked iránt, mint azok a lehetséges ügyfelek, akik sok egyéb marketingcsatornán keresztül értesülnek márkádról és kínálatodról.

 

Az influencer marketing hátrányai

Az influencer marketing beindítása időigényes

Habár, mint említettük, sok időt spórolhatsz meg az influencer marketinggel, egy minőségi influencer kampány megtervezése ugyanúgy munka- és időigényes feladat. Többek között például találnod kell egy influencert, aki passzol márkádhoz, meg kell fogalmaznod egy együttműködési szerződést, ellenőrizned kell a tartalmakat, amiket az influencer elkészített, és persze figyelned kell e tartalmak teljesítményét is, hogy lásd, megéri-e, amit csinálsz.

 

Persze, ha sikerül olyan influencereket találnod, akikkel hosszútávon működhetsz együtt, akkor az influencer marketinggel kapcsolatos feladatok nagy részét (pl. toborzás) csak egy alkalommal kell elvégezned, és sok ismétlődő feladat sokkal gördülékenyebbé, olajozottabbá válik majd az idő során, ahogy egyre többet dolgozol együtt állandó partnereiddel.

Egy harmadik fél kezébe helyezed márkád hírnevét

Az influencerek fő feladata, hogy népszerűsítsék márkádat követőik köreiben. Ha minden jól megy, akkor több ügyfélre tehetsz szert, és általánosságban nő majd márkád hitelessége a célközönséged szemében.

 

Azonban sajnos nem egy példáját láthattuk már annak, amikor ezek az együttműködések nem éppen úgy sültek el, ahogyan azt a márkák megtervezték. Meglehet, hogy az influencer nem igazán passzolt a márka profiljához, a tartalom nem érte el azt a minőséget, amire a megbízó fél számított, vagy éppen olyan dolgok derültek ki az influencerről, amik után minden valamirevaló márka azonnal szerződést bontott velük.

 

Mindez sajnos azokra a márkákra is rossz fényt vethet, amelyek egyébként őszintén és jogtisztán próbálnak együttműködni az adott influencerrel.

 

Szeretnél biztos lenni benne, hogy influencer marketinged a várt eredményeket hozza? Szeretnéd, ha cégedhez vagy vállalkozásodhoz leginkább passzoló influencerrel dolgozhatnál együtt? Akár ebben is tudunk segíteni, vedd fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!

 

Nyomon kell követned kampányaid teljesítményét

Az influencer kampányok eredményeit – akárcsak minden más marketingkampányodét – folyamatosan figyelned kell, amihez valószínűleg valamilyen extra, fizetős eszközre lesz szükséged. A teljesítmény figyelése nélkül nem tudhatod, hogy kampányaid működnek-e, vagy csak az idődet és pénzedet pazarolod velük. Ezt többek között úgy teheted meg, hogy készítesz egy-egy saját hashtaget minden influencer számára, akivel együtt dolgozol, és nyomon követed az ezzel a hashtaggel ellátott bejegyzések teljesítményét.

 

Külön alkalmazottakat kell ráállítanod az influencerekkel való kommunikációra

Az influencer marketingnek nem csak pénzügyi költségei vannak. Akár te magad csinálod, akár alkalmazottakat kérsz meg rá, az influencerekkel való kommunikáció és együttműködés emberi erőforrásokat is igényel majd, amiket cégednek kell feláldoznia. Persze ha az eredmények ezt megindokolják, akkor erre felvehetsz egy új alkalmazottat is, de ne feledd, hogy az influencer kampányok költségei nagyobbak lehetnek, mint amilyenekre először számítasz.

 

Az influencer kampányok legjobb igyekezeteid ellenére sem garantált, hogy működni fognak

Utánanéztél a lehetséges influencereknek, közösen előkészítettétek a tartalmaitokat, elkerülitek a botrányokat, és… még így sem jönnek a várt eredmények.

 

Az influencer marketing kampányokban megvan a lehetőség, hogy fellendítsék márkád forgalmát és megerősítsék a hírnevét, de ugyan így esélyes, hogy végül bedőlnek. Mindeközben versenytársaid sokkal jövedelmezőbb marketingcsatornákba fektetnek bele, amelyek jobban passzolnak az adott iparághoz – csak lehet, hogy te erre még nem jöttél rá.

 

Ennek elkerülése végett két dolgot tehetsz. Egyrészt próbáld több csatornán végezni marketingedet, hogy ha valamelyik (például épp az influencer marketing) mégsem jön össze, akkor több lábon állj. A másik, hogy nyomon követed kampányaid teljesítményét, hogy ne érjenek meglepetések.
 


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!