Milyen ajánlattételi stratégiát válassz Google Ads kampányaidhoz? Segítünk!

Google Ads licitútmutató

A nagy Google Ads licitútmutató

A Google Ads rendszerében rengeteg múlik azon, hogy milyen ajánlattételt választasz licitstratégiádhoz, hiszen többek között ettől is függ majd kampányaid sikere és költségei is. Ha azonban nem ismered a különféle ajánlattételi opciókat, akkor nagyon is könnyű melléfogni, elvégre jelen pillanatban nagyjából egy tucat alternatíva közül választhatsz.

Cikkünkben szeretnénk részletesen körbejárni a Google Ads rendszerének ajánlattételeit, szót ejtve a különböző licittípusokról, illetve tippekről és trükkökről, amelyek segíthetnek a legtöbbet kihozni a hirdetésekre szánt költségvetésedből.
 

Google Ads licitútmutató

A Google Ads ajánlattételi stratégiái

A számodra ideális ajánlattételi stratégia kiválasztásakor első sorban figyelembe kell venned a céljaidat, de ezen kívül azt is el kell döntened, hogy automatikus, vagy kézi ajánlattételt szeretnél választani.

Habár az automatikus opciók elsőre nagyon kényelmesnek hangozhatnak, a google ads rendszerében sosem szabad mindent a „gépre” bízni. Fontos, hogy mindig odafigyelj a teljesítményben fellépő változásokra. Továbbá, ha sikerül javítanod konverziós arányodon, mondjuk a landing oldal tesztelésével, akkor tartsd észben, hogy az ajánlattételi célok nagyon hamar megváltozhatnak (például a magasabb konverziós arányok agresszívabb ajánlattételeket tesznek lehetővé).

Íme az összes ajánlattételi stratégia, amelyek rendelkezésedre állnak a Google Ads rendszerében…

 

1. Kézi CPC

A kézi CPC lehetővé teszi, hogy ajánlattételt állíts be egy hirdetéscsoportra, vagy akár egy konkrét kulcsszóra. A kulcsszavakra külön-külön tett ajánlatok kínálják a legaprólékosabb beállításokat, míg a hirdetéscsoportra beállított ajánlattételek a bennük található összes kulcsszóra érvényesülnek.

Fontos megjegyezni, hogy ha kulcsszavakra tett ajánlatok felülírják a hirdetéscsoport ajánlattételi beállításait. Ez az ajánlott ajánlattételi stratégia azok számára, akik még csak most ismerkednek a Google Ads hirdetési rendszerével. Kövesd figyelemmel a teljesítményt, nehogy túl sokat költs egy-egy hirdetésre.

 

2. Automatikus CPC

Ez a stratégia a Google kezébe adja az irányítást az ajánlattételek módosítására. A rendszer ilyenkor igyekszik a lehető legtöbb kattintást kihozni az adott kampányhoz megadott napi költségvetésedből. Ez egy jó stratégia lehet, ha jelentősen csökkenteni szeretnéd a költségvetésedet, de a megjelenítési részesedésből sem szeretnél kimaradni.

Az automatikus CPC egyik hátulütője, hogy ezt a stratégiát választva már nem adhatsz meg minden kulcsszóhoz egyéni ajánlattételt (mint a kézi opcióval). Ha bizonyos kulcsszavak jobban teljesítenek a többinél, akkor azokra érdemes nagyobb ajánlatot tenni, de az automatikus stratégia ezt nem teszi lehetővé.

 

3. Intelligens CPC (ECPC)

Az ECPC kiválasztásával engedélyt adsz a Google-nak, hogy ajánlattételed értékét az általad megadotthoz képest 30%-kal növelje, vagy csökkentse. A Google szerint a rendszer a konverziós előzmények adatai illetve az algoritmusai segítségével igyekszik megjósolni, hogy egy keresés konverzióban végződhetne-e, vagy sem.

Abban az esetben, ha a Google algoritmusa konverziós lehetőséget észlel, akár 30%-kal is felemelheti a maximális CPC-t, míg ha kevés esélyt lát a konverzióra, akkor akár ennyivel is csökkentheti a CPC értékét.

A Google azt állítja, hogy „Az ECPC segítségével úgy érhet el több konverziót, hogy a konverziónkénti költség nem változik, esetleg csökken.” Azonban ezt a kijelentést nem feltétlenül szabad készpénznek venni.

Ha kíváncsi vagy, hogy mennyire lenne hatékony számodra az ECPC stratégia, akkor teszteld le egy kisebb kampányon. Jegyezd fel a kampány jelenlegi CPC-jét, konverziós arányát, és a konverziók számát, majd vesd össze az ECPC verzióéval.

 

4. Cél-CPA (korábban „Konverzióoptimalizáló”)

Ez az ajánlattételi stratégia akkor használatos, ha szeretnéd optimalizálni konverzióidat. Ha a kampányod fő célja minél több konverziót szerezni, akkor a cél-CPA kiválasztásával arra összpontosíthatsz, hogy a felhasználókat egy adott beszerzési költségért konvertálhasd át. E stratégia kiválasztásával a Google a CPA-d alapján automatikusan beállítja az ajánlattétel értékét minden egyes kampányodnál. Habár néhány konverzió többe kerülhet, mások kevesebbe. A cél-CPA stratégia meglehetősen komplikált lehet, ha nem tudod, hogy mennyibe kerül egy-egy ügyfeled megszerzése. Ez lényegében az az összeg, amennyit elkölthetsz arra, hogy egy új ügyfelet szerezz magadnak. Például ha egy terméket 5000 Ft-ért adsz el, akkor a cél CPA-t nem érdemes 5000 Ft-ra állítani, hiszen azzal csak kiegyenlíted a költséget, de nem termelsz profitot.

 

Elvesztél? Inkább bízd ránk

Kapcsolatfelvétel

Űrlapunkon megadott elérhetőségeid egyikén hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

 

5. CPM-ajánlattétel

Ez az ajánlattételi stratégia csak a Display Hálózatra készített kampányoknál választható. A CPM-ajánlattétel lényege, hogy 1000 megjelenítés után kell fizetni a hirdetésekért, tehát nem a kattintásokat számolja a rendszer. Fontos megjegyezni, hogy minden megjelenítés beleszámít, például amikor a képernyő látható részén kívül bukkan fel a hirdetés, és a felhasználó nem is látja azt.

Egy másik változata a vCPM, ami ezer látható megjelenítést számol.

 

6. Rugalmas ajánlattételi stratégiák

A rugalmas ajánlattételi stratégiákat a Google Ads felületén az Eszközök és beállítások > Megosztott könyvtár > Ajánlattételi stratégiák menüjében találod, ha éppen kampányaidat, hirdetéscsoportjaidat, vagy kulcsszavaidat böngészed a felületen. Ezen belül adhatsz hozzá új ajánlattételi stratégiákat az adott portfólióhoz.

 

Ajánlattétel a Google Ads rendszerében: Tippek és trükkök

Mostanra már nagyjából tisztában vagy vele, hogy mely ajánlattételi formák milyen célokat szolgálnak. A következőkben néhány jó tanáccsal szeretnénk ellátni a licitálással kapcsolatban, hogy a legtöbbet hozhasd ki a fent emlegetett stratégiákból.

 

Ajánlatkorrekciók

A hirdetések eltérően teljesíthetnek a különféle eszközökön, napokon, napszakokban és földrajzi területeken. A Google Ads lehetővé teszi, hogy megtekintsd az ilyen mutatókkal kapcsolatos statisztikákat, hogy láthasd, hol érné meg többet vagy kevesebbet licitálni a teljesítmény alapján.

 

Ajánlattételi szabályok

A Google Ads lehetővé teszi, hogy különféle ajánlattételi szabályokat határozz meg, amelyek az általad megadott paraméterek szerint szüneteltetik, folytatják, vagy módosítják ajánlattételeidet.

Szabályokat beállíthatsz egész kampányokra, hirdetéscsoportokra, hirdetésekre, vagy akár kulcsszavakra is. Például meghatározhatsz egy szabályt, ami egy általad megadott százalékkal növeli az ajánlattételt, ha a konverziók átlagos költsége egy szintén általad megszabott szint alá csökken.

 

Ajánlattételi szkriptek

A Google Ads lehetővé teszi, hogy különféle szkriptekkel automatizáld tevékenységeidet, tetszőleges mutatók szerint. Ezek a szkriptek lényegesen több kreatív szabadságot biztosítanak, mint a Google Ads alapvető beállításai – például akár aktuális időjárás szerint is állítgathatod a paramétereket.

 

Értékesítésekre licitálj, ne konverziókra

Sokan arra használják a Google Ads rendszerét, hogy növeljék konverzióik számát. De ez így önmagában nem a legokosabb eljárás. Nem mindegy ugyanis, hogy mit jelent számodra a konverzió, mert nem minden kulcsszó mögött áll ugyan olyan szándék.

Fontos, hogy figyelemmel kövesd, hogy mely kulcsszavakból származó forgalmak végződnek konkrét értékesítésben, nem szimplán csak konverzióban (regisztráció, hírlevélre való feliratkozás, letöltés, stb.) Ha tudod, hogy mely kulcsszavak vonzzák a vásárló látogatókat, akkor ezekre a kulcsszavakra sokkal drasztikusabb ajánlatokat is tehetsz.

 

Ügyelj az időszakos trendekre

Amennyiben céged szezonális jellegű termékeket és/vagy szolgáltatásokat is kínál, hirdetéseid teljesítménye drasztikusan változhat a különböző évszakokban vagy bizonyos ünnepek közeledtével. Ilyenkor feljebb szökhetnek konverziós arányaid, és ezzel együtt a konverziók ára is. Vagy mindennek a fordítottját tapasztalhatod (jó eséllyel karácsonykor).

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok