Milyen ajánlattételi stratégiát válassz Google Ads kampányaidhoz? Segítünk!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

A nagy Google Ads licitútmutató

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

A Google Ads rendszerében rengeteg múlik azon, hogy milyen ajánlattételt választasz licitstratégiádhoz, hiszen többek között ettől is függ majd kampányaid sikere és költségei is. Ha azonban nem ismered a különféle ajánlattételi opciókat, akkor nagyon is könnyű melléfogni, elvégre jelen pillanatban nagyjából egy tucat alternatíva közül választhatsz.

Cikkünkben szeretnénk részletesen körbejárni a Google Ads rendszerének ajánlattételeit, szót ejtve a különböző licittípusokról, illetve tippekről és trükkökről, amelyek segíthetnek a legtöbbet kihozni a hirdetésekre szánt költségvetésedből.
 

A Google Ads ajánlattételi stratégiái

A számodra ideális ajánlattételi stratégia kiválasztásakor első sorban figyelembe kell venned a céljaidat, de ezen kívül azt is el kell döntened, hogy automatikus, vagy kézi ajánlattételt szeretnél választani.

Habár az automatikus opciók elsőre nagyon kényelmesnek hangozhatnak, a Google Ads rendszerében sosem szabad mindent a „gépre” bízni. Fontos, hogy mindig odafigyelj a teljesítményben fellépő változásokra. Továbbá, ha sikerül javítanod konverziós arányodon, mondjuk a landing oldal tesztelésével, akkor tartsd észben, hogy az ajánlattételi célok nagyon hamar megváltozhatnak (például a magasabb konverziós arányok agresszívabb ajánlattételeket tesznek lehetővé).

Íme az összes ajánlattételi stratégia, amelyek rendelkezésedre állnak a Google Ads rendszerében…

 

1. Kézi CPC

A kézi CPC lehetővé teszi, hogy ajánlattételt állíts be egy hirdetéscsoportra, vagy akár egy konkrét kulcsszóra. A kulcsszavakra külön-külön tett ajánlatok kínálják a legaprólékosabb beállításokat, míg a hirdetéscsoportra beállított ajánlattételek a bennük található összes kulcsszóra érvényesülnek.

Fontos megjegyezni, hogy ha kulcsszavakra tett ajánlatok felülírják a hirdetéscsoport ajánlattételi beállításait. Ez az ajánlott ajánlattételi stratégia azok számára, akik még csak most ismerkednek a Google Ads hirdetési rendszerével. Kövesd figyelemmel a teljesítményt, nehogy túl sokat költs egy-egy hirdetésre.

 

2. Automatikus CPC

Ez a stratégia a Google kezébe adja az irányítást az ajánlattételek módosítására. A rendszer ilyenkor igyekszik a lehető legtöbb kattintást kihozni az adott kampányhoz megadott napi költségvetésedből. Ez egy jó stratégia lehet, ha jelentősen csökkenteni szeretnéd a költségvetésedet, de a megjelenítési részesedésből sem szeretnél kimaradni.

Az automatikus CPC egyik hátulütője, hogy ezt a stratégiát választva már nem adhatsz meg minden kulcsszóhoz egyéni ajánlattételt (mint a kézi opcióval). Ha bizonyos kulcsszavak jobban teljesítenek a többinél, akkor azokra érdemes nagyobb ajánlatot tenni, de az automatikus stratégia ezt nem teszi lehetővé.

 

3. Intelligens CPC (ECPC)

Az ECPC kiválasztásával engedélyt adsz a Google-nak, hogy ajánlattételed értékét az általad megadotthoz képest 30%-kal növelje, vagy csökkentse. A Google szerint a rendszer a konverziós előzmények adatai illetve az algoritmusai segítségével igyekszik megjósolni, hogy egy keresés konverzióban végződhetne-e, vagy sem.

Abban az esetben, ha a Google algoritmusa konverziós lehetőséget észlel, akár 30%-kal is felemelheti a maximális CPC-t, míg ha kevés esélyt lát a konverzióra, akkor akár ennyivel is csökkentheti a CPC értékét.

A Google azt állítja, hogy „Az ECPC segítségével úgy érhet el több konverziót, hogy a konverziónkénti költség nem változik, esetleg csökken.” Azonban ezt a kijelentést nem feltétlenül szabad készpénznek venni.

Ha kíváncsi vagy, hogy mennyire lenne hatékony számodra az ECPC stratégia, akkor teszteld le egy kisebb kampányon. Jegyezd fel a kampány jelenlegi CPC-jét, konverziós arányát, és a konverziók számát, majd vesd össze az ECPC verzióéval.

 

4. Cél-CPA (korábban „Konverzióoptimalizáló”)

Ez az ajánlattételi stratégia akkor használatos, ha szeretnéd optimalizálni konverzióidat. Ha a kampányod fő célja minél több konverziót szerezni, akkor a cél-CPA kiválasztásával arra összpontosíthatsz, hogy a felhasználókat egy adott beszerzési költségért konvertálhasd át. E stratégia kiválasztásával a Google a CPA-d alapján automatikusan beállítja az ajánlattétel értékét minden egyes kampányodnál. Habár néhány konverzió többe kerülhet, mások kevesebbe. A cél-CPA stratégia meglehetősen komplikált lehet, ha nem tudod, hogy mennyibe kerül egy-egy ügyfeled megszerzése. Ez lényegében az az összeg, amennyit elkölthetsz arra, hogy egy új ügyfelet szerezz magadnak. Például ha egy terméket 5000 Ft-ért adsz el, akkor a cél CPA-t nem érdemes 5000 Ft-ra állítani, hiszen azzal csak kiegyenlíted a költséget, de nem termelsz profitot.

 

Elvesztél? Inkább bízd ránk

Ajánlatkérés


Kérjük tölts ki minden mezőt, fogadd el az adatvédelmi feltételeket!

 

5. CPM-ajánlattétel

Ez az ajánlattételi stratégia csak a Display Hálózatra készített kampányoknál választható. A CPM-ajánlattétel lényege, hogy 1000 megjelenítés után kell fizetni a hirdetésekért, tehát nem a kattintásokat számolja a rendszer. Fontos megjegyezni, hogy minden megjelenítés beleszámít, például amikor a képernyő látható részén kívül bukkan fel a hirdetés, és a felhasználó nem is látja azt.

Egy másik változata a vCPM, ami ezer látható megjelenítést számol.

 

6. Rugalmas ajánlattételi stratégiák

A rugalmas ajánlattételi stratégiákat a Google Ads felületén az Eszközök és beállítások > Megosztott könyvtár > Ajánlattételi stratégiák menüjében találod, ha éppen kampányaidat, hirdetéscsoportjaidat, vagy kulcsszavaidat böngészed a felületen. Ezen belül adhatsz hozzá új ajánlattételi stratégiákat az adott portfólióhoz.

 

Ajánlattétel a Google Ads rendszerében: Tippek és trükkök

Mostanra már nagyjából tisztában vagy vele, hogy mely ajánlattételi formák milyen célokat szolgálnak. A következőkben néhány jó tanáccsal szeretnénk ellátni a licitálással kapcsolatban, hogy a legtöbbet hozhasd ki a fent emlegetett stratégiákból.

 

Ajánlatkorrekciók

A hirdetések eltérően teljesíthetnek a különféle eszközökön, napokon, napszakokban és földrajzi területeken. A Google Ads lehetővé teszi, hogy megtekintsd az ilyen mutatókkal kapcsolatos statisztikákat, hogy láthasd, hol érné meg többet vagy kevesebbet licitálni a teljesítmény alapján.

 

Ajánlattételi szabályok

A Google Ads lehetővé teszi, hogy különféle ajánlattételi szabályokat határozz meg, amelyek az általad megadott paraméterek szerint szüneteltetik, folytatják, vagy módosítják ajánlattételeidet.

Szabályokat beállíthatsz egész kampányokra, hirdetéscsoportokra, hirdetésekre, vagy akár kulcsszavakra is. Például meghatározhatsz egy szabályt, ami egy általad megadott százalékkal növeli az ajánlattételt, ha a konverziók átlagos költsége egy szintén általad megszabott szint alá csökken.

 

Ajánlattételi szkriptek

A Google Ads lehetővé teszi, hogy különféle szkriptekkel automatizáld tevékenységeidet, tetszőleges mutatók szerint. Ezek a szkriptek lényegesen több kreatív szabadságot biztosítanak, mint a Google Ads alapvető beállításai – például akár aktuális időjárás szerint is állítgathatod a paramétereket.

 

Értékesítésekre licitálj, ne konverziókra

Sokan arra használják a Google Ads rendszerét, hogy növeljék konverzióik számát. De ez így önmagában nem a legokosabb eljárás. Nem mindegy ugyanis, hogy mit jelent számodra a konverzió, mert nem minden kulcsszó mögött áll ugyan olyan szándék.

Fontos, hogy figyelemmel kövesd, hogy mely kulcsszavakból származó forgalmak végződnek konkrét értékesítésben, nem szimplán csak konverzióban (regisztráció, hírlevélre való feliratkozás, letöltés, stb.) Ha tudod, hogy mely kulcsszavak vonzzák a vásárló látogatókat, akkor ezekre a kulcsszavakra sokkal drasztikusabb ajánlatokat is tehetsz.

 

Ügyelj az időszakos trendekre

Amennyiben céged szezonális jellegű termékeket és/vagy szolgáltatásokat is kínál, hirdetéseid teljesítménye drasztikusan változhat a különböző évszakokban vagy bizonyos ünnepek közeledtével. Ilyenkor feljebb szökhetnek konverziós arányaid, és ezzel együtt a konverziók ára is. Vagy mindennek a fordítottját tapasztalhatod (jó eséllyel karácsonykor).


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

SEO nélkülözhetetlen elemei
2022-09-29

A keresőoptimalizálás 5 nélkülözhetetlen eleme

Az online kereskedők folyamatosan azt kutatják, hogy hogyan szerezhetnének még több forgalmat webáruházuk számára. Érdekes módon a keresőoptimalizálás, azaz a SEO gyakran elkerüli a figyelmüket. Ha azonban szeretnél a világ leglátogatottabb webhelyén (Google) megjelenni kínálatoddal, akkor muszáj leszel foglalkozni vele.

Mi azaz off-page SEO? Hogyan alkalmazd?
2022-09-27

Így segíti webhelyedet az off-page SEO

Amikor a keresőoptimalizálásról van szó, akkor a legtöbb on-page (vagy on-site) SEO feladat magától értetődő. Szükséged lesz egy nagy adag jó minőségű tartalomra, gondosan kiválogatott kulcsszavakra, néhány releváns belső hivatkozásra, és így tovább. De mi a helyzet az off-page SEO-val? Egyáltalán mit takar, és hogyan csinálhatod hatékonyan? Az alábbiakban többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ!

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!