Hogyan tervezd meg egészségügyi webhelyed? Segítünk!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Így tervezd meg egészségügyi webhelyedet

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

Ha szeretnéd felújítani egészségügyi webhelyedet (vagy egy egészen újat alkotnál), akkor mindenképpen adj magadnak némi extra időt a tervezésre is. Egy webhely átalakítása nem kis munka, és még ha csak néhány oldalról is van szó, a munkálatok akár hónapokig is eltarthatnak.

Persze, ha mindehhez hozzászámoljuk a megannyi előírást és szabványt, aminek egy egészségügyi végnek meg kell felelnie, akkor mindez csak tovább bővíti a feladatok és lehetséges buktatók listáját. Mielőtt tehát egyáltalán papírra vetnéd az új webhely kialakítását, gondolkodj el rajta, hogy hogyan célzod majd meg ideális ügyfeleid keresőszándékát, hogyan kommunikálsz majd a látogatókkal, hogy mindehhez milyen technológiákat alkalmazol majd, és így tovább. Ha ezeket túl sokáig halogatod, akkor később sokkal több plusz pénzt és időt kell majd fordítanod felújított webhelyed „megjavítására”.
Lássuk tehát, hogy hogyan segítheti munkádat egészségügyi webhelyed megtervezése!

 

1. Vizsgáld meg meglévő webhelyedet

Célokat csak az tűzhet ki maga elé, aki tudja, hogy éppen most hol tart. Mielőtt belevágnál a felújításba, mindenképpen érdemes felmérned jelenlegi webhelyed erősségeit és hiányosságait. Ez egyrészt segít megállapítani, hogy miken kell majd változtatnod, másrészt ad egy viszonyítási alapot is, amihez hozzámérheted új webhelyedet, amint elkészül.
Remélhetőleg webhelyeden már jó ideje aktív a Google Analytics, és hozzáférsz néhány hasznos adathoz eddigi teljesítményéről. Ehhez az alábbi mutatókat érdemes figyelembe venni:

 • Az új és a visszatérő látogatók aránya
 • Egyéni látogatások
 • Konverziók száma
 • Visszafordulási arány
 • A legforgalmasabb oldalak
 • Visszahivatkozások – Fontos: Derítsd ki, hogy mely oldalaidra hivatkoznak webhelyeden. Ha ezen oldalak URL címei megváltoznak, akkor ne felejts el 301-es átirányításokat beállítani rájuk, különben elveszíted a hivatkozásokkal szerzett linkértéket.
 • Milyen kulcsszavakra rangsorol webhelyed – Habár ezt a Google Search Console is megmutatja bizonyos szinten, a részletesebb adatokért egy fizetős szolgáltatásra lesz szükséged.
 • A webhelyen töltött átlagidő

Természetesen neked kell tudnod, hogy mely mutatók a legfontosabb egészségügyi márkád számára. Szedj össze minél több adatot, hogy tudd, min szeretnél javítani és mennyit!

 

Tűzd ki céljaidat

Az esetek túlnyomó többségében az egészségügyi webhelyeket azért újítják fel, hogy csinosabbá tegyék őket. Vitathatatlan, hogy egy modern webhelynek modern megjelenésre van szüksége, azonban fontosabb kérdéseket is fel kell tenned magadnak egy ilyen projekt előtt. Például: mire szeretnéd rávezetni a látogatókat, miután webhelyedre érkeztek, és hogyan termel majd lekövethető megtérüléseket felújított webhelyed?
Talán azt szeretnéd, hogy online rendeljenek termékeket tőled? Esetleg hogy felvegyék a kapcsolatot értékesítőiddel? Vagy netán egy magánklinika webhelyéről beszélünk, ahol a fő cél az időpontok lefoglaltatása?
Nagyon fontos a projekt elején meghatározni, hogy milyen lépésekre szeretnéd rávenni látogatóidat, hiszen ez a célkitűzés diktálja majd felújított egészségügyi webhelyed minden részletét. Amint aztán sikerül kitűzni ezeket a célokat, ideje kiválogatni, hogy milyen eszközökkel éred majd el őket.

 

2. Válaszd ki marketinges & CRM szoftveredet

Az egészségügyi webhelyed alá választott platform meghatározó tényező lesz, lássuk tehát a három legfontosabb területet ezzel kapcsolatban:

 

CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő) szoftver

Egy CRM mind a marketinges, mind pedig az értékesítéssel foglalkozó kollégáknak egyszerűbbé teszi az adatbázisodba felvett ügyfelek kezelését. Ez a szoftver egyfajta központ, ami segít kilistázni és szűrni ügyfeleidet a célzott üzenetek megcímzéséhez, megkönnyíti az ajánlatok kezelését, lehetővé teszi az értékesítései előrejelzéseket, illetve részletesen jegyzi az adatbázisba felvett ügyfelek tevékenységeit.

 

Marketinges, értékesítési és szolgáltatói platformok

Egy jó CRM szoftver összekapcsolható minden olyan platformoddal, amelyek fontosak üzleted növekedéséhez, legyen szó blogolásról, email marketingről, közösségi médiáról, az értékesítők munkájáról, vagy persze az ügyfélszolgálatról.
Sok CRM szolgáltató kínál ilyen platformokat is, de nem muszáj mindegyikhez ugyan azt a szolgáltatót használnod. A legjobb CRM-ek lehetővé teszik, hogy különböző szolgáltatásokat is összehangolhass rendszerükben.
A lényeg az, hogy egy igazán jó minőségű marketinges, értékesítési és szolgáltatói platformot válassz, ha szeretnéd sikerre vinni felújított egészségügyi webhelyedet.

 

Mi a helyzet az e-kereskedelemmel?

Amennyiben egészségügyi webhelyed vásárlási lehetőségeket is kínál majd, szükséged lesz egy jó e-kereskedelmi platformra is alá.

 

3. Derítsd ki, hogy mivel motiválhatod ügyfeleidet

Az emberek azokkal a cégekkel üzletelnek szívesebben, akik hasonló értékeket képviselnek, mint ők maguk. A legsikeresebb vállalatok jól tudják ezt, és hogy hogyan használják a kultúrát és termékeiket, hogy kiérdemeljék ügyfeleik bizalmát és hűségét. Ez a hűség az, ami lehetővé teszi számukra, hogy árengedmények, akciók és más technikák nélkül is megtarthassák vevőiket.
Meg kell tehát fogalmaznod, hogy miért csinálja céged azt, amit csinál, és ezt kell kommunikálnod célközönséged irányába is.

 

Ismerkedj meg buyer personáddal

Ha szeretnéd részletesebben is kideríteni, hogy hogyan hozzák meg ügyfeleid vásárlói döntéseiket, akkor interjúvold meg azokat az ügyfeleket, akik nemrégiben üzleteltek veled először.
A visszatérő ügyfelek nem lesznek ideálisak erre a feladatra, hiszen azt akarod kideríteni, hogy mi a véleménye valakinek, aki épp most esett át a vásárlási folyamaton. Legnagyobb rajongóidtól nem a tiszta igazat fogod hallani, hiszen az ő véleményüket már pozitívan befolyásolják korábbi tapasztalataik cégeddel.
Persze mindez plusz munkát igényel, de elképesztő sikereket is eredményez majd.
De mi köze mindehhez egészségügyi webhelyed megtervezéséhez? Ahelyett, hogy leírnád, hogy mit és hogyan csinálsz webhelyeden, inkább koncentrálj arra, hogy miért jött létre céged, és magyarázatodba sződd bele az ügyfelektől összeszedett információkat is.

 

4. Kutass kulcsszavakat & készíts tartalmakat

Ha már tudod, hogy mire kell koncentrálnod marketingkommunikációdban, a következő kereshetőbbé alakítani új egészségügyi webhelyedet az összeszedett információk alapján.
Az egészségügyi cégek gyakran követik el azt a hibát, hogy a SEO-t (azaz a keresőoptimalizálást) túl sokáig halogatják, miután elkészült új webhelyük. Azonban sokkal hatékonyabb megoldás rögtön a tervezési fázistól odafigyelni a SEO-ra.
Először is ülj össze az értékesítőkkel és a marketingesekkel, és gondolkodjatok el termékeiteken, illetve szolgáltatásaitokon. Készítsetek egy táblázatot, és írjátok fel bele azokat a kifejezéseket, amelyek eszetekbe jutnak ezekkel kapcsolatban. Gyűjtsetek minél több ötletet, majd folytasd a kutatást az interneten:

 • Keress rá alapvető szolgáltatásaitokra a Wikipédián, és jegyezd fel a releváns alcímeket, hivatkozott kifejezéseket, illetve minden egyéb kifejezést, ami ígéretesnek hangzik.
 • Ezeket, illetve a megbeszélt kifejezéseket aztán írd be a Google-ba, és nézd meg, hogy az automatikus kitöltés miket kínál fel, mielőtt rányomnál a keresésre. Ez után végezd el a keresést, és vizsgáld meg a találatok alatt a kapcsolódó kereséseket is.
 • Nézegess ipari fórumokat és blogokat, és jegyezz fel olyan népszerű témákat, amikre még nem gondoltál.

Miután végeztél a kulcsszavak felkutatásával, jó eséllyel több száz olyan kifejezés lesz majd előtted, amiket használhatnál webhelyeden. Érdemes ezt a listát átadni egy SEO szakembernek, aki elemzi majd a kulcsszavakat, kikeresi hozzá a megfelelő célpontokat, illetve javasol majd egy tartalomszerkezetet is, amelyre felépítheted webhelyed SEO-ját.

 

5. Készítsd el egészségügyi webhelyed navigációját & elrendezését

Ideje megtervezni új egészségügyi webhelyed szerkezetét, és vizuálisan felvázolni csapatod számára, hogy tartalmaid hogyan rendeződnek majd el rajta.
Fontos, hogy itt már ne céged, hanem célközönséged szemszögéből vizsgáld a dolgokat. Sok egészségügyi márka pont, hogy a használhatóságot hanyagolja el webhelyén. Megpróbálják kínálatuk minden meggyőző részletét belepréselni tartalmaikba, ami aztán túlzsúfolt oldalakat, és visszaforduló látogatókat eredményez majd.
Egy igazán jó webhely – legyen az egészségügyi, vagy bármilyen más jellegű – egyszerű és letisztult.
Minél akadálymentesebbé teszed az elrendezést, a navigációt és általánosságban a designt, annál könnyebb lesz megragadnod és megtartanod látogatóid figyelmét.
Meglehet, hogy jelenlegi webhelyednek már most stabil felépítése van, de érdemes megvizsgálnod, nem-e tudsz még többet javítani rajta. Íme néhány hasznos szempont ehhez:

 • Legfelső szintű menüd legfeljebb 5-6 elemből álljon, és legfontosabb kategóriáidat vagy oldalaidat tartalmazza.
 • A menüelemek legyenek egyértelműek és tömörek, ne pedig kreatívak. A látogatóknak azonnal fel kell ismerniük, hogy mit kínálsz, amint ránéznek a menüre.
 • A menük lenyitásakor legfeljebb csupán néhány oldal jelenjen meg a listán.
 • Nagyobb webhelyeken érdemes keresési funkciót használni – e-kereskedelmi egészségügyi webhelyeken ez mérettől függetlenül nélkülözhetetlen!

Az oldalak elrendezésének megtervezésekor először indíts egy fehér lappal, és egyszerű körvonalakkal, illetve szöveges elemekkel. A legegyszerűbben így tudathatod a designerekkel, hogy milyen elrendezést szeretnél webhelyed oldalain.

Természetesen mindeközben is a látogatók oldaláról vizsgáld a dolgokat. Találd ki, hogy hogyan hívhatod fel a felhasználók figyelmét a legfontosabb elemekre, például a CTA-kra.

 

Inkább profikra bíznád magad? Segítünk megtervezni és megvalósítani egészségügyi webhelyed! Kérd egészségügyi online marketing ügynökségünk ajánlatát most:

Ajánlatkérés


Kérjük tölts ki minden mezőt, fogadd el az adatvédelmi feltételeket!


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

Mutatjuk, hogyan tudud kiszámítani, mikor térül meg a keresőoptimalizálásba fektetett összeg és egyáltalán, mennyibe is kerül a keresőoptimalizálás, mi az ára
2022-05-18

Mikor és hogyan térül meg a SEO?

Mutatjuk, hogyan tududod kiszámítani, mikor térül meg a keresőoptimalizálásba fektetett összeg és egyáltalán, mennyibe is kerül a keresőoptimalizálás.

Egészségügyi reklámcélzás: Hogyan célozzunk majd 2023-tól sütik nélkül?
2022-05-17

Reklámcélzás az egészségügyben a harmadik felek sütijei nélkül

A célzott hirdetések hosszú évek óta hatékony és eredményes marketingeszközöknek számítanak. Ehhez a marketingformához a közönségről összegyűjtött adatokra van szükség, amit a marketingesek mindezidáig olyan harmadik felektől szerezhettek be, mint a Google vagy az Apple. Ezeket az adatokat sütik formájában gyűjtötték össze, így kapták a nevüket a „harmadik felektől származó sütik”. Mindez azonban hamarosan (várhatóan 2023-ban) megváltozik, és a hirdetőknek fel kell készülniük egy olyan környezetre, amelyben többé nem férhetnek hozzá ezekhez az értékes adatokhoz. De egész pontosan milyen harmadik felektől származó adatokról van szó és miért tagadják meg a cégóriások a hozzáférést ezekhez az információkhoz? Az alábbiakban ezekre és hasonló fontos kérdésekre találsz választ!

webáruház működése
2022-05-12

Hogy működik egy webáruház?

Az internet korában mindenkinek lehetősége van arra, hogy online környezetben értékesítsen. Legyen szó kézműves alkotásokról, vagy egy kisebb-nagyobb cég termékeiről, az online vásárlás manapság annyira elterjedt, hogy sokak számára az új normává vált.

Hogyan elemezzük megfelelően adatainkat az egészségügyben?
2022-05-10

Az egészségügyi adatelemzés problémái és megoldásai

A mai modern világban az egészségügyi szolgáltatók tisztában vannak vele, hogy az adatok részletes ismerete a tájékozott klinikai döntéshozás egyik alapfeltétele. Sok szervezet számára azonban még ennek ellenére is kihívást jelent az adatelemző eszközök hatékony alkalmazása. Szóval miért éri meg foglalkozni az egészségügyi adatelemzéssel, és milyen problémákra kínál megoldást a különböző szolgáltatóknak és szervezeteknek? Az alábbiakban ezekre olvashatsz néhány példát.

Integrált marketing az egészségügyben: Mi ez pontosan?
2022-05-03

Mi az az integrált marketing (és miért olyan fontos egy egészségügyi...

A cégvezetők minden iparágban tisztában vannak vele, hogy a morálnak mindig felülről kell érkeznie. Amikor a vezetőség összehangoltan végzi munkáját és együttes erővel tesznek azért, hogy közös üzenetük az egész céget átjárja, akkor ezzel hűséget, bizalmat és magabiztosságot ébresztenek alkalmazottjaikban saját márkájuk, küldetésük és céljaik iránt. Ideális esetben a marketing aztán ezt az üzenetet továbbítja a cég célközönségének. A marketing azonban manapság egyszerre számos csatornán és többféle formátumban zajlik, és sok márkának nehezére esik olyan üzeneteket megfogalmaznia, amelyet az összes ilyen csatornán képesek lennének terjeszteni. Ez a helyzet szedett-vetett marketinget, egymással össze nem függő...

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!