W3C, azaz a World Wide Web Consortium működése: tudnivalók a W3C-vel kapcsolatban

W3C, azaz a World Wide Web Consortium használata

W3C

W3C

A W3C definíciója

A W3C (World Wide Web Consortium) a világháló szabványaiért felelős nemzetközi szervezet.

A W3C legfőbb célja a webes technológiákkal kapcsolatos szabványok létrehozása, illetve az ezekkel kapcsolatos útmutatás biztosítása. Ezek a webes szabványok azért jöttek/jönnek létre, hogy biztosítsák a világhálón használatos technológiák színvonalát és kompatibilitását.
Az böngészők például remek példák a W3C munkájára, hiszen a W3C szabványoknak köszönhetően képesek értelmezni és megjeleníteni a HTML és CSS kódokat, illetve egyéb, a webfejlesztők által használt nyelveket és eszközöket.
 

A W3C szervezeti felépítése

A W3C-t 1994-ben alapította Tim Berners-Lee, a world wide web (www) feltalálója. A W3C több száz tagszervezetből áll, amelyek különböző számítástechnikai iparágakat képviselnek. Tim Berners-Lee a mai napig igazgatói pozíciót tölt be, míg a W3C ügyvezető igazgatója Dr. Jeff Jaffe.
Adminisztrációs szempontból a W3C-t négy intézmény alkotja:
•    Massachusetts Institute of Technology (MIT)
•    European Research Consortium for Infomatics and Mathematics (ERCIM)
•    Keio University
•    Beihang University


Habár a W3C nem egy hagyományos szervezeti szerkezetet használ, és nincs egy központi székhelye, a szervezet élén egy igazgató és egy ügyvezető igazgató állnak, míg az erőforrások elosztása és a stratégiai tervezés egy menedzseri csapat feladata.

A W3C-nek továbbá vannak tanácsadói bizottságai, egy technikai architektúra csoportja és további csoportjai.

A W3C-nek bármilyen for-profit és nonprofit (pl. kereskedelmi, oktatási és kormányzati szervezetek) illetve akár magányszemélyek is tagjai lehetnek.

A W3C közösségi csapatának és üzleti csapatának tagszervezeteinek többsége a termékfejlesztéssel, kutatással és a W3C munkáján alapuló specifikációk létrehozásával foglalkozik. A W3C-nek több száz ilyen csoportja van.

Habár a W3C-t részben ipari tagok finanszírozzák, a szervezet üzletileg semleges, és termékei mindenki számára ingyenesen elérhetők. A tagokon kívül a W3C-t szponzorok és adományok tartják fenn.
 

A W3C szerepe

Felépítésének köszönhetően a W3C lehetővé teszi az érdekelt felek számára, hogy a számítástechnika különböző területeit képviselve együtt dolgozhassák ki a világháló szabványait.

A W3C továbbá protokollok és irányelvek kifejlesztésével is foglalkozik, amelyek az internet hosszútávú fejlődését szolgálják.
A szabványok kialakítása megegyezés alapján történik, és több csapat is részt vesz benne. Ez nem meglepő, hiszen ezek a szabványok a minőséget hivatottak biztosítani a webfejlesztők és a felhasználók számára.

A W3C története

A W3C az MIT (Massachusetts Institute of Technology) informatikai laboratóriumában jött létre a CERN, a DARPA és az Európai Bizottság együttműködésével 1994-ben – az alapító Tim Berners-Lee volt.
A W3C 1995-ben a francia Inria-ban, 1996-ban pedig a japán Keio Universityben is megjelent. A szervezet aztán 1997-ben több regionális irodát is kialakított a világ körül.
1996 decemberében megjelentek a CSS és a HTML szabványai. 1998-ban a W3C az XML szabványát is elfogadta.
2003-ban az ERCIM vált a W3C európai központjává, átvéve ezzel a stafétát az Inria-tól. A szervezetnek 2009-ben már 18 nemzetközi irodája volt, köztük Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában és Svédországban is. 2020-ban a W3C Offices Program („irodák program”) átalakult, és azóta W3C Chapters Program („fejezetek program”) néven működik tovább.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok