Instagram hirdetési útmutató: Így hozz létre eredményes hirdetéseket az Instagram platformján

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!

Útmutató az Instagram hirdetésekhez

Szatmári Szabina

szerző:
Szatmári Szabina

Az elmúlt évek során a közösségi média életünk szerves részévé vált. Hogy ez jó, vagy rossz dolog, az egy másik téma, de kétségtelen, hogy sokan el sem tudnák képzelni hétköznapjaikat kedvenc platformjaik nélkül.

Ez a trend a digitális marketing egy teljesen új ágazatának adott teret, méghozzá a közösségi média marketingnek. Számos közösségi platform kínál hirdetései lehetőségeket, aminek éves szinten egy többmilliárd dolláros üzletet jelent.

A különböző platformokon más és más demográfiai csoportokat lehet megcélozni, és ha első sorban a fiatalabb korosztályt szeretnéd elérni üzeneteiddel, akkor egyértelmű, hogy az Instagramon a helyed.

Az Instagram a Facebook és a YouTube után a világ harmadik legnépesebb közösségi platformja. Több, mint egymilliárd felhasználójából napi szinten 500 millióan aktívak, így kétségtelen, hogy az egyik legideálisabb csatornát biztosítja a márkák és (nem csak) fiatalabb közönségeik között.

 

Az Instagram tehát egy nagyszerű hirdetési lehet, de persze csak azok számára, akik tudják, hogy hogyan is használják azt. A következőkben pontosan erről lesz szó!

 

 

Alapvető tudnivalók az Instagram hirdetésekről


Mint minden közösségi platform, az Instagram is igyekszik a felhasználókat érdekeit szolgálni, lehetővé téve számukra, hogy kapcsolatot teremthessenek egymással. Szintén hasonlóan a legtöbb nagyobb hálózathoz, az Instagram hírfolyamát is egy algoritmus vezérli, ami megszabja hogy melyik felhasználó kiktől és milyen tartalmakat láthat.

 

Ez általában az alapján dől el, hogy a felhasználó milyen viszonyban áll az adott tartalom posztolójával, illetve hogy a tartalom mennyire népszerű.

 

Az Instagram hirdetések nem „engedelmeskednek” az organikus algoritmusnak, és „megkerülve” azt jelenhetnek meg a felhasználóknak. Másképpen megfogalmazva: ha van egy ingyenes üzleti Instagram fiókod, akkor fizethetsz azért, hogy egyes bejegyzéseid, vagy hirdetéseid megjelenjenek a megcélzott felhasználók hírfolyamjaiban, az organikus tartalmak között.

 

 

Ismerkedj meg közönségeddel


Érdemes megjegyezni, hogy az Instagram már évek óta a Facebook tulajdona, és a két platform bizonyos értelemben egy közös hirdetésrendszert használ. Ez komoly előnyt jelent az Instagramon hirdetők számára, hiszen temérdek adat áll a rendelkezésükre a felhasználókról, amik nagyon precíz célzást tesznek lehetővé.

 

Az Instagram tudja, hogy a felhasználói hány évesek, hol vannak, mik iránt érdeklődnek, milyen tartalmakra reagálnak szívesen, mit nem szeretnek, és így tovább. Ezek alapján pontosan megszabhatod, hogy hirdetéseid kiknek jelenjenek meg, illetve – ami éppen ugyan olyan fontos – hogy kiknek ne.

 

Minél pontosabban célzod hirdetéseidet, annál kevesebb olyan felhasználónak jelennek majd meg, akik rájuk koppinthatna ugyan, de biztos nem fogja érdekelni őket (ez pedig csak elvesztegetett hirdetési pénz számodra).

 

Nézz utána közönségednek, készíts ügyfélperszónákat, és ne feledd, hogy mindezt az Instagram keretein belül tedd. Az is lehet, hogy rájössz majd, hogy a számodra ideális közönség nem igazán van jelen az Instagramon – ez esetben ismerkedj meg a többi közösségi hálózattal is.

 

 

A tartalmak szerepe


Ha tudod, hogy kiknek szeretnél hirdetni az Instagramon (és meggyőződtél róla, hogy tényleg az Instagramon érheted el leghatékonyabban ezeket az embereket), akkor ideje kiválasztani, hogy milyen formában is szeretnél hirdetni nekik.

 

Az Instagram egy kifejezetten mobilorientált, vizuális közösségi platform, ami azt jelenti, hogy első sorban okostelefon és táblagép-tulajdonosok használják képek és videók megosztására és megtekintésére. Az Instagram persze használható számítógépről is, de funkcionalitását tekintve első sorban a mobilfelhasználóknak kedvez.

 

Fontos, hogy hirdetéseidet ezek alapján készítsd el. Az Instagramon nagyon népszerűek az egyszerű, de látványos képek és videók. Ha képes vagy rendszeresen ilyen tartalmakat készíteni, jó minőségben, akkor az Instagram az ideális platform számodra.

 

Az Instagramon többféle tartalom/hirdetéstípus közül választhatsz:

 

 

Képek


Ez az Instagram alapvető tartalomtípusa, és ezekből is találsz majd a legtöbbet a platformon. A képek ideálisak termékeid, helyszínek, emberek, események és sok más bemutatására is.

 

 

Videók


A videók az Instagramot is meghódították, amire természetesen a platform is felfigyelt. Egyre inkább érdemes videókkal foglalkozni (ez a legtöbb közösségi platformra igaz), mert az emberek előszeretettel nézegetik a rövid, szórakoztató, vagy éppen hasznos felvételeket okostelefonjaikon (és egyéb készülékeiken is).

 

2018-ban beindult az IGTV is, az Instagram „online TV” szolgáltatása, ami lehetővé teszi, hogy akár egy órás videókat is feltölts rá. Ez nem fogja lecserélni a YouTube-ot, de egyértelműen bizonyítja, hogy nagyon is megéri videókkal foglalkozni az Instagramon.

 

 

Galériahirdetések


A galériák olyan bejegyzések (vagy hirdetések) az Instagramon, amiket jobbra-balra lehet lapozni az egyébként függőlegesen elrendezett hírfolyamban. Ha például van egy terméked, amiről öt fotót szeretnél feltölteni, akkor egyetlen galériában megteheted ezt ahelyett, hogy öt külön képet töltenél fel. A galériákban képek és videók is szerepelhetnek, akár keverten is.

 

Ha hirdetésként használsz egy galériát, akkor elhelyezhetsz benne egy egyértelmű CTA-t is, amivel cselekvésre buzdíthatod a felhasználókat – például hogy látogassanak el webhelyedre, vagy kövessenek az  Instagramon.

 

 

Történetek


A történetek az elmúlt évek egyik legfelkapottabb formátuma, amelyek elterjedésében a Snapchat játszott nagyon jelentős szerepet. Idővel aztán a Facebookon és az Instagramon is megjelentek ezek az „átmeneti” tartalmak, amelyek 24 óráig láthatók csak, majd végleg törlődnek.

 

A történetek éppen ezért olyan népszerűek, és akár hirdetéseket is el lehet helyezni bennük, hogy még több érdeklődő felhasználót érhess el tartalmaiddal.

 

Bármilyen tartalomtípust is használsz, győződj meg róla, hogy az „illik” az Instagramra.

 

 

Figyelj a minőségre


Ügyelj a tartalmak minőségére, és vedd figyelembe, hogy azokat a legtöbben egy kis, okostelefonnyi képernyőn látják majd (habár az Instagram asztali verziójában sem tekinthetők meg a képek nagy felbontásban). Ez azt jelenti, hogy ha szöveget helyezel el a képeken, akkor annak nagynak és olvashatónak kell lennie, kis képernyőkön is.

 

Ha videókat töltesz fel, akkor fogd őket rövidre – az emberek nem szívesen töltenek el 5-10 percet hosszú magyarázóvideók nézegetésével, hiszen arra ott a YouTube, vagy az Instagram IGTV szolgáltatása.

 

 

Milyen drágák az Instagram hirdetések


Az hirdetések sehol nincsenek ingyen, így az Instagramon sem. Mint sok más rendszerben, úgy az Instagramon sem fix összegekért lehet hirdetni, hanem egy úgynevezett ajánlattételi rendszer működik, amiben minden hirdető licitálhat arra, hogy ő mennyit lenne hajlandó fizetni azért, hogy hirdetései megjelenjenek. Ez az úgynevezett CPC (vagy más néven PPC) árképzési rendszer alapja.
 

 

Amennyiben Ön inkább szakemberre bízná Instagram és egyéb hirdetéseit, akkor keressen fel minket! Online marketing konzultációs szolgáltatásunk keretében segítünk elindítani PPC hirdetéseit!

Ajánlatkérés


Kérjük tölts ki minden mezőt, fogadd el az adatvédelmi feltételeket!


Értesülj elsőkézből legfrisseb híreinkről

Ha szeretnél még többet olvasni a témában,
iratkozz fel hogy azonnal értesülj legújabb cikkeinkről!

Ha hasznosnak találtad cikkemet, oszd meg ismerőseiddel is!


Még több cikk a témában

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat
2021-03-22

Marketingest keresünk - marketinges állásajánlat

Milyen hülye megfogalmazás már ez, hogy marketingest keresünk… Kit kerestek igazából? Miért nem írjátok le pontosan? Mutatom...  

SEO trendek az ünnepekre
2022-09-22

5 e-kereskedelmi SEO trend az ünnepekre

Habár épp, hogy véget ért a nyár, sokan már most az év végi ünnepi szezonra igyekeznek felkészíteni marketingstratégiájukat. A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás természetesen idén is nélkülözhetetlen lesz az olyan márkák számára, amelyek szeretnék láthatóbbá tenni magukat az ünnepi vásárlók előtt.

A legfontosabb marketing stratégia: helyi egészségügyi SEO
2022-09-20

A helyi egészségügyi SEO alapjai

A helyi egészségügyi SEO az az orvosok, klinikák és kórházak egyik legfontosabb marketingstratégiája, amivel ezek a szolgáltatók láthatóbbá tehetik magukat a közelben kereső felhasználók, vagyis lehetséges pácienseik számára.  

helyi seo tippek
2022-09-15

A helyi SEO 5 alapfeltétele

A helyi SEO, azaz helyi keresőoptimalizálás segítségével a közeledben keresgélő felhasználóknak népszerűsítheted vállalatodat. A helyi SEO-val általában a Google felületét szokás megcélozni, de más keresőmotorokra is lehet helyileg optimalizálni. A keresőoptimalizálás e formája az online marketing egyik leghatékonyabb ágazata, amivel elérheted, hogy tartalmaid a kívánt keresésekre jelenjenek meg ideális ügyfeleid számára.

Plasztikai sebészeti webdesign elvek: Ezekre figyelj!
2022-09-13

3 alapvető webdesign elv plasztikai sebészeknek

Ha van egy színvonalas plasztikai sebészeted, akkor azt manapság csupán fél sikerként könyvelheted el. Az internet modern világában ezt a színvonalat webhelyednek is tükröznie kell, ráadásul nem csak megjelenésében, hanem működésében is. Hiába vagy tele plasztikai sikertörténetekkel, ha nem használod fel ezeket sebészeted webhelyén. Egy ilyen profinak, mint neked hasonlóan profi online jelenlétre is szüksége lesz, aminek a központja minden esetben egy jól kialakított, modern webhely. Akár egy új webhelyet szeretnél létrehozni sebészeted számára, akár a meglévőt tervezed felújítani, az alábbi elveket már az első lépéstől kezdve szem előtt kell tartanod.  

Fogászati Facebook hirdetések: Tippek a sikerért!
2022-09-06

Így szerezz több fogászati pácienst a Facebook hirdetésekkel

A Facebook a világ legnagyobb közösségi platformja, amelyet a legtöbb magyar felhasználó is napi szinten meglátogat. Ennek köszönhetően a Facebook egy remek páciensforrás lehet bármely fogászat számára, amiben sokat segíthetnek a platform fizetett hirdetései. Ezek a reklámok hívásra ösztönözhetik az érdeklődőket, akik rögtön az alkalmazásból tárcsázhatják rendelődet (vagy eljuthatnak egy olyan oldalra, ahol megtalálják telefonszámodat). Fogászati marketingesként jól tudod, hogy mennyire értékes csatornát is jelentenek ezek a hívások egy praxis számára, hiszen sokkal kedvezőbb arányban konvertálnak, mint a webes érdeklődők. Az alábbi fogászati Facebook marketing tippek segítenek a legtöbbet kihozni hirdetéseidből.  

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt,
több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.
Legyen a Tied a következő sikertörténetünk!

Jelentkezz auditunkra még ma!