SSL tanúsítvány megszerzése, SSL tanúsítvány folyamata, SSL tanúsítvány működése szerepe a keresőoptimalizálásban

SSL tanúsítvány megszerzése egyszerűen

SSL tanúsítvány

SSL tanúsítvány

Az SSL tanúsítvány definíciója

Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány egy digitális tanúsítvány, amely egy webhely hitelességét vagy tulajdonosát igazolja. Az SSL egy adatbiztonsági protokoll, amely titkosított kapcsolatot és kommunikációt biztosít a felhasználó böngészője és az épp megtekintett webhely között.
Mivel az SSL tanúsítványok segítenek igazolni a webhelyek biztonságát és biztonságos kapcsolatokat teremtenek a felek között, lényegében az összes jó hírű webhelyen megtalálhatók. Az SSL tanúsítványok különösen fontosak az olyan webhelyeken, amelyek bankkártya-adatokat, személyes információkat és belépési adatokat kérnek a felhasználóktól – ilyenek például a webáruházak, a netbankok, a közösségimédia-platformok stb.
Számos mobilalkalmazás (például a titkosított üzenetküldést kínáló applikációk) is SSL tanúsítványokat használnak a megbízható titkosítás érdekében.
 

Egy SSL tanúsítvány a következő információkat tartalmazza a hitelesítéshez:

•    A webhely neve, amelynek a tanúsítványt kiállították
•    A tanúsítványt kiállító szervezet neve
•    A tanúsítvány sorozatszáma
•    A tanúsítvány tulajdonosának nyilvános kulcsa
•    A tanúsítványt kiállító szervezet digitális aláírása
•    A tanúsítvány lejárati dátuma (a dátum, ameddig a tanúsítvány érvényes)
 

Az SSL tanúsítványok működése

Az SSL tanúsítványok nyilvánoskulcs-alapú titkosítást használnak, amelynek alapját két kulcs (lényegében két hosszú számsor) képezi. A publikus kulcs (nevéből adódóan) nyilvános, ezért a felhasználó böngészője is látja azt.
Amikor egy felhasználó érzékeny adatokat (pl. bankkártyaszámot) küld egy webhelynek, a böngésző a publikus kulcsot használja fel az adatok titkosításához, mielőtt elküldené azt a webhely számára. Miután az adatok megérkeztek a webhelyhez, az szintén egy publikus kulcs segítségével fejti meg a titkosítást. Csak a webhely szervere fér hozzá ahhoz a kulcshoz, amellyel a titkosítás megfejthető/feloldható.
 

Az SSL tanúsítványok típusai

A biztonságosabb SSL tanúsítványok megszerzéséhez egy webhelynek több adatot kell érvényesítenie a tanúsítványt kiállító szervezetnél.
Ez alapján három általános típust szokás megkülönböztetni:
•    Tartományvezérlés érvényesítése: Ehhez igazolnod kell, hogy tiéd a tartomány, amelyre az SSL tanúsítványt megigényled. Ezeket az SSL tanúsítványokat a legegyszerűbb megszerezni, ezért sok csaló is használja őket, hogy hamis biztonságérzetet keltsenek a felhasználókban.
•    Szervezet érvényesítése: A tanúsítványt kiállító szervezet alaposabban ellenőrzi az igénylő céget, beleértve annak fizikai címét is. Ez egy biztonságosabb SSL tanúsítvány, amely ideális minden olyan webhely számára, amelyek nem dolgoznak fel érzékeny személyes adatokat.
•    Kiterjesztett érvényesítés: Ezt a tanúsítványt a legnehezebb megszerezni, mert csak alapos ellenőrzést követően állítják ki. Ezek a legbiztonságosabb SSL tanúsítványok, amelyek érzékeny személyes adatok továbbítására is alkalmasak.

Miért olyan fontos az SSL?

Az SSL titkosítás azért olyan fontos, mert a böngészők ez alapján ellenőrizhetik, hogy mennyire megbízhatók a meglátogatott webhelyek. E mellett titkosított kapcsolatot létesítenek a webhellyel, biztosítva ezzel a webhely és a böngésző közötti adatátvitelt.
 

SLL igazolás

Az SSL igazolás azt jelzi, hogy a webhely hitelességét egy megbízható harmadik fél is megállapította, miután ellenőrizte annak fizikai címét és tulajdonosát. Az SSL tanúsítvánnyal nem rendelkező webhelyek nem osztanak meg magukról ilyen információkat, ezért kevésbé tekinthetők biztonságosnak.
Sok böngészőszoftver automatikusan figyelmezteti a felhasználókat a nem biztonságos kapcsolatra, amikor egy SSL tanúsítvánnyal nem rendelkező webhelyre navigálnak.

SSL titkosítás

Az adatok titkosítása lényegében az adatok összekeverését jelenti. A titkosított adatok lényegében haszontalanok a titkosítást feloldó kulcs nélkül.
Amikor egy felhasználó olyan webhelyen oszt meg érzékeny adatokat, amely nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, akkor ezek az adatok titkosítás nélkül jutnak el a webhelyig. Ha valakinek sikerül út közben megszereznie ezeket az adatokat, akkor könnyedén ellophatja és felhasználhatja őket saját célokra.
Ezért nem szabad érzékeny/személyes adatokat megosztani olyan webhelyeken, amelyek nem rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal – erre figyelmeztetnek a böngészők is.

Az SSL tanúsítványok és a SEO

Az SSL tanúsítványok a keresőoptimalizálás szemszögéből is fontosak. A Google azokat a webhelyeket preferálja, amelyek elsőosztályú felhasználói élményt kínálnak a látogatóiknak. Ennek az élménynek a biztonság is fontos eleme, így az SSL tanúsítvánnyal rendelkező webhelyek általában jobb rangsorolást kapnak, mint azok, amelyek nem rendelkeznek ilyen hitelesítéssel.
 

Hogyan lehet SSL tanúsítványt szerezni?

Hiteles SSL tanúsítványokat az ilyen tanúsítványokkal foglalkozó szervezetektől lehet beszerezni. Ezek a független és megbízható szervezetek felelnek a tanúsítványok kiállításáért.
Ezek a szervezetek kezelik továbbá a nyilvános kulcsokat, amelyek segítségével a webhelyek és böngészők az adatok titkosítását végzik.
A tanúsítvány az után jön létre és lép érvénybe, miután egy webhely megadja a szükséges információkat, és a szervezet érvényesíti azokat.
A kiállított tanúsítvány átkerül a webhely szerverére, és az URL HTTP-ről HTTPS-re vált át. Az „S” a secure, azaz biztonságos kapcsolat jele. Innentől kezdve a böngészők könnyedén ellenőrizhetik a webhely hitelességét és megbízhatóságát.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok