A hibás hivatkozások és a SEO kapcsolata

Hibás hivatkozás

Hibás hivatkozás

hibás hivatkozás

A hibás hivatkozások definíciója

Hibás hivatkozásnak számít minden olyan link, amelyet követve a felhasználó valamilyen hibakódot vagy üres, nem működő oldalt kap vissza a várt tartalom helyett.

Amikor webhelyedről egy másik domainre hivatkozol, ezeket a linkeket kimenő hivatkozásoknak nevezzük. Habár ezek elhelyezését befolyásolhatod webhelyeden, abba nem igazán szólhatsz bele, hogy a hivatkozott tartalommal mi történik egy másik domainen.

Bármikor előfordulhat, hogy egy korábban hivatkozott tartalom eltűnik a cél URL-ről, és erről te semmilyen értesítést nem kapsz az adott webhely üzemeltetőjétől. Persze az ilyen eseteket nagyon nehéz kiszűrni, főleg, ha webhelyedről több kimenő hivatkozás is mutat mások tartalmaira.

A hibás hivatkozások nem csak a felhasználói élményt rontják el webhelyeden, hanem a Google szemében is keresőoptimalizálási hibapontoknak számítanak.

 

Miért ártanak a hibás hivatkozások a SEO-nak?

Amikor egy webhelyen hibás kimenő hivatkozások szerepelnek, akkor az sokat ronthat a felhasználói élményen. Mivel a felhasználói élmény egy fontos szempont a Google számára, a hibás hivatkozások a SEO-t is hátráltatják saját webhelyeden.

A Google azért is tartja fontosnak a kimenő hivatkozásokat, mert robotjai ezeken keresztül jutnak el más webhelyekre és találnak ott új tartalmakat, amit aztán indexelhetnek. Tehát hibás hivatkozásaiddal a Google erőforrásait is pazarolod.

 

A hibás hivatkozások felfedezése

Egy kisebb webhelyen ez akár egy hivatkozásokat ellenőrző böngészőbővítménnyel is kivitelezhető. Ehhez minden oldaladat meg kell látogatnod, és hagynod, hogy a bővítmény átvizsgálja a rajtuk találhat kimenő és belső hivatkozásokat is. Jegyezd fel a hibás hivatkozásokat egy táblázatban (melyik oldalon vannak, mi a horgonyszövegük, hová mutatnak), majd az audit végén térj vissza, és javítsd ki őket.

Egy nagyobb, több száz oldalból álló webhelyen már komolyabb eszközökre lesz szükséged. Nem egy fizetős linkellenőrző közül válogathatsz az interneten, amelyek teljes webhelyedet átvizsgálják, és felsorolják az összes problémás hivatkozást tartalmaidban. Ezeket aztán egy jól átlátható jelentésből érheted el, amit aztán exportálhatsz is táblázat formájában.

 

A hibás hivatkozások javítása

A hibás hivatkozások felfedezése csupán az első lépés, hiszen a SEO problémák elkerülése végett ki is kell javítanod őket. Ez a lépés igényli a legtöbb időt, főleg akkor, ha számos problémát találtál webhelyeden.

Vedd magad elé a hibás linkeket felsoroló táblázatodat, és láss hozzá. Íme a legfontosabb lépések:

  1. Ha a tartalom a hivatkozott anyag nélkül is értékes és követhető marad, és nem egy forrásmegjelölésre linkeltél, akkor szimplán csak jelöld meg „törlésre” a táblázatban.
  2. Ha a linkre mindenképpen szükséged van, akkor nézd meg, hogy mit ír a horgonyszöveg. Ez segíthet eldönteni, hogy milyen tartalomra mutatott valaha a hivatkozás.
  3. a a horgonyszöveg sem segít, akkor az archive.org webhelyen megpróbálhatod ellenőrizni, hogy milyen tartalom szerepelt az oldalon, mielőtt eltűnt volna.
  4. Keress rá hasonló tartalmakra az adott webhelyen. Nézd meg, hogy nem-e került át máshová az eredeti tartalom, amire a link mutatott.
  5. Ha lehet, keress frissebb, újabb tartalmakat, amikre átállíthatod a linket. Ha nem találsz ilyet, akkor előfordulhat, hogy más webhelyeken kell utánanézned valaminek, amivel pótolhatod.

 

404-es hibák és hibás bejövő hivatkozások

A webhelyedre mutató, más domaineken elhelyezett hivatkozások (visszahivatkozások) is lehetnek hibásak, ha olyan oldalakra mutatnak, amit valamilyen okból nem lehet elérni. Ilyenkor gyakran 404-es hiba lép fel.

A 404-es hiba általában azt jelenti, hogy egy oldal tartalmát eltávolították, vagy más URL-re helyezték át anélkül, hogy rendesen átirányították volna a forgalmat az új címre.

Természetesen sem a felhasználók, sem a Google nem díjazzák, ha webhelyeden 404-es hibakóddal találkoznak, ezért fontos, hogy rátalálj ezekre és kijavítsd őket.

 

A 404-es oldalak javítása

A 404-es oldalakat többféle eszközzel keresheted meg webhelyeden. Ha megvannak, akkor a következő módszerekkel javíthatod (és kerülheted el) őket:

  • Frissítsd a tartalmakat, ne töröld őket: A helyett, hogy eltávolítanád webhelyedről a régi oldalakat, frissítsd őket új, naprakész tartalmakkal. Ez segít elkerülni a 404-es hibákat.
  • Használj 301-es átirányításokat: Amennyiben a tartalom még mindig jelen van valahol webhelyeden, csak épp új URL-re költözött át, akkor használj 301-es (vagyis végleges) átirányítást.
  • Keresd fel a hivatkozó webhely üzemeltetőjét: Előfordulhat, hogy valaki hibás hivatkozást adott meg, amikor webhelyed valamelyik oldalára próbált linkelni saját domainjéről. Ilyen esetben fel kell keresned az illetékes szerkesztőt, és megkérni őt, hogy javítsa a hivatkozásban használt URL címet.

 

Kép forrása: Pexels / Travis Saylor

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok