Feltérképezési hibák hogyan javíthatók ki? Feltérképezési hibák miért alakulnak ki? Feltérképezési hibák típusai, Feltérképezési

Feltérképezési hibák

Feltérképezési hibák

feltérképezési hibák

A feltérképezési hibák definíciója

A feltérképezési hibák akkor fordulnak elő, amikor egy keresőmotor robotja megpróbál elérni egy oldalt a webhelyeden, de valamiért nem sikerül neki.
A feltérképezés az a folyamat, amely során a keresőmotorok robotjai ellátogatnak egy webhely oldalaira, hogy felmérjék annak tartalmát, és hozzáadhassák azt az indexükhöz (indexelés). Miután egy ilyen robot megérkezik webhelyed egyik oldalára, az adott oldal hivatkozásain keresztül navigál majd át a többi nyilvános oldalra is, illetve feljegyzi azokat a talált hivatkozásokat, amelyeket még meg kell látogatnia webhelyeden.

 

Ahhoz, hogy tartalmaid megjelenhessenek a keresőmotorok találatai között, ezeknek az oldalaknak be kell kerülniük a keresőmotorok indexébe. Ez csak akkor lehetséges, ha a robotok hozzáférnek az oldalakhoz, és fel tudják térképezni őket. A folyamat során azonban feltérképezési hibák is előfordulhatnak.
Nagyon fontos tehát biztosítani, hogy webhelyed összes hivatkozása egy létező oldalra vagy dokumentumra mutasson. Ezek lehetnek átirányított hivatkozások is, a lényeg az, hogy a keresőmotorok (és a felhasználók) kéréseire mindig 200-as (OK) szerverválasz érkezzen.

 

A feltérképezési hibák típusai

A Google két fő kategóriába sorolja a feltérképezési hibákat.

 

Webhelyhibák

A webhelyhibák azok a feltérképezési hibák, amelyek megakadályozzák, hogy a keresőmotorok robotjai hozzáférjenek a webhely tartalmaihoz. Ez természetesen súlyos probléma, és több oka is lehet:
•    DNS hibák: Akkor fordulnak elő, amikor a keresőmotor nem tud kommunikálni a szerverrel, amely webhelyedet tárolja. Ha például a szerver nem fut, akkor a webhelyet nem lehet elérni. Ez általában egy átmeneti probléma, és a Google később vissza is tér majd webhelyedre, hogy újra megkísérelje a feltérképezést. Ha a Google Search Console felületén ilyen jellegű hibákról látsz értesítést a feltérképezési hibák között, akkor ez azt jelenti, hogy a Google többször is megpróbálta feltérképezni webhelyedet, de nem sikerült neki.
•    Szerverhibák: Ha a Search Console-on szerverhibákat látsz, akkor a Google szintén nem tudott hozzáférni webhelyedhez. Meglehet, hogy időtúllépés történt a kérés során. A keresőmotor megpróbálta elérni ugyan webhelyedet, de a hosszú várakozási időt követően csupán egy hibaüzenetet kapott. A szerverhibák a hibás forráskód miatt is előfordulhatnak, amelyek megakadályozzák egy oldal betöltését. Előfordulhat továbbá, hogy a szervernek egyszerre túl nagy forgalmat kell ellátnia, de nincs rá elegendő kapacitása.
•    Robots hibák: Mielőtt feltérképezné webhelyedet, a Google robotja ellenőrzi a robots.txt fájl tartalmát. Ebben a fájlban szabhatod meg, hogy mely oldalakat ne térképezze fel a robot. Ha azonban a robot nem találja a fájlt, akkor addig nem folytatja a feltérképezést, míg az újra elérhetővé nem válik számára. 

 

URL hibák

AZ URL hibák akkor történnek, amikor egy keresőmotor robotja nem tud hozzáférni egy adott oldalhoz webhelyeden.
Az URL hibák kapcsán leggyakrabban a 404-es („oldal nem található”) hibák merülnek fel. Ezeket a hibákat rendszeresen érdemes ellenőrizni a Search Console felületén, és minél előbb orvosolni őket, ha előfordulnak.
Ha az oldal végleg eltűnt az URL-ről, és többet nem helyezed vissza rá a tartalmat, akkor lehetőleg 410-es hibaoldalt kínálj a robotoknak. Persze a legjobb, ha egy hasonló tartalomra irányítod át a robotok és felhasználók forgalmát, amihez 301-es átirányítást kell használni.
Ezt követően a webhelytérképet is fontos, hogy minél előbb frissítsd.

 

Az URL-el kapcsolatos feltérképezési hibák többségét a belső hivatkozások okozzák, tehát neked kell megtalálnod és kijavítanod őket. Ha például eltávolítasz egy oldalt webhelyedről és nem helyettesíted vagy irányítod át, akkor fontos, hogy az összes rámutató belső linket is töröld a többi tartalomból. Ha azonban minden link a helyén marad, akkor a robotok rendszeresen 404-es hibába ütköznek majd, ami azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy elhanyagolod webhelyed karbantartását.
Szintén gyakran jelenhetnek meg „beküldött URL” jellegű hibák is a Search Console felületén. Ezek a feltérképezési hibák akkor fordulnak elő, amikor a Google szokatlan viselkedést tapasztal URL-lel kapcsolatban. Egyrészt külön jelezted a Google-nak, feltérképezést kérsz az adott oldalra, másrészt viszont meg is tiltottad neki, hogy feltérképezze azt. Meglehet például, hogy az oldalra tiltást állítottál be a robots.txt fájlban, vagy elhelyezted a „noindex” parancsot a HTML kódjában. Döntened kell tehát, hogy mit szeretnél, különben a Google hibát jelez majd.

Speciális feltérképezési hibák

Ezek az URL hibák csupán specifikus webhelyekre vonatkoznak:
•    Mobilokra jellemző URL hibák: Ide tartoznak azok a feltérképezési hibák, amelyek kifejezetten okostelefonokon történnek. A reszponzív webhelyeken általában nem fordulnak elő ilyen problémák. Ha azonban még mindig egy külön aldomainről kínálod webhelyed mobilos verzióját (pl. „m.webhelyemcime.hu”), akkor meglehet, hogy URL hibákba ütközöl majd. Meglehet, hogy van néhány hibás átirányítás az asztali és mobilos webhely között, vagy megtiltottad a mobilos URL-ek feltérképezését a robots.txt fájlban.
•    Káros szoftverek okozta hibák: A Search Console arra is külön felhívja a figyelmedet, ha rosszindulatú szoftvert vélt felfedezni egy URL-en. Ennek minél előbb utána kell nézned és eltávolítanod a gyanús kódot a weboldalról.
•    Google Hírek hibák: A Google Híreknek sajátos feltérképezési hibái lehetnek. A Google számos hibalehetőséget felsorol a hivatalos dokumentációjában. Ilyen lehet például a címek vagy a hírjellegű tartalmak hiánya az oldalról.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok