Mi az a domain? Milyen szerepe van a domainnak? Miért kell nekem domain? Honnan vehetek domaint? Milyen a jó domain?

Domain definícója

Domain

Domain

A domain definíciója

A domain (tartomány) vagy domain név (tartománynév) egy egyedi, könnyedén megismerhető internetes cím, ami a webhelyek azonosítására is felkeresésére szolgál – ilyen például a „google.com” vagy a „marketingprofesszorok.hu”

Az internetes piacokon a webhelyek hasonló szerepet töltenek be, mint a névjegykártyák, és a domain neve fontos szerepet játszik márkád kommunikálásában. Egy jó domain név arról árulkodhat ideális ügyfeleidnek, hogy pontosan mit is kínálsz számukra.

Egy tiszta és egyértelmű domain név elengedhetetlen a pozitív felhasználói élmény kialakításához, ezért igyekezz olyan nevet választani webhelyed számára, amit az emberek könnyedén meg tudnak jegyezni.
 

A domain szerepe és működése

Amikor egy felhasználó beírja webhelyed nevét a böngészőbe, akkor a háttérben többféle folyamat is lezajlik. Minden webhely egy szerveren tárolódik Minden ilyen webhelynek van egy internetprotokoll (internet protocol, azaz IP) címe, ami segít rátalálni az adott szerverre és a rajta tárolt webhelyre. Na persze, egy IP cím nem túl hasznos a felhasználók számára, ezért jöttek létre a domain nevek.

A domain nevek elsődleges célja, hogy könnyedén megjegyezhetővé tegyék a webhelyek internetes címét. Amikor egy felhasználó beír egy domain nevet a böngészőjébe, akkor egy úgynevezett tartománynévrendszer (domain name system, azaz DNS) megkeresi a hozzá tartozó IP címet, és ezen keresztül segít rátalálni a webhelyre a böngészőprogramnak.
 

A domain nevek felépítése

Egy domain név általában három szakaszból áll. Az első a szakasz a „www”, ami valójában egy aldomain, azaz altartomány. Ezt követi maga a domain (pl. „google”), majd végül a legfelső szintű domain (TLD), azaz a .hu, vagy .com és így tovább. A domain nevének szakaszait mindig pontok választják el egymástól, így áll össze például a www.google.hu is.
Fontos szem előtt tartani, hogy a domain neve nem ugyan az, mint az URL. Az URL (uniform resource locator, azaz „egységes erőforrás-helymeghatározó”) egy weboldal vagy más webes dokumentum teljes webes címére utal, és magába foglalja nem csak a domain nevét, hanem a cím összes többi elemét is.
 

Hogyan lehet domain nevet szerezni?

A domain nevek megvásárlása általában az alábbi lépésekkel zajlik:
 

1. Válassz domain nevet

Mielőtt kiválasztanád új webhelyed domain nevét, először is meg kell győződnöd róla, hogy elérhető-e, és nem foglalta-e le más korábban. Ha céged vagy egy márka számára szeretnél webhelyet létrehozni, akkor általában érdemes annak a nevét használni domain névként (ezek gyakran elérhetők, ha a cég vagy márka neve egyedi). Ellenkező esetben kénytelen leszel másmilyen nevet választani, amiről ügyfeleid azonosítani tudnak.
 

2. Válassz legfelső szintű tartományt

A domain névtől függően többféle TLD közül is választhatsz. Érdemes azonban egy olyan legfelső szintű tartományt választani domain nevedhez, amely illik a cég jellegéhez. A legtöbb magyar webhely .hu TLD-t használ.
 

3. Vásárold meg a domaint

Ha minden passzol, akkor regisztrálhatod (megvásárolhatod) a domain nevet webhelyed számára, és rögtön el is kezdheted használni azt.
 

4. Igazold webhelyedet

Egy domain megvásárlása után bizonyítanod kell, hogy valóban tiéd a domain név, hogy mások ne használhassák az engedélyed nélkül. A domain név igazolása általában emailen keresztül történik.


Egy másik lehetőség közvetlenül egy domain nevekkel foglalkozó cégtől (egy regisztrátortól) megvásárolni a domain nevet webhelyed számára. Nagyon fontos, hogy csak elismert, tekintélyes cégektől vásárolj domain neveket, és előtte ellenőrizd, hogy nem foglalta-e le más korábban a kiválasztott nevet.

Ha a domain név már foglalt, akkor megpróbálhatod felvenni a kapcsolatot a tulajdonosával, és megvásárolni tőle a nevet.
 

Tippek a domain név kiválasztásához

A domain név kiválasztása sokban a cég nevének lefoglalásához. Kijelölsz magadnak egy olyan internetes ingatlant, amit senki más nem használhat – ahová senki más nem építheti fel webhelyét. Miután megvásároltad a domain nevét, bármilyen webszervert használhatsz a webhely tárolásához.

Íme néhány hasznos tipp egy jó domain név kiválasztásához:

•    Használd benne céged nevét vagy kapcsolódó kulcsszavakat: Győződj meg róla, hogy a domain neve egyértelműen kifejezze, hogy kik vagytok vagy hogy mit kínáltok az embereknek. Ha teheted, helyezz el benne egy releváns kulcsszót is, de csak ha ez indokolt.
•    Írd bele, hogy hol találnak meg az emberek: Ha beírod a cég elhelyezkedését is feltünteted domain nevedben, akkor ez segíthet jól rangsorolni az adott terület helyi kereséseire.
•    Kerüld a számokat és speciális karaktereket: Az egyszerű, könnyedén megjegyezhető nevek a legjobbak, amiket az emberek emlékezetből is le tudnak írni, vagy diktálni ismerőseiknek.
•    Tudd igazolni, hogy a tiéd a webhely: A domainek olyanok, mint bármilyen más tulajdon – csak akkor tudod átadni őket másnak, ha hozzád tartoznak, és ez igazolni is tudod. Jelöld meg magadat elsődleges kapcsolattartónak, hogy senki más ne sajátíthassa ki magának a webhely nevét.
•    Rendszeresen frissítsd meg a domain név regisztrációját: A domain nevek tulajdonjogát általában csak egy fix időtartamra vásárolod meg, ezért rendszeresen meg kell újítanod, hogy a továbbiakban is használhasd azt webhelyed számára. Sok cégnél több évre előre fizethetsz a domainre, hogy elkerüld az ilyen problémákat.

 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok