Milyen veszélyek leselkednek ránk az interneten?

Internet veszélyei

Milyen veszélyek leselkednek ránk az interneten?

Beatrix Szerző:
Beatrix

Az internetnek – akár csak a „való világnak” – két oldala van, amiből az emberek gyakran csak az egyiket látják. A Facebookon terjedő humoros képek, a főzős YouTube videók, és a legújabb cipődivatról írt cikkek csupán a jéghegy csúcsát képezik, és az óvatlan felhasználók első kézből tapasztalhatják meg, hogy nem minden arany, ami fénylik.

Internet veszélyei

Az internet anonim, javarészt felügyeletlen jellegének köszönhetően a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben – a cyberbullying (online zaklatás), a zsarolás és a szexuális ragadozók bármelyik ártalmatlannak tűnő chatszobában ott leselkedhetnek az óvatlan fiatalokra. A következőkben a négy legsúlyosabb veszélyforrásról lesz szó, amikkel az interneten találkozhatunk (és gyermekeink is), továbbá megosztunk néhány tippet is, hogy hogyan védd meg családodat ezektől.

Cyberbullying, vagyis online zaklatás


Az online zaklatásnak számos módja létezik – állhat gyűlölködő üzenetekből, rosszindulatú hozzászólásokból, vagy álhírek terjesztéséből is, hogy csak néhányat említsünk. Egyesek olyan végletekig mennek, hogy külön webhelyeket hoznak létre csak azért, hogy egy kiszemelt hírnevét bemocskolhassák vele.

Az online zaklatás egyik sajátos veszélye, hogy az iskolai cukkolással ellentétben az interneten nincsenek tanárok, akik közbeléphetnének. Némi online ismerettel bárki szabadon zaklathatja kiszemeltjeit anélkül, hogy az túl sok mindent tehetne ellene. A személyes összetűzésekkor a támadó fél talán megsajnálhatja áldozatát, ha látja annak reakcióját, de az interneten még erre sincs lehetőség.

A cyberbullying egyik legalattomosabb formája az, amikor a támadó a kiszemelt félnek adja ki magát, és az ő nevében viselkedik elfogadhatatlanul az interneten (gyűlölködő hozzászólásokat ír, fenyeget másokat, stb.) Mások előszeretettel töltenek fel nyilvánosan olyan videókat, amelyek kellemetlen helyzetbe hoznak másokat, mert éppen egy kínos pillanatban sikerült rögzíteni őket.

A zaklatás e formája gyakran rejtve marad a szülők elől, mert a gyerekek attól félnek, hogy a szülők túlreagálják a helyzetet, vagy eltiltják őket az internettől. Ettől a túlreagálástól kell, hogy visszatartsd magad te is, ha gyermeked ilyen problémával fordul hozzád. Ha a zaklatás könnyedén figyelmen kívül hagyható, akkor a zaklató felet elég letiltani, és megszakítani vele minden további kapcsolatot. Ha azonban fenyegetőzésről van szó, akkor már ajánlatos szólni a rendőrségnek is.

 

Mit tehetnek a szülők az online zaklatás ellen?


Ha nem szeretnéd, hogy gyermekeid személyazonosságával bárki visszaélhessen, akkor magyarázd el nekik, hogy miért nem szabad soha senkinek elárulniuk jelszavaikat és felhasználóneveiket – kivéve a szüleiknek.

Ha csak szóbeli zaklatásról van szó (szöveges üzenetek formájában), akkor a legegyszerűbb letiltani a zaklató felet, hogy az többé ne léphessen kapcsolatba áldozatával az adott platformon.

Ha a gyerekek email címére számos zaklató üzenet érkezik, akkor első körben állíts be egy szűrőt, ami automatikusan töröl minden emailt az adott feladótól, miután azok megérkeznek (ez nem minden esetben a legjobb megoldás – lásd: lejjebb). Ha a probléma kezelhetetlenné válik, akkor lehet, hogy szükség lesz egy teljesen új email címre.

Kösd gyermekeid lelkére, hogy soha ne válaszoljanak a fenyegető, vagy rosszindulatú emailekre, hozzászólásokra és egyéb megnyilvánulásokra. Lesznek olyan esetek, hogy a zaklatás rövid időn belül abbamarad, azonban ha az emailek folytatódnak és fizikai fenyegetőzésbe folynak át, akkor fel lehet használni őket bizonyítékként, ha rendőrségi üggyé fajulna a dolog (ebben az esetben nem ideális a fenti módszer az automata email törlésre).

 

Szexuális ragadozók


Az online világban a gyerekek olyan ismeretlenek előtt nyílhatnak meg bizalmasan, akikkel egyébként szóba sem állnának (persze csak ha látnák, hogy ki ül az internet „másik végén”.) Sajnos nem ritkák az ebből következő szexuális zaklatások.

A gyakran ragadozónak titulált szexuális zaklatók általában chatszobákban cserkészik be áldozataikat, de ahogy a fiatalok online trendjei változnak, úgy ők is oda követik a gyerekeket, ahol az adott divat szerint szívesen tartózkodnak.

Néha elég, ha valaki csak rápillant egy másik személy nyilvános közösségi profiljaira, és már abból rengeteg információt leszűrhet kiszemeltjéről. Ez annak köszönhető, hogy a fiatalok előszeretettel töltenek fel képeket magukról, így mind azonosítani, mind megtalálni könnyű őket nyilvános adataik alapján.

Az ilyen jellegű webhelyek és közösségi hálózatok lényegében biztonságos kutatófelületet biztosítanak a rosszindulatú felhasználók számára – a begyűjtött adatok alapján aztán könnyű megtalálni a közös témát a gyerekekkel, és a bizalmukba férkőzni.

 

Mit tehetnek a szülők a szexuális ragadozók ellen?


Először is tudd meg, hogy milyen közösségi hálózatokat (Facebook, Instagram, stb.) használnak gyermekeid, és nézzétek át őket közösen. A hálózatoknak általában vannak korhatárai, de gyakorlatilag senki nem ellenőrzi, hogy az adott felhasználó hány éves. Bizonyos esetekben meglehet, hogy jó ötlet törölni vagy felfüggeszteni ezeket a fiókokat, amíg a gyerekek el nem érik az ideális kort.

Fontos, a gyerekek ne osszanak meg magukról semmilyen személyes adatot (név, fénykép, cím, iskola címe), amelyek alapján azonosíthatók lennének. Magyarázd meg nekik, hogy miért nem szabad idegeneknek képeket küldözgetni az interneten.

Ismerkedj meg azoknak a közösségi oldalaknak a biztonsági beállításaival, amiket gyermekeid használnak. Magyarázd el nekik, hogy az interneten nem mindenki az, akinek mondja magát, és hogy nagyon veszélyes találkozni velük személyesen. A legjobb, ha csak olyanokkal beszélgetnek az interneten, akiket tényleg ismernek személyesen is (barátok, családtagok, ismerősök).

Egy bizonyos korig a legjobb, ha a gyerekek csak egy jól látható helyen használják a számítógépet otthon, ahol a szülők felügyelet tarthatják őket (tehát nem a saját szobájukban, hanem például a nappaliban). Érdemes megismerkedni az online szleng rövidítésekkel is, amelyek rejtett kommunikációt tesznek lehetővé, ha szülő van a közelben.

Kérd meg gyermekeidet, hogy azonnal jelentsék, ha valaki ilyen jellegű üzeneteket küld nekik, vagy próbálja rávenni őket valamire (például hogy képet küldjenek magukról, vagy meséljenek el személyes információkat, esetleg hogy találkozzanak). Ilyen esetekben érdemes minél hamarabb a rendőrséghez fordulni.

 

Felnőtt tartalmak


A szülők egyik legnagyobb (és megalapozott) félelme, hogy a pornográf mindenütt ott leselkednek a gyerekekre, pedig sok fiatal konkrétan azzal a céllal böngészi az internetet, hogy ilyeneket találjon rajta.

Ha szerencséd van, akkor ellenőrizheted a gyerekek böngészési előzményeit a számítógépen, de csak ha egy kicsit is értenek hozzá, bármikor kitörölhetik az összes, vagy csak a felnőtt előzményeket ezek közül. Egy jobb megoldás olyan szülői felügyeletet engedélyező szoftvereket vagy bővítményeket alkalmazni, amelyek blokkolják az elérést az ilyen tartalmakhoz.

Persze ez sem tökéletes megoldás, mert bizonyos webhelyek kikerülhetik ezeket a szűrőket, míg más, hasznos webhelyek néha fennakadnak rajtuk. A szülői felügyelet szoftverek lehetővé teszik azonban, hogy a későbbiekben visszanézhesd, hogy ki mit csinált a számítógépen, és hogy milyen webhelyeket látogatott meg.

 

Mit tehetnek a szülők a felnőtt tartalmak ellen?


A már említett szűrő és felügyeleti eszközök jó kiindulópontot kínálnak, de nem lehet velük blokkolni minden felnőtt jellegű tartalmat. Bizonyos szűrőszoftverek segítenek, hogy rögzítsd gyermekeid online tevékenységeit és beszélgetéseit.

 

A hírnév bemocskolása


Ahogy az okostelefonok egyre több fiatal kezében jelennek meg, úgy egyre többeknek van lehetőségük kínos, kellemetlen pillanatokat megörökíteni a másikról. Sajnos ennek az éremnek is két oldala van – lényegében bárki bármikor rögzítheti a másikat, és használhatja fel később az így készült képeket és videókat zsarolásra, vagy egyszerűen az illető hírnevének csorbítására.

Ez egyre komolyabb probléma, mert ahogy a közösségi hálózatok egyre inkább hétköznapi életünk részévé válnak, úgy az iskolák és munkahelyek is egyre gyakrabban ellenőrzik a jelentkezők online hírnevét. Volt már rá alkalom, hogy ilyen okokból utasítottak vissza fiatalokat iskolákból és munkahelyekről is.

 

Mit tehetnek a szülők gyermekeik hírneve védelméért?


Fontos megértetni a gyerekekkel, hogy attól, ha valaki törli az elküldött üzeneteit és feltöltött képeit, mások elmenthették ezeket, és bármikor felhasználhatják őket. Ha valami egyszer kikerül az internetre, arról feltételezni kell, hogy ott is marad.

Ha csak tehetik, a gyerekeknek kerülniük kell az olyan helyzeteket, amelyek kínosak lehetnek számukra, különben rosszakaróik bármikor megörökíthetik azokat, és később felhasználhatják ellenük.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok