Display kampány definíciója, Display kampány fajtái, Display kampány működése- hogyan használjam a display kampányt?

Display kampány

Display kampány

display kampány

A display kampány definíciója

A display kampányok szöveges tartalmakból, vizuális elemekből és egy cél URL-ből állnak össze. A display kampányokhoz többféle hirdetéstípus is tartozik. A display hirdetések tartalmazhatnak álló- és mozgóképeket is, amelyek lehetnek fényképek, videók vagy váltakozó szövegek. Ezeket „rich media” hirdetéseknek is szokás nevezni.

 

A display kampányoknak különféle céljaik lehetnek, ezért a hozzájuk készített display hirdetések is más-más célokat szolgálnak majd. Egyesek például egy terméket mutatnak be a célközönségnek, míg másokat úgy készítenek el, hogy szórakoztassák közönségüket.

 

A display hirdetések általában harmadik felek webhelyein jelennek meg, ahová többnyire hirdetési hálózatokon keresztül lehet kihelyezni őket. Ilyen hálózatot kínál például a Meta a Facebookon, vagy a Google több ezer webhelyen. Ezek a hálózatok lehetővé teszik a közönség precíz megcélzását is, így a hirdetők pontosan beállíthatják, hogy kiknek és/vagy hol jelenjenek meg display hirdetéseik.

 

A display hirdetések típusai

1. Remarketing hirdetések

A legtöbb display hirdetés manapság remarketing jellegű. A remarketing hirdetések olyan felhasználókat céloznak meg, akik korábban már érdeklődtek egy cég vagy annak kínálata iránt. Az emberek sokkal pozitívabban fogadják azokat a reklámokat, amelyek relevánsok számukra, és a remarketing pontosan erre az elvre épül:
•    Először is egy rövid kódrészletet kell elhelyezned webhelyeden, amely információkat gyűjt látogatóid viselkedéséről, például, hogy mely oldalakat tekintették meg és hogy mennyi időt töltöttek ezeken az oldalakon.
•    Ezekből az összegyűjtött információkból aztán különböző érdeklődőlistákat hozhatsz létre az alapján, hogy milyen marketingüzenetekre reagálnának pozitívan.
•    Végül elkészítheted azokat a display hirdetéseket, amelyek kifejezetten ezeket a látogatókat célozzák meg.

Egy ilyen dinamikus remarketing display kampány felfrissíti a korábbi érdeklődők emlékeit márkáddal kapcsolatban, és akár vásárlásra is ösztönözheti őket.

 

2. Szermélyre szabott hirdetések

Az előbb említett remarketing valójában a személyre szabott hirdetések egyik alkategóriája – legalábbis a Google szerint. A személyre szabott hirdetések demográfiai jellemzőik és korábbi online érdeklődési köreik alapján célozzák meg a felhasználókat.

 

A Google négyféle személyre szabott hirdetési típust kínál a remarketing mellett. Ezek a hirdetési típusok mind a felhasználók általános online viselkedését veszik figyelembe, nem pedig azt, hogy mely márkákkal foglalkoztak korábban az interneten.

 

Érdeklődés szerinti célzás

Az érdeklődés alapú célzással az alapján lehet elérni a célközönséget, hogy mely piacok iránt mutattak érdeklődést korábban az internet böngészése során. Ide tartoznak például a „autók” vagy „kertészkedés” iránt érdeklődő felhasználók.

 

Egyedi érdeklődés szerinti célzás

Ez a szűkebb, konkrétabb érdeklődési körök megcélzását jelenti. Sokan például egy adott autómárka iránt érdeklődnek, vagy a kertészkedésen belül is első sorban a dísznövények, pl. a kaktuszok érdeklik őket.

 

Egyedi szándékú és aktív piaci szegmensek célzása

Ezekkel olyan felhasználókat célozhatsz meg akik olyan termékeket vagy szolgáltatásokat keresnek, amiket márkád is kínál. Habár ezzel egy szűkebb célközönséget érhetsz el, biztos lehetsz benne, hogy fokozottan érdeklődnek majd kínálatod iránt.

 

Hasonló szegmensek célzása

A hasonló szegmensek azokra a felhasználókra utalnak, akik ugyan olyan témák iránt érdeklődnek, mint meglévő látogatóid. A Google ehhez összehasonlítja a remarketing listádon szereplő felhasználókat más felhasználói profilokkal, és azonosítja a hasonlóságokat.

 

3. Kontextus szerint célzott hirdetések

A helyett, hogy felhasználói profiljuk alapján érnék el az embereket, a kontextus szerint célzott hirdetések kifejezetten olyan webhelyeken jelennek meg, amik megfelelnek a megszabott kritériumoknak. Ezek a kritériumok lehetnek például:
•    Hirdetésed témája és kulcsszói
•    Nyelvi és helyi beállításaid
•    A megjelenítő webhely témája
•    A webhelyet utóbbi időben meglátogató felhasználók böngészési előzményei
Ezek beállítását rábízhatod a Google-ra, vagy saját magad is megszabhatod a kívánt feltételeket.

 

Témakör szerinti célzás

A Google hirdetési rendszerén belül kiválaszthatsz egy témakört is (az adott lehetőségek közül), a Google pedig olyan oldalakon vagy YouTube videókban jeleníti majd meg hirdetéseidet, amelyek kapcsolódnak ehhez a témakörhöz.

 

E mellett ki is zárhatsz olyan témaköröket a célzásból, amelyek nem teljesítenek az elvártak szerint, vagy nem kapcsolódnak marketingüzenetedhez.

 

A témakör szerinti célzás sokban hasonlít az érdeklődés szerinti célzáshoz, azzal a fő különbséggel, hogy a Google nem felhasználókhoz, hanem webhelyekhez párosítja display hirdetéseidet.

 

4. Webhelyeken elhelyezett hirdetések

Te magad is megszabhatod, hogy konkrétan mely webhelyeken szeretnéd megjeleníteni hirdetéseidet. Ehhez kiválaszthatsz egész webhelyeket, vagy konkrét oldalakat is a webhelyeken belül.

 

Ezt akár a kontextus szerinti célzással is kombinálhatod. Megadhatsz például egy webhelyet, de azon belül már a Google-ra bízhatod, hogy hol jelenítse meg display kampányod hirdetéseit.

 

Display kampányok és natív hirdetések

A display hirdetések már közel három évtizede (egész pontosan 1994 óta) használatosak az interneten, de újabban egy másik hirdetési forma hódít a marketingesek köreiben: a natív hirdetések.

 

A natív hirdetések olyan reklámok, amelyek természetesen illeszkednek egy weboldal tartalmába. A közösségi platformokon például gyakran találkozhatsz ezekkel: pont úgy néznek ki, mint a hétköznapi bejegyzések, habár a törvény megköveteli, hogy hirdetésként jelöljék meg őket.

A natív hirdetések sokkal kevésbé tűnnek ki az organikus tartalmak közül, és időnként még olyan felhasználóknak is megjelenhetnek, akik hirdetésblokkolót használnak. Éppen ezért kevésbé zavarják az embereket, akik általában pozitívabban is reagálnak rájuk.

 

A marketingeseknek azonban óvatosaknak kell lenniük, nehogy túlzottan jól álcázzák hirdetéseiket. Előfordulhat például, hogy alig tesznek említést saját márkájukról vagy termékeikről, ezért a felhasználók nem jegyzik majd meg azt, miután elolvassák vagy megnézik a reklámot.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok