Mi az a shopping kampány? Hogyan működnek a shopping kampányok? Hogyan állítsam be a shopping kampányom?

Shopping kampány

Shopping kampány

shopping kampány

A shopping kampány definíciója

A shopping kampányok segítéségével a kereskedők közvetlenül a Google keresőtalálati oldalain jeleníthetik meg termékeiket az érdeklődő felhasználók számára.

A Google shopping kampányaiban vizuális (képpel kiegészített) shopping hirdetéseket lehet létrehozni, amelyek az organikus találatok felett jelennek meg, és a hirdetett termékek legfontosabb adatait tartalmazzák:
•    A termék neve
•    A termék ára
•    A termék értékelése
•    Szállítási információk (bizonyos hirdetésekben)

A Google Shopping számos országban, köztük Magyarországon is elérhető a hirdetők és a vásárlók számára.

 

A shopping kampányok működése

A shopping kampányok használatához először is fel kell töltened készletedet és annak releváns adatait a Google Merchant Centerbe. Ezt követően a Google Ads felületén hozhatod létre a shopping kampányokat, illetve az azokhoz tartozó shopping hirdetéseket.
A Google a termékekről megadott adatok alapján dönti el, hogy mely felhasználóknak jelenítse meg hirdetéseidet a találatok között.

A shopping kampányok előnyei

Láthatóság

A Google Shopping hirdetések láthatóbbá teszik termékeidet a Google Kereső találati oldalain. A Google összesen legfeljebb 20 terméket helyez el a galériaként megjelenő hirdetési sávban.

A hagyományos keresési hirdetésekkel szemben a shopping hirdetések nagyobb esélyt biztosítanak arra, hogy az emberek rátaláljanak termékeidre. Míg egy mobileszközön csupán két keresési hirdetés jelenik meg, addig a shopping hirdetések közül 20 is megtekinthető a galériában.

A shopping hirdetések továbbá képeket is tartalmaznak, tehát jobban magukra vonják a felhasználók figyelmét. Ennek köszönhetően ezek a hirdetések a Képkereső találatai között is megjelennek.

 

Automatizálás

A shopping kampány létrehozását és a hirdetések elkészítését követően a Google magától kezeli a reklámok futtatását. Mi több, ha a termékek adatait tartalmazó táblázat frissül, a Google automatikusan frissíti a hirdetéseket is ennek megfelelően.

A táblázat webáruházadhoz is kapcsolódik, ezért, ha valami megváltozik áruházadban, akkor az a táblázatban, és így a hirdetésekben is frissül majd.

Mindez temérdek időt spórol meg számodra, főleg, ha több tucat terméket hirdetsz egyszerre shopping kampányaidban.

Attól függően, hogy milyen platformot használsz webáruházad üzemeltetéséhez, egyes beépülő modulokkal automatikusan létrehozhatsz magadnak egy adattáblázatot termékeidről, amit aztán könnyedén feltölthetsz a Google Merchant Centerbe.

 

Jobb e-kereskedelmi teljesítmény

A shopping kampányok másik előnye, hogy magasabb átkattintási arányt érnek el, mint a keresési hirdetések. A magasabb CTR alacsonyabb hirdetési árakat eredményez, és tehát nagyobb forgalomra tehetsz majd szert ugyanakkora hirdetési kerettel.

A shopping hirdetések átkattintási aránya azért ilyen magas, mert általában azokat a felhasználókat célozzák meg, akik már a konverziós tölcsér végénél járnak, és készen állnak a vásárlásra.

A megfelelő felhasználók megfelelő időben történő megcélzása javíthatja a shopping kampányok és hirdetések megtérülési arányait.

Versenyelemzés

Minden hirdetései közegben fontos tisztában lenned nem csak saját pozícióddal, hanem azzal is, hogy hogyan teljesítesz másokhoz képest.

Kampányaid futtatása során versenytársaiddal is összemérheted eredményeidet. A verseny elemzése értékes adatokat nyújt majd, amelyek segítenek még hatékonyabb hirdetések kialakításában.

 

Keresőoptimalizálás (SEO)

Az termékek adatait tartalmazó táblázat létrehozásához strukturált adatokat kell megadnod termékeid webáruházi adatlapjain. Ezek a strukturált adatok nem segítik közvetlenül a SEO-t, de feltűnőbbé teszik organikus találataidat a többi között.

A hirdetésekkel összegyűjtött kulcsszóadatokat későbbi optimalizálási projektjeidhez is felhasználhatod, legyen szó egy új termék adatlapjának kialakításáról, vagy a blogodon végzett tartalommarketingről.

 

Shoppingkampány-statisztikák

A Google Shopping kampányok és hirdetések statisztikái között többféle alapvető, fontos mutatót is találsz:
•    kattintások
•    megjelenések
•    átkattintási arány (CTR)
•    ár
•    konverziók

 

Ezek közül a CTR az egyik legfontosabb mutató, ugyanis az alacsony átkattintási aránynak többféle oka is lehet:
•    Rosszul megfogalmazott termékcímek
•    Rosszul kiválasztott termékkép
•    Magas ár a versenytársakhoz képest
•    Kevés értékelés a versenytársakhoz képest
•    Rosszul kiválasztott kulcsszavak

 

Az alacsony CTR kevesebb értékesítést is jelent majd.

A Google Shopping kampányok statisztikái a Google Analytics felületén is nyomon követhetők, ha összekapcsolod egymással az Analytics és az Ads platformot.

 

Egyéni címkék a shopping kampányokban

A Google shopping kampányokban összesen öt egyéni címkét használhatsz, amelyek segítenek termékeid rendszerezését. Az egyéni címke egy tetszőleges szöveg, és minden termék címkéi egy-egy értéket tartalmazhatnak.
Az egyéni címkék segítenek hatékonyabb shopping kampányokat kialakítani. Megjelölheted például termékeidet szezonalitás, teljesítmény, vagy árkategória szerint.
 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok