Mi az az open source weboldal? Az Open source weboldal működése, az Open source weboldalak előnyei, hátrányai

Open source weboldal költésgei

Open source weboldal

Open source weboldal

Az open source weboldal definíciója

Az open source („nyílt forrású”) weboldalak hozzáférést nyújtanak a teljes forráskódhoz, amelyet a tulajdonos szabadon módosíthat, mindenféle zárt rendszerű megkötés nélkül.
Az open source weboldalak olyanok, mint amikor az ember egy saját házat vásárol magának. Kiütheti a falakat, felhúzhat egy emeletet, felújíthatja a parkettát, beszerelhet egy klímát, és így tovább – azt csinál, amit akar. Az open source weboldalak forráskódját az ember az internetről szerezheti be, és módosíthatja azt személyes igényei szerint. Népszerűbb open source platformok többek között a WordPress, a Magneto, a Joomla és a Drupal.
    

Open source és closed source weboldalak

A closed source weboldalak használata olyan, mint amikor az ember egy lakást bérel magának, és nem tulajdonosként lakik benne. Nincs lehetőség az olyan nagyobb átalakításokra, mint a szobák összenyitása vagy egy pince kialakítása, és mindent az eredeti tulajdonos szabályai kötnek (nem lehet kisállatokat vinni a szobákba, dohányozni csak a teraszon stb.) Legfeljebb a falakat festheted át, vagy kicserélheted az égőket a lámpákban, amíg a bérlakásban tartózkodsz – de ennél több szabadságod nincs.

Akárcsak a lakásbérlés, a closed source weboldalak is megkötik a kezeidet, mert nem saját tulajdonaid, hanem egy másik cég szolgáltatja hozzájuk a webtárhelyt, a frissítéseket és a karbantartást. Ilyen closed source platformok például a Shopify, a Wix és a Squarespace, amelyek nem engedik hozzáférni a webmestereket weboldalaik forráskódjához.

Az open source weboldalak előnyei és hátrányai
Mind az open source, mind a closed source weboldalaknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Az alábbiakban a legfontosabb különbségekkel ismerkedhetsz meg, hogy ez alapján könnyebben tudj dönteni a két opció közül.

Open source weboldal előnyök

•    Manuálisan bővíthető funkcionalitás: Mivel hozzáférsz a weboldal összes forrásához, gyakorlatilag bármilyen új funkcióval bővítheted azt saját magad vagy látogatóid számára.
•    Bővítés beépülő modulokkal: A legtöbb open source platform lehetőséget kínál különféle beépülő modulok (pluginek) hozzáadására, amelyek további funkciókkal ruházzák fel a weboldalt.
•    Saját tulajdon, szerződések nélkül: Az open source termékek használata általában nem igényel semmilyen szerződést, habár egyes open source cégek egyszeri díjat számíthatnak fel a weboldal használatáért.
•    A szerkezet és stílus módosítása: Egy open source weboldal teljes forrása módosítható, így bármilyen oldalszerekzetet és stílust kialakíthatsz rajta. Ez nem csak az esztétika és a felhasználói élmény miatt fontos, hanem a keresőoptimalizálás felett is teljeskörű kontrolt biztosít.
 

Open source weboldal hátrányok

•    A funkciók bővítése költséges lehet: Ha olyan funkciókra van szükséged, amelyet a harmadik felektől származó ingyenes beépülő modulok nem adnak meg, akkor egy webfejlesztőt kell felkérned rá, hogy implementálja őket saját kódként a weboldalon.
•    Mindent magadnak kell frissítened és karbantartanod: Rendszeresen meg kell győződnöd róla, hogy weboldalad a legfrissebb verziót és javításokat használja-e. Ezekhez a frissítésekhez szintén webfejlesztő segítségére lehet szükség.
•    Túl sok funkció: Ahogy egy ház is lehet túl nagy, egy open source weboldal is kínálhat túl sok funkciót (lásd: Magneto), amelyek beállítása időigényes feladat, és gyakran külön webfejlesztői tapasztalatot igényel.
 

Closed source weboldal előnyök

•    Költséghatékony: A closed source weboldalak ára sokkal egyszerűbben megítélhető, mert frissítésükhöz és karbantartásukhoz nem kell külön webfejlesztőt alkalmazni. Általában mindent a closed source platformot üzemeltető cég végez. Éppen ezért költséghatékonyabb megoldásnak is számít.
•    Egyszerű bővíthetőség: A closed source platformokhoz is készülnek beépülő modulok, azonban ezek telepítése általában néhány kattintással elintézhető, és nem igényel külön webfejlesztői segítséget.

Closed source weboldal hátrányok

•    Limitált funkciók: A closed source weboldalak forráskódjához nem férhetsz hozzá, ezért nem bővítheted és módosíthatod őket teljes mértékben saját igényeid szerint.
•    Havi előfizetések: Egyes closed source platformok beépülő moduljaiért havi rendszerességgel kell fizetned, méghozzá a platformhasználat havidíján felül.
•    Nem a tiéd, amiért fizetsz: Habár havi szinten fizetsz a weboldal használatáért, az valójában nem a te tulajdonod, hanem a platformé.
•    A design és szerkezet kötöttsége: Nem feltétlenül optimalizálhatod weboldaladat a legjobb SEO praktikákkal, mert sok funkció egyszerűen elérhetetlen számodra.

 

Online marketing blog

Tudásunk naprakész, melyből ügyfeleink profitálnak

15 év, közel 500 sikeres tanácsadási projekt, több, mint 100 vállalkozás komplett online marketingje.

Legyen a Tiéd a következő sikertörténetünk!
Jelentkezz auditunkra még ma!

Marketing Professzorok